ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση σε Κομισιόν για την επίμαχη δήλωση Μπαρόζο

14:00 - 31 Μαϊ 2012 | Πολιτική
Από τον Νίκο Χουντή

Επίσημη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το επίμαχο τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο υπήρξε παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, προκειμένου να προβεί σε «ισχυρή δήλωση» εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, ζήτησε με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής.

 

Τόσο ο κ. Παπαδήμος , όσο και ο κ. Μπαρόζο διέψευσαν το τηλεγράφημα του πρακτορείου. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του κ. Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Κομισιόν ουδέποτε δέχτηκε πιέσεις ούτε του υποβλήθηκε αίτημα από τον τέως πρωθυπουργό της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο, προκειμένου να προβεί σε «σκληρές δηλώσεις» για την Ελλάδα.

 

Μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ερωτά την Επιτροπή αν «ζητήθηκε καθ' οιονδήποτε τρόπο από τον κ. Παπαδήμο, ή άλλο στέλεχος της κυβέρνησης ή υπηρεσιακό παράγοντα ο οποίος τον εκπροσωπούσε, να υπάρξει παρέμβαση όπως αυτή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Χουντή έχει ως εξής:

 

«Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Barroso, σε συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική τηλεόραση (11/5/2012) αναφερόμενος στην Ελλάδα, δήλωσε: «εάν ένα μέλος της ομάδας δεν σέβεται τους κανόνες, είναι καλύτερα να βγει από την ομάδα». Σύμφωνα με δημοσίευμα (30/5/2012) του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η παραπάνω δήλωση έγινε μετά από αίτημα του τότε υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Λ. Παπαδήμου.

 

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται ως πηγή αξιωματούχο της Επιτροπής, «ο κ. Παπαδήμος ήθελε ο κ. Barroso να προχωρήσει σε μια ισχυρή δήλωση, ελπίζοντας ότι θα αφυπνίσει τους ηγέτες των ελληνικών κομμάτων» (ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση) … και συνεχίζει ο αξιωματούχος της Επιτροπής: «Δεν ήταν πρωτοβουλία του Barroso. Ήταν απευθείας αίτημα, … και δεν έφερε αποτέλεσμα».

 

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ερωτά την Επιτροπή αν «ζητήθηκε καθ' οιονδήποτε τρόπο από τον κ. Παπαδήμο, ή άλλο στέλεχος της κυβέρνησης ή υπηρεσιακό παράγοντα ο οποίος τον εκπροσωπούσε, να υπάρξει παρέμβαση όπως αυτή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters».

Ο κ. Χουντής καλεί επίσης την Κομισιόν να διευκρινίσει τι εννοούσε ο «αξιωματούχος της Επιτροπής», όταν έλεγε πως «δεν ήταν πρωτοβουλία του Barroso» αλλά «απευθείας αίτημα και δεν έφερε αποτέλεσμα».

 

«Μπορεί να δηλώσει η Κομισιόν ότι στις περιπτώσεις εθνικών εκλογών, σε οποιοδήποτε κράτος μέλος, κρατάει αυστηρή ουδετερότητα, όπως απαιτεί ο θεσμικός της ρόλος;» καταλήγει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.