ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mέρκελ: Δεν υπάρχουν θαυματουργές λύσεις για το ευρώ

15:05 - 14 Ιουν 2012 | Πολιτική
Mέρκελ: Δεν υπάρχουν θαυματουργές λύσεις για το ευρώ
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel απέκρουσε την Πέμπτη πιέσεις να εγγυηθεί η Γερμανία τα δημόσια χρέη κα τις τραπεζικές καταθέσεις στην ευρωζώνη, καθώς το κόστος δανεισμού της Ισπανίας σκαρφάλωσε σε ακόμα υψηλότερα, ανησυχητικά επίπεδα.

Η Merkel είπε πως δεν υπάρχουν "θαυματουργές λύσεις", όπως η έκδοση κοινού  ευρωομόλογου ή τη δημιουργία πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων, υπέρ  των οποίων τάσσονται άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande και  ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti.

 


Τέτοιου είδους προτάσεις είναι αντιπαραγωγικές και θα παραβίαζαν το γερμανικό σύνταγμα, είπε  η Merkel. Αντιθέτως, κάλεσε την Ευρώπη να προχωρήσει σε μεγαλύτερη πολιτική ολοκλήρωση,  όσο δύσκολο και αν είναι αυτό."Είναι καθήκον μας σήμερα να επανορθώσουμε ότι δεν έγινε (κατά τη δημιουργία του ευρώ), και  να δώσουμε τέλος στον φαύλο κύκλο του νέου χρέους, της παραβίασης των κανονισμών", είπε η  Merkel σε ομιλία της στο κοινοβούλιο.


"Γνωρίζω ότι αυτό θα είναι δύσκολο, θα είναι επίπονο. Θα είναι Ηράκλειος άθλος, αλλά είναι  αναπόφευκτος", πρόσθεσε. 

 

H Γερμανίδα Καγκελάριος προειδοποίησε πως οι δυνάμεις της Γερμανίας δεν είναι  απεριόριστες. "Η Γερμανία χρησιμοποιεί αυτή τη δύναμη προς το όφελος και την ευημερία των  πολιτών, όχι μόνο στη Γερμάνια αλλά επίσης για να συμβάλει στην ευρωπαϊκή ενότητα και την  παγκόσμια οικονομία. Γνωρίζουμε ωστόσο, ότι η δύναμη της Γερμανίας δεν είναι απεριόριστη." 
Το 10ετες ομόλογο της Ισπανίας σημείωσε ρεκόρ ευρωζώνης 7% παρά τη συμφωνία με την ΕΕ  να ενισχύσει με 100 δις ευρώ την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. 

 

Ο οίκος Moody's υποβάθμισε την Τετάρτη την πιστοληπτική αξιολόγηση της  Ισπανίας σε 'Baa3'  από 'Α3', λέγοντας ότι το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών της θα αυξήσει το χρέος της χώρας.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:17 - 14 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.