ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοταχώς για εκλογές

00:27 - 08 Μαϊ 2012 | Πολιτική
Ολοταχώς για εκλογές
Κανείς δεν θέλει να πάρει την «καυτή πατάτα».

Η «καυτή πατάτα» της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης παραδίδεται από το μεσημέρι της Τρίτης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπαπούλιας θα τον δεχτεί στις 2 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο και θα του αναθέσει τη σχετική εντολή, την οποία το βράδυ της Δευτέρας κατέθεσε ο κ. Σαμαράς.

Όμως από τις ως τώρα τοποθετήσεις αλλά και τους συσχετισμούς, προβλέπεται ότι και η όποια προσπάθεια του κ. Τσίπρα θα αποβεί άκαρπη και το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι ότι θα οδηγηθούμε σε εκλογές στα μέσα Ιουνίου.

Το γενικότερο συμπέρασμα που προκύπτει μέχρι στιγμής είναι ότι το μεγάλο πρόβλημα ακυβερνησίας της χώρας έχει λάβει από το βράδυ της Κυριακής μια έντονη κομματική διάσταση, καθώς: Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θέλουν να βάλουν στο παιχνίδι τον κ. Τσίπρα και γενικώς την αριστερά για να πάρει τουλάχιστον ένα μέρος της ευθύνης των όσων θα ακολουθήσουν, ενώ το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να το αποφύγει, χωρίς, αν είναι δυνατόν, να χρεωθεί την προσφυγή και πάλι σε εκλογές.

Στο μεταξύ τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Σαμαράς έκανε τις επαφές που προβλέπει το Σύνταγμα, αλλά ήταν άκαρπες, κυρίως εξαιτίας της άρνησης του κ. Τσίπρα, αλλά και της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη να συμμετάσχουν σε συμμαχική κυβέρνηση, με το βασικό επιχείρημα ότι δεν μπορούν να συνεργασθούν με τα δύο κόμματα που έχουν υπογράψει το μνημόνιο.

Το ενδεχόμενο να σχηματίσουν κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, πέρα από την αριθμητική αδυναμία (διαθέτουν από κοινού 149 έδρες στη Βουλή) είχε από την Κυριακή το βράδυ συναντήσει και την άρνηση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος έθεσε ως προϋπόθεση να μετάσχει στην κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θα  ακολουθηθούν το μεταξύ τις επόμενες μέρες όλες οι  διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα με στόχο να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες και όλοι οι συνδυασμοί για την επίτευξη κυβερνητικής λύσης. Έτσι:

Ο κ. Τσίπρας θα κάνει την Τρίτη τις επαφές του με στόχο, όπως έχει προαναγγείλει το κόμμα του, το σχηματισμό «κυβέρνησης των δυνάμεων της αριστεράς», αλλά έχει ήδη προδιαγραφεί η αποτυχία και αυτής της προσπάθειας. Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει αμέσως μετά και με την εντολή που θα δοθεί στον αρχηγό του τρίτου κόμματος, τον κ. Βενιζέλο.

Ο κύκλος των διερευνητικών εντολών θα κλείσει με μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί κυβερνητική λύση. Αν αποτύχει και αυτό, τοτε θα προκηρυχθούν εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.