ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα βρίσκουν για το debate ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

09:54 - 05 Ιουν 2012 | Πολιτική
Έντονες αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα

Υπό το φόβο του λάθους ή της άστοχης διαρροής, Λ. Συγγρού και Κουμουνδούρου θα συνεχίσουν και σήμερα τις διαβουλεύσεις, ίσως και μέσω μίας συνάντησης των εκπροσώπων των δυο κομμάτων ή των στενών συνεργατών των δυο Προέδρων, προκειμένου να καταλήξουν στους όρους και στις λεπτομέρειες του debate που όπως όλοι συμφωνούν θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 11 Ιουνίου.

«Υπάρχει καλή διάθεση και θα καταλήξουμε σε συμφωνία» έλεγαν οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά που επιμένουν να μιλούν για «βάση συνεννόησης» με το debate του 2009 ανάμεσα στους Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο της μίας και μοναδικής απευθείας ερώτησης του ενός αρχηγού προς τον άλλον πριν την τελευταία τοποθέτηση στο τέλος της τηλεμαχίας. Ωστόσο οι ενδείξεις από την πλευρά της Λ. Συγγρού δείχνουν ότι δεν θα προχωρήσει η ιδέα του διαλόγου ανάμεσα στους δυο στα πρότυπα του γαλλικού μοντέλου ανάμεσα σε Σαρκοζί και Ολάντ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως μέχρι χθες από τη ΝΔ διευκρίνιζαν ότι ακόμη δεν έχουν κλείσει οι λεπτομέρειες για τη διάταξη των δυο αρχηγών μπροστά στις κάμερες αφήνοντας ανοιχτή τη συζήτηση ακόμη και τον συντονιστή του debate.

Σε κάθε περίπτωση οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά σημείωναν ότι η ΝΔ ποντάρει ιδιαίτερα στην τηλεμαχία προσδοκώντας ότι ο αρχηγός της ΝΔ θα εκμεταλλευθεί το πεδίο της οικονομίας και θα αναδείξει τις αδυναμίες του προγράμματος αλλά και του λόγου του Αλέξη Τσίπρα.

Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα θεωρούν ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα σοβαρό επικοινωνιακό προβάδισμα στην αντιπαράθεση μπροστά στις κάμερες με τον Αντώνη Σαμαρά με έναν λόγο «φρέσκο» και χωρίς να έχει τίποτε να χάσει στην αντιπαράθεση αυτή. Επί της ουσίας όμως και τα δυο επιτελεία δείχνουν να φοβούνται το λάθος της τελευταίας στιγμής που μπορεί να κρίνει ακόμη και την τελική έκβαση των εκλογών του Ιουνίου.

Στην Κουμουνδούρου, επιμένουν πάντως ότι ο κ. Τσίπρας εκτός από τη συζήτηση με τον Αντώνη Σαμαρά δεν θα έλεγε όχι στο ενδεχόμενο να κάτσουν στο ίδιο στούντιο με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή – χωρίς όμως να θεωρούν αυτή την προοπτική ως προαπαιτούμενο για να γίνει η τηλεμαχία των δυο.

Όλα θα ξεκαθαρίσουν τα επόμενα δυο 24ωρα οπότε και θα αποτυπωθεί η όποια συμφωνία σε μία ανακοίνωση των δυο πλευρών για τους όρους και τις λεπτομέρειες του debate. Σημειώνεται πάντως πως η Κουμουνδούρου έχει ήδη βάλει στο τραπέζι της συζήτησης το ενδεχόμενο της ανοιχτής συζήτησης κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να αποδέχεται η Λ. Συγγρού που επιθυμεί τη συζήτηση βάσει θεματικών ενοτήτων σε ένα debate που δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 75 λεπτά – όπως είχε συμβεί και το 2009.

Αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα που τα επιτελεία από Λ. Συγγρού και Κουμουνδούρου βρίσκονται σε διαβούλευση για το debate των δυο, στην Ιπποκράτους επικρατεί έντονη νευρικότητα και αμηχανία αφού το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται «εκτός παιχνιδιού» παρά τις καθημερινές επιθετικές δηλώσεις από τον κ. Βενιζέλο.

Η εκπρόσωπος του κόμματος Φ. Γεννηματά εξαπολύει καθημερινά επιθέσεις εναντίον των κυρίων Σαμαρά και Τσίπρα αποτυπώνοντας έτσι την αγωνία που υπάρχει στην Ιπποκράτους για τη δημιουργία ενός νέου δικομματισμού χωρίς όμως τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ. Συνεργάτες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σημείωναν μάλιστα πως «αυτή η τηλεμαχία δεν έχει καμία σημασία από τη στιγμή που σε αυτήν δεν θα συμμετέχει το πρόσωπο που συζήτησε και διαπραγματεύτηκε όλους τους τελευταίους μήνες με τους εκπροσώπους της τρόικας».

Δεν είναι μόνον όμως το ΠΑΣΟΚ που αντιδρά στο debate Σαμαρά και Τσίπρα: Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ, Δημοκρατική Αριστερά και Οικολόγοι, έχουν εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία τους μπροστά στο εξαιρετικά ορατό ενδεχόμενο να μην γίνει κανένα άλλο debate πέραν των δυο.

Η Κουμουνδούρου κάθε άλλο παρά αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο στη ΝΔ παραπέμπουν στη συζήτηση της διακομματικής γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως πολύ δύσκολα οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων θα καταλήξουν σε μία κοινή συνισταμένη για το debate όπως φάνηκε και στην έντονη συζήτηση που έγινε πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.