ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές: Οι πρώτες αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

09:20 - 18 Ιουν 2012 | Πολιτική
Εκλογές: Οι πρώτες αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Την ικανοποίησή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζουν την επόμενη μέρα τόσο οι Ευρωπάιοι εταίροι όσο και οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, πρόκειται για ψήφο παραμονής της χώρας στο ευρώ, ενώ, όπως επισημάνθηκε, για ακόμη μία φορά, η τήρηση των δεσμεύσεων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας.

Ως «ψήφο υπέρ των μεταρρυθμίσεων», αποτιμά το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε γραπτή ανακοίνωσή του.

 

Όπως επισημαίνεται, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ήδη τον Φεβρουάριο συμφώνησε με το Eurogroup για τους στόχους και τα πιο σημαντικά μέτρα του προγράμματος προσαρμογής. «Το πρόγραμμα το οποίο επεξεργαστήκαμε μαζί με την Ελλάδα έχει μόνο έναν στόχο, να οδηγήσει την Ελλάδα πίσω στον δρόμο οικονομικής ευημερίας και σταθερότητας. Αυτός ο δρόμος δεν είναι ούτε σύντομος ούτε εύκολος, αλλά είναι αναπόφευκτος και ανοίγει στον ελληνικό λαό την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ διευκρινίζεται ότι προϋπόθεση είναι η Ελλάδα να βρει και πάλι τον δρόμο προς σταθερές συνθήκες.

 

«Η Ευρωζώνη εμμένει στις δικές της υποχρεώσεις απέναντι στην Ελλάδα», υπογραμμίζεται και τονίζεται ότι η τρόικα είναι έτοιμη μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης να διαβουλευτεί άμεσα μαζί της για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πρόγραμμα.

 

Τα συγχαρητήρια της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ για τη νίκη του στις εκλογές δέχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της καγκελαρίας, η κυρία Μέρκελ τηλεφώνησε στον κ. Σαμαρά προκειμένου να τον συγχαρεί για το καλό αποτέλεσμα του κόμματός του στις εκλογές. Κατά την διάρκεια δε της συνομιλίας, η Καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

 

«Στην Ελλάδα πρέπει να συγκροτηθεί άμεσα κυβέρνηση για να τύχουν σεβασμού οι δεσμεύσεις με την Ευρώπη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, κατά την άφιξή του στο Μεξικό, για την διεξαγωγή της συνόδου του G8.

 

«Η ελληνική ψήφος είναι και ένα μεγάλο μήνυμα για την Ευρώπη, προσφέρει μια πιο γαλήνια προοπτική για την Ευρώπη και για το κοινό της νόμισμα», εκτίμησε ο κ. Μόντι ενώ υπογράμμισε ότι «σε ότι αφορά, δε, την ανάπτυξη, γνωρίζετε τις θέσεις της Ιταλίας, πιστεύω ότι ο κατάλληλος χρόνος πλησιάζει».

 

 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσαν από το Λος Κάμπος του Μεξικού ότι ελπίζουν πως το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα θα επιτρέψει να δημιουργηθεί «σύντομα» μια κυβέρνηση, ενώ δεσμεύθηκαν για την υποστήριξη της ΕΕ προς την Αθήνα.

 

«Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα επιτρέψουν να σχηματιστεί σύντομα μια κυβέρνηση», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο άνδρες.

 

«Θα εξακολουθήσουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα ως μέλος της οικογένειας της ΕΕ και της ευρωζώνης. Είμαστε έτοιμοι να εξακολουθήσουμε να παρέχουμε τη βοήθειά μας», προσθέτουν οι Ρομπάι και Μπαρόζο στην ανακοίνωσή τους από το Μεξικό, όπου έχουν μεταβεί για να εκπροσωπήσουν την ΕΕ στη σύνοδο των ηγετών των κρατών μελών της Ομάδας των 20 (G20).

 

«Το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, το οποίο έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και Eurogroup, είναι η βάση στην οποία θα χτίσουμε για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη, την ευημερία και την εργασία για τον ελληνικό λαό. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να πετύχει αυτούς τους στόχους», καταλήγουν οι δύο άνδρες.

 

Ο Λευκός Οίκος συγχαίρει τους Έλληνες για τις εκλογές και εκφράζει την ελπίδα να σχηματιστεί σύντομα κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας τη θέση για εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί και για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

 

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, δήλωσε: «Συγχαίρουμε τον ελληνικό λαό για τη διεξαγωγή των εκλογών σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. Ελπίζουμε ότι αυτές οι εκλογές θα οδηγήσουν γρήγορα στο σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης που θα σημειώσει έγκαιρη πρόοδο όσον αφορά τις οικονομικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος Ομπάμα και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες, πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας η Ελλάδα να παραμείνει στη ευρωζώνη, σεβόμενη τη δέσμευσή της να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις».

Τελευταία τροποποίηση στις 09:43 - 18 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.