ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οριστικά, εκλογές τον Ιούνιο

16:11 - 15 Μαϊ 2012 | Πολιτική
Οριστικά, εκλογές τον Ιούνιο
(ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ) Απέτυχε και η σημερινή προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης

Ολοκληρώθηκε στις 4 το απόγευμα ο κύκλος των προσπαθειών για το σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης. Και η σημερινή σύσκεψη ήταν άκαρπη και η χωρα οδηγείται σε νέες εκλογές, το πιθανότερο στις 17 Ιουνίου.

 

Σε ανακοίνωση της Προεδρείας της Δημοκρατείας αναφέρεται ότι στη 1 αύριο το μεσημέρι θα γίνει νέα σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αποκλειστικό στόχο το σχηματισμό υπηρεσαικής κυβέρνησης. Στην ανακοινωση της Προεδρείας αναφέρεται φυσικά και το γεγονός της αποτυχίας της τελευταίας σημερινής προσπάθειας η οποία επικεντρώθηκε στην πρόταση να γίνει κυβέρνηση προσωπικοτήτων.

Κάλεσμα Σαμαρά για παραμονή στο ευρώ και αλλαγή του Μνημονίου

Επίσημο κάλεσμα να ψηφίσουν την παράταξη που μπορεί να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, και να αλλάξει το Μνημόνιο, έκανε στους Έλληνες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντ. Σαμαράς μιλώντας μετά το ναυάγιο στις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Χρειάζονται άμεσα πολιτικές επανεκκίνησης της οικονομίας, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, καθώς η Ελλάδα διαθέτει ανεκμετάλευτες δυνατότητες. 

«Προτεραιότητά μας η παραμονή της χώρας στο ευρώ», τόνισε και πρόσθεσε ότι « είχα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ακυβερνησίας, έκανα τα πάντα για να σχηματιστεί κυβέρνηση».

«Απέναντι μας έχουμε όσους υπονομεύουν την ευρωπαϊκή πορεία. Όσους θέλουν ανοχύρωτες τις πόλεις και θέλουν τη διάλυση της αστυνομίας», πρόσθεσε.

«Ναι στην παραμονή μας στο ευρώ, όχι στις πολιτικές συντριβής του ελληνικού λαού. Το μήνυμά σας το έλαβα και θα αγωνιστώ για να το κάνω πράξη», είπε

«Στις εκλογές θα αναμετρηθούν οι αριστερόστροφες συνιστώσες και από την άλλη ένα ευρωπαϊκό μέτωπο», τόνισε.

«Κάποιοι στην πραγματικότητα πασχίζουν να βγάλουν τη χώρα από την Ευρώπη. Πέσαμε σε τείχος αδιαλλαξίας και αλαζονείας. Έκανα ό,τι ήταν δυνατό για να αποφύγουμε νέες εκλογές,», είπε.

 

Αλέξης Τσίπρας: » Δίλημμα μνημόνιο ή εκλογές από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ»

«Καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επηρεάσουμε σε θετική κατέυθυνση τις εξελίξεις στη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Ο ελληνικός λαός στις 6 Μάη κατέστησε άκυρο το μνημόνιο και καταδίκασε τις δυνάμεις της πολιτικής της φτώχειας», και πρόσθεσε ότι «για μερικές χιλιάδες ψήφους βρεθήκαμε στη 2η θέση και δεν είχαμε τη δυνατότητα για κυβέρνηση Αριστεράς»

Επίσης ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «Καταθέσαμε 5 άξονες ως ελάχιστους προγραμματικούς άξονες που θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν την λαϊκή ετυμηγορία»

«ΠΑΣΟΚ-ΝΔ πιστοί στις δεσμέυσεις τους αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας, με το δίλημμα μνημόνιο ή εκλογές» και πρόσθεσε ότι «τα κόμματα του μνημονίου ήθελαν να βάλουμε την υπογραφή μας στα μέτρα της εξαθλίωσης. Δεν τους κάναμε τη χάρη»

 

«Να δούνε οι πολίτες τα πρακτικά των συναντήσεων, λέει ο Βενιζέλος

 

«Η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στυγνό κομματικό τους συμφέρον» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του από τα γραφεία του κόμματος, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Όσοι προέταξαν το κομματικό τους συμφέρον παρερμήνευσαν την επιθυμία του λαού, ο οποίος δεν ήθελε νέα προσφυγή στις κάλπες τόνισε ο κ.Βενιζέλος και υπογράμμισε: «Πηγαίνουμε αναγκαστικά σε εκλογές, ας πάμε ενωμένοι και για το όνομα του Θεού ας μην πάμε προς το χειρότερο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι «ο Πάνος Καμμένος διατύπωσε πρόταση να στηρίξουμε κυβέρνηση Καμμένου για την καταγγελία του Μνημονίου. Δεν μπορέσαμε να την κάνουμε δεκτή, γιατί δεν ήταν αυτή η εντολή του λαού».

Ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ηττήθηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου, αλλά κράτησε υπεύθυνη στάση και κατέβαλε προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνέργασιας. «Αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της επιμονής του κ.Κουβέλη να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αυτή» τόνισε.

«Κάναμε προσπάθεια να πείσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ ώστε να προχωρήσουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας αλλά δεν το πετύχαμε» πρόσθεσε.

Ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να διαβάσει τα πρακτικά από την σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δει αποτυπωμένες με ανάγλυφο τρόπο τις στρατηγικές των κομμάτων. «Επικράτησε αλαζονεία, τυχοδιωκτισμός και μικροκομματισμός» τόνισε ο κ.Βενιζέλος.

 

Αλέκα Παπαρήγα: Τρομοκρατούν το λαό με νέα διλήμματα

Την ψήφο του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογές ζήτησε με δηλώσεις της μετά την άκαρπη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για σχηματισμό κυβέρνησης η γ,γ, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Η κυρία Αλέκα Παπαρήγα μεταξύ άλλων είπε:

Μετά την υποκρισία της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, μπροστά στον ελληνικό λαό  μπαίνει ένα νέο-παλιό δίλημμα. Κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά. Δεξιά κυβέρνηση; ή αριστερή κυβέρνηση;

Οι μεν τρομοκρατούν το λαό οι δε καλλιεργούν χάρτινες προσδοκίες». Κάλεσε τους πολίτες να ενισχύσουν το ΚΚΕ, «τη μόνη δύναμη που κανείς δεν μπορεί να βάλει στο χέρι.

Η μόνο διέξοδος για τον ελληνικό λαό είναι να δώσει ισχυρή ψήφο στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Το ΚΚΕ επιδιώκει τη λαϊκή διακυβέρνηση, τη διακυβέρνηση της λαϊκής εξουσίας.

 

Κουβέλης: «Κάποιοι επιμένουν στο κομματικό όφελος»

 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι επέμεινε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης.

«Ελληνικέ λαέ, έκανα ότι μπορούσα». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης,  αναφερόμενος στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για οικουμενική κυβένρηση και άφησε σαφή υπονοούμενα για «κάποιους ποου οδήγησαν τη χώρα σε εκλογές με βάση το κομματικό τους συμφέρον»

«Ζητήσαμε προγραμματική συνεργασία με φέρέγγυα πολιτικά πρόσωπα που θα εγγυόνται την παραμονή στο ευρώ και την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο με γραπτή δέσμευση. Δυστυχώς δεν υπήρξε συμφωνία» τόνισε ο κ. Κουβέλης μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. «Είπαμε ότι θα έπρεπε να υπάρξει ρητη δέσμευση για μια επίπονη και συστηματική διαπραγμάτευση για την αποδέσμευση από το μνημόνιο, με άρση της μείωσης των κατώτατων μισθών και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει επέκταση της περιόδους δημοσιονομικής προσαρμογής.»

 

Επίθεση Καμμένου σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

 

 

Οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης «μπλοκαρίστηκαν από την επιμονή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντα όχι του ελληνικού λαού αλλά του μνημονίου», κατήγγειλε ο Πάνος Καμμένος μετά το αδιέξοδο στη σύσκεψη.

 

Οπως είπε, οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς επέδειξαν για ακόμη μία φορά αλαζονεία της εξουσίας. Ειδικά για τον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Καμμένος είπε ότι η απάντηση στην πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήταν «ουσιαστικά ότι θέλει εκλογές γιατί θέλει να γίνει πρωθυπουργός».

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ακόμη ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ υπήρχε καλή πρόθεση πάνω στην πρόταση που κατέθεσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:04 - 15 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.