ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετεκλογικό «μαύρισμα» για την Ελλάδα από τα ξένα ΜΜΕ

09:01 - 08 Μαϊ 2012 | Πολιτική
Συνεχίζονται τα σενάρια για «ακυβερνησία» και εξόδου από το ευρώ από τον διεθνή Τύπο

«Οι Ευρωπαίοι εξεγείρονται. Καιρός ήταν» γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στους New York Times.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και τη Γαλλία, ο Π.Κρούγκμαν αναφέρει: «Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο το πόσο γρήγορα οι ψήφοι θα οδηγήσουν σε πραγματικές αλλαγές στην πολιτική, αλλά είναι βέβαιο ότι ο χρόνος της "στρατηγικής της ανάκαμψης μέσω λιτότητας" τελειώνει - και αυτό είναι καλό».

Ο οικονομολόγος επισημαίνει ότι «οι περικοπές σε μια οικονομία σε ύφεση απλά βαθαίνουν περισσότερο την ύφεση» και συνεχίζει: «παρά τις θυσίες το αντάλλαγμα είναι πολύ μικρό ή και ανύπαρκτο».

Ο Π.Κρούγκμαν προσθέτει ότι οι Γερμανοί «θα μείνουν γαντζωμένοι στις φαντασιώσεις τους για ευημερία μέσω της οδύνης. [...] Αλλά φαίνεται ότι δεν θα έχουν πια την "τυφλή" υποστήριξη του Μεγάρου των Ηλυσίων. Και αυτό, είτε το πιστεύετε είτε όχι, σημαίνει ότι τόσο το ευρώ, όσο και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης από όσες είχαν πριν από λίγες ημέρες».

Το BBC αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση «μετά την αποτυχία των κομμάτων που στηρίζουν τη συμφωνία διάσωσης να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού».

Η ιστοσελίδα του BBC αναφέρεται στα κοινά σημεία μεταξύ των εκλογών σε Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία, λέγοντας ότι οι ψηφοφόροι στράφηκαν προς τους υποψηφίους που τάχθηκαν κατά της λιτότητας.

Στην «πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών, μετά την αποτυχία του Αντώνη Σαμαρά, ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας, να σχηματίσει κυβέρνηση» αναφέρεται ο Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι «οι εκλογές είδαν εκατομμύρια ψηφοφόρους να εγκαταλείπουν τα μεγάλα κόμματα υπέρ κομμάτων που έχουν ταχθεί κατά της λιτότητας, αφήνοντας το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σε μεγάλη απόσταση από την πλειοψηφία που απαιτείται για να κυβερνήσει μόνο του».

Ο Guardian προσθέτει ότι αν και οι εκλογές έχουν ερμηνευθεί ως δημοψήφισμα για τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση, δημιουργούν, επίσης, αμφιβολίες για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

«Το αδιέξοδο σπρώχνει την Ελλάδα πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ» γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent. «Η Ελλάδα απέτυχε στις προσπάθειές της να διαμορφώσει μια "φιλοευρωπαϊκή" κυβέρνηση χθες το βράδυ μετά από κρίσιμες εκλογές, στις οποίες σχεδόν τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων απέρριψαν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί για τη διάσωση της χώρας» αναφέρει η εφημερίδα.

«Η Ελλάδα σε νέο κίνδυνο να διωχθεί από το ευρώ» είναι ο τίτλος της Washington Post.

«Χρειάστηκαν μήνες τα διεθνή οικονομικά επιτελεία για να φτιάξουν μια συμφωνία διάσωσης που να είναι αποδεκτή από τους Έλληνες ηγέτες. Αλλά χρειάστηκαν μόλις 12 ώρες στις κάλπες για να καταφέρουν οι Έλληνες ψηφοφόροι ισχυρό πλήγμα στη συμφωνία, αφήνοντας την Ελλάδα σε νέο κίνδυνο να διωχθεί από το ευρώ μια και καλή» επισημαίνει η εφημερίδα.

Παράλληλα, τονίζει ότι μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ευάλωτες οικονομίες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, λέγοντας ότι μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να συγκρουστεί η Αθήνα με τους Ευρωπαίους δανειστές της.

«Η Ελλάδα ακυβέρνητη» είναι ο τίτλος του γερμανικού Spiegel. Το περιοδικό αναφέρεται στην επιστροφή της διερευνητικής εντολής από τον Αντώνη Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης.

«Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο» συνεχίζει. «Να βρεθεί η Ελλάδα σε κατάσταση ακυβερνησίας» προσθέτει, τονίζοντας ότι όποια κυβέρνηση και αν προκύψει, αριστερή ή δεξιά, δεν θα αποτελεί μια βιώσιμη κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Εκτός από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται και στις επιπτώσεις που θα έχουν οι εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα στην Ευρώπη.

Τονίζει ότι μετά τις εκλογές η Άνγκελα Μέρκελ μένει σχεδόν απομονωμένη στην ΕΕ και αναρωτιέται: «Πώς μπορεί να αναγκαστεί μια νέα κυβέρνηση στην Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ, την ώρα που εκείνη τρέμει μια ενδεχόμενη αναχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ;»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.