ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωτιά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, «κατοχύρωσε» τη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

00:24 - 01 Ιουν 2012 | Πολιτική
Πρωτιά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, «κατοχύρωσε» τη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, ενώ καθίσταται σαφής η εδραιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερη πολιτική δύναμη.

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα που επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται δημοσκοπήσεις από τα ΜΜΕ εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου και από τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί τις προηγούμενες μέρες και πιο συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια ποιο κόμμα θα είναι πρώτο στις 18 του μήνα.

 

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από τις μετρήσεις που έχουν διενεργηθεί, αν φυσικά αυτές επαληθευτούν από την κάλπη. Το πρώτο είναι ότι παρ’ όλο που υπήρξαν αρκετές μετρήσεις που έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα –κάποιες από τις δημοσκοπήσεις τον έβγαζαν ακόμα και πρώτο- στο σύνολο των ερευνών που έγιναν σ’ αυτή τη σύντομη προεκλογική περίοδο, η ΝΔ «έκοβε πρώτη το νήμα». Γεγονός που δείχνει, αν δεν αλλάξει εντυπωσιακά κάτι μέχρι τις εκλογές, ότι το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά θα είναι πρώτο στις 17 Ιουνίου, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις.

Δεύτερο, η άνοδος που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ την 6η Μαΐου φαίνεται, βάσει των μετρήσεων, ότι δεν είναι παροδική. Η ενίσχυση των ποσοστών που μετράνε στην Κουμουνδούρου μπορεί να μη δίνει πολλά περιθώρια για συζητήσεις περί πρωτιάς αλλά είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λογίζεται ως δεύτερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα με τα ποσοστά να δείχνουν πως μπορεί στο άμεσο μέλλον να κοιτάει και την κορυφή.

 

Τρίτον, τα ποσοστά των άλλων κομμάτων δε φαίνεται να διαφοροποιούνται ιδιαίτερα. ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και Χ.Α παραμένουν περίπου στα ίδια δεδομένα που κατέγραψε η κάλπη στην 6η του Μαΐου. Αν εξαιρέσουμε κάποιες διαρροές που καταγράφονται από ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητους Έλληνες προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι μετρήσεις δείχνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην εκλογική τους επιρροή.

 

Τέταρτο, με βάση τις δημοσκοπήσεις είναι πολύ δύσκολο να έχουμε Βουλή στην οποία θα μετέχουν πάνω από 7 κόμματα. Αν και υπήρξαν κινήσεις στα κόμματα που έμειναν εκτός Κοινοβουλίου μετά τις 6 Μαΐου (Μάνος – Τζήμερος) οι μετρήσεις δε δείχνουν ότι θα μπορούσαν κάποιοι απ’ αυτούς να πιάσουν το επιθυμητό 3%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού οι Οικολόγοι – Πράσινοι, όπου αν και στις τελευταίες εκλογές πήραν 2,9% σε καμία από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις δε φαίνεται να μπορούν πλησιάσου το αντίστοιχο νούμερο.

 

Αν και οι μετρήσεις των δημοσκοπήσεων δεν μπορούν να προβλέψουν με μεγάλη επιτυχία το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι η στιγμιαία αποτύπωση του εκλογικού σώματος (αγαπημένο δημοσιογραφικό κλισέ…). Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τις πιο ενδεικτικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα:

 

 

Κυριακή 27 Μαΐου

 

Σε δημοσκόπηση της Κάπα Research, που δημοσίευσε  το Βήμα της Κυριακής, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει το 25,8% έναντι 20,1% του ΣΥΡΙΖΑ και ακλουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13%, το ΚΚΕ με 6,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,4%, η ΔΗΜΑΡ 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 5,2%.

Το Πρώτο Θέμα δημοσίευσε έρευνα  της ALCO με τη ΝΔ να συγκεντρώνει το 25,6%, ενώ ακολούθησαν ο ΣΥΡΙΖΑ 22,9%, το ΠΑΣΟΚ 14%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,4%, το ΚΚΕ 5,6%, η Χρυσή Αυγή με 4,6% και η ΔΗΜΑΡ 4,6%.

Προβάδισμα 3 μονάδων για τη ΝΔ δίνει και η δημοσκόπηση της ΜARC για  το Έθνος της Κυριακής, καθώς συγκέντρωσε το 25,2% έναντι 23,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ με 12,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,6%, η ΔΗΜΑΡ με 5,3%, το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 4,4% και η Δημιουργία Ξανά μαζί με τη Δράση με 3,8%.

«Ντέρμπι» δείχνει η δημοσκόπηση της MRB για τη REAL NEWS καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 23,3% και 22,2% αντίστοιχα. Ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ με 13,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, η ΔΗΜΑΡ με 5,7%, το ΚΚΕ με 5% και η Χρυσή Αυγή με 4%.

 

 

Πέμπτη 31 Μαΐου

 

Pulse: Ντέρμπι και καταλληλότερος ο Τσίπρας

Ισοπαλία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έδειξε η δημοσκόπηση που διενέργησε η Pulse RC για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Ποντίκι». Ως προς την πρόθεση ψήφου καταγράφεται απόλυτη ισοπαλία για τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ να συγκρατεί ελαφρώς αυξημένο το ποσοστό της 6ης Μαΐου, ενώ παρατηρείται σημαντική συρρίκνωση των μικρότερων κομμάτων.

Aναλυτικά τα ποσοστά έχουν ως εξής

  • ΝΔ: 24,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 24,5%
  • ΠΑΣΟΚ: 13,5%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 7%
  • ΚΚΕ: 5%
  • Χρυσή Αυγή: 5%
  • ΔΗΜΑΡ: 5%
  • Δημιουργία Ξανά!: 2,5%
  • ΛΑΟΣ: 1,5%
  • Οικολόγοι Πράσινοι: 1%

Απόλυτη ισοπαλία για Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται και στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, ενώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει ελαφρά αύξηση.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία προηγείται ο Αλέξης Τσίπρας με μικρή διαφορά από τον Αντώνη Σαμαρά. Ενδιαφέρον το στοιχείο ότι η διαφορά του κ. Τσίπρα οφείλεται στην απήχησή του στους ψηφοφόρους των υπόλοιπων κομμάτων.

 

Πανεπιστήμιο Πατρών: Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ με 10 μονάδες διαφορά!


Σημαντικό προβάδισμα δέκα ποσοστιαίων μονάδων έδιξε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Πατρών η οποία διενεργήθηκε την περίοδο 22/5-29/5. Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

  • ΣΥΡΙΖΑ: 25,2%
  • ΝΔ: 15,2%
  • ΠΑΣΟΚ: 11,7%
  • Χρυσή Αυγή: 8,7%
  • ΚΚΕ: 5,6%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 5,4%
  • Δημιουργία Ξανά!: 4,3%
  • ΔΗΜΑΡ: 3,8%

Σημειώνεται πως η δημοσκόπηση δεν έγινε από κάποια εταιρεία δημοσκοπήσεων αλλά από επιστημονική ομάδα την οποία απαρτίζουν καθηγητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, κα μεταπτυχιακοί φοιτητές.

 

VPRC: Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική επιρροή


Τέλος, μια ακόμα δημοσκόπηση που έδειξε πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά παράσταση νίκης για τη Νέα Δημοκρατία, είναι της εταιρείας VPRC για τα Επίκαιρα, από την οποία προκύπτει ότι στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 30% εναντι 26,5% της Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί στο 12,5%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν 7,5%, όπως και η ΔΗΜΑΡ. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5% και η Χρυσή Αυγή με 4,5%.  Εκτός Βουλής μένουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην παράσταση νίκης προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 39% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 29%.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:15 - 01 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.