ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα βιογραφικά των νέων υπουργών

13:47 - 21 Ιουν 2012 | Πολιτική
Τα βιογραφικά των νέων υπουργών
Δείτε ποιοι είναι τα μέλη της νέας κυβέρνησης

Βασίλης Ράπανος
Ο Βασίλης Θ Ράπανος πήρε το πτυχίο του από την Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) το 1975, Master στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Lakehead (Καναδά) το 1977 και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Queen's του Καναδά (1982). Στο παρελθόν υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Υπηρέτησε ως Σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ καθώς και ως Διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ.  Την περίοδο 2000-2004 ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Επίσης υπηρέτησε στο ΚΕΠΕ, αρχικά ως βοηθός ερευνών και αργότερα ως ερευνητής.

 

Η Όλγα Κεφαλογιάννη γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει.

Είναι δικηγόρος Αθηνών, με σπουδές στα νομικά και τις διεθνείς σχέσεις.
Το 1997 αποκτά το πτυχίο της από τη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1998 αποφοιτά από το King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου αποκτώντας το μεταπτυχιακό της δίπλωμα LL.M. (Master of Laws) στον τομέα του Εμπορικού Δικαίου και του Δικαίου Επιχειρήσεων.
Ο δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος της απονέμεται το 2006 από το Fletcher School of Law and Diplomacy του Tufts University, Βοστώνη, Η.Π.Α. στις Διεθνείς Σχέσεις. Από το 1998, έχει εργαστεί ως δικηγόρος σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας και της Νέας Υόρκης και στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες. Σημαντικό σταθμό στην καριέρα της, θα αποτελέσει η θέση της Ειδικής Συνεργάτιδας του Πρωθυπουργού σε νομικά θέματα, από το Μάιο του 2004 έως το Σεπτέμβριο του 2006. Σήμερα είναι εταίρος σε δικηγορική εταιρεία στην Αθήνα.

 

 

Ο Κωστής Χατζηδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης το 1965. Στις εθνικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007 εκλέχθηκε βουλευτής στη Β’ περιφέρεια της Αθήνας. Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 επανεξελέγη, δεύτερος σε σειρά κατάταξης στη Β' Αθηνών. Υπήρξε ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία από το 1994 έως το 2007.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης κυβέρνησης της ΝΔ διετέλεσε Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2009) και Υπουργός Ανάπτυξης (από τις 9 Ιανουαρίου 2009 μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2009). Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Περιφερειακής Πολιτικής για δυόμισι χρόνια και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τα ίδια θέματα. Πριν από την εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν Γραμματέας της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Παρακολούθησε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κεντ της Αγγλίας (Πολιτική Επικοινωνία).

 

 

Ο Χρήστος Σταϊκούρας γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία. Είναι έγγαμος με την Άρτεμις
Πάνου με την οποία έχουν αποκτήσει μία κόρη. Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος
Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κάτοχος Μεταπτυχιακού
Διπλώματος Ειδίκευσης στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Master in Business
Administration – ΜΒΑ) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Imperial College) και
Διδάκτορας στην Τραπεζική (PhD in Banking) του Πανεπιστημίου Σίτυ του Λονδίνου
(City University). Είναι Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό
Πανεπιστήμιο Αθηνών (2006-). Διετέλεσε μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού
Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2004-2007), Λέκτορας στο
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002-2006), Επισκέπτης Καθηγητής στα
Πανεπιστήμια Θεσσαλίας (2004), Αθηνών (2002) και City (1999). Την τελευταία
δεκαετία, έχει στελεχώσει θέσεις υψηλής ευθύνης σε αναγνωρισμένου κύρους
χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως είναι ο Τραπεζικός Όμιλος Eurobank (2000-
2004) και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (2000).

 

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 6 Ιουνίου του 1953. Η καταγωγή του είναι από την Αρκαδία και την Ηλεία, ρίζες αντίστοιχα των γονιών του, Ελένης και Λάμπρου.

Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Βρυξέλλες και τη Βοστώνη.

Το 1980 αποφοιτά από τη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και έκτοτε ξεκινά μια επαγγελματική σταδιοδρομία στο Διπλωματικό Σώμα, η οποία ολοκληρώθηκε το 1993 με την ένταξή του στον πολιτικό στίβο της χώρας μας.

Το 1993 παραιτείται από τη Διπλωματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και συμμετέχει στις Εθνικές Εκλογές του Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου, κατερχόμενος με το Κόμμα της «Νέας Δημοκρατίας», ως υποψήφιος Βουλευτής στην Πρώτη Περιφέρεια της Αθήνας. Το 1993 παραιτείται από τη Διπλωματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και συμμετέχει στις Εθνικές Εκλογές του Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου, κατερχόμενος με το Κόμμα της «Νέας Δημοκρατίας», ως υποψήφιος Βουλευτής στην Πρώτη Περιφέρεια της Αθήνας. Το 1994, ο τότε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Έβερτ, τον προτείνει για το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων, θέση στην οποία εκλέγεται τον Οκτώβριο του 1994 και την οποία κατείχε για οκτώ ολόκληρα χρόνια, ύστερα από δύο διαδοχικές εκλογικές νίκες. Υπέρμαχος της ακομμάτιστης Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταθέτει την κομματική του ταυτότητα την 1η Ιανουαρίου του 1995.

Παραμονές των εκλογών του 2004 επανεντάσσεται στη Νέα Δημοκρατία και ξανακατεβαίνει στον πολιτικό στίβο της χώρας, όπου πολιτεύεται στην Πρώτη Περιφέρεια της Αθήνας.

• Γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς προερχόμενους από δύο ορεινές περιοχές της Ελλάδος, την Αρκαδία και την Ευρυτανία.

• Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος Αθηνών.

• Σπούδασε σε Δημόσια Σχολεία σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες: 21ο Δημοτικό Σχολείο, Βαρβάκειος Πρότυπος Δημόσια Σχολή.

• Έκανε σπουδές στο Πολυτεχνείο (πολιτικός μηχανικός), στην Νομική Σχολή Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Vincennes (στο Παρίσι), εργαζόμενος στο μεγαλύτερο διάστημα των σπουδών του. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά (είναι απόφοιτος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών).

• Υπηρέτησε την Στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία.

• Δραστηριοποιήθηκε από τα νεανικά του χρόνια στην ΟΝΝΕΔ και στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (φοιτητική οργάνωση της ΝΔ), υπήρξε μέλος της ηγεσίας της ΟΝΝΕΔ και Αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Δημοκρατική Πρωτοπορία». Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής (Τμήμα Νεότητας) της ΝΔ, συμμετείχε στην Επιτροπή Κυβερνητικού προγράμματος (1984-85) αρμόδιος για τα θέματα της Νέας Γενιάς και της καταπολέμησης των ναρκωτικών.

• Εκλέγεται συνεχώς, από τον Απρίλιο του 2000 έως σήμερα, βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Αθηνών, με μεγάλο αριθμό ψήφων.

• Την περίοδο που η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση, εξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και ανέπτυξε εντονότατη δραστηριότητα, τόσο εντός, όσο και εκτός Κοινοβουλίου, δίπλα στον Πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, συμβάλλοντας αποφασιστικά στον αγώνα της φιλελεύθερης παράταξης για την απομάκρυνση του ΠΑΣΟΚ από την εξουσία.

• Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στην πρώτη κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή (Μάρτιος 2004).

• Με απόφαση του πρωθυπουργού τοποθετήθηκε στη συνέχεια Γενικός Εισηγητής της Κυβέρνησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

• Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ (Σεπτέμβριος 2007)

• Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας.

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1960 και αποφοίτησε από την Ιωννίδειο Πρότυπο Σχολή Πειραιά το 1977. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, απ' όπου αποφοίτησε το 1982, και συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική (MA 1985 και PhD 1989, School of International Service Πανεπιστημίου American).

Από το 1987 μέχρι το 1989 δίδαξε ως Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων και Συγκριτικής Πολιτικής στο School of International Service του Πανεπιστημίου American στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Από το 1990 μέχρι το 1992 ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard. Από το 1992 μέχρι το 1995 δίδαξε ως Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου George Mason στη Virginia των ΗΠΑ.

Από το 1995 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2001 δίδαξε ως Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από τον Φεβρουάριο του 2001 μέχρι τον Ιούλιο του 2008 ήταν Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, ενώ τον Ιούλιο του 2008 εξελέγη Πρωτοβάθμιος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει μέχρι σήμερα.

Από τον Ιούλιο του 2000 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Διετέλεσε Εξωκοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Unesco. Στις βουλευτικές εκλογές του 2004 συμμετείχε στην τιμητική 8η θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας της Ν.Δ. Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 συμμετείχε στην εκλογική μάχη ως εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τοποθετήθηκε στην τιμητική 7η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ.

Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων και μέλος της International Studies Association. Έχει δημοσιεύσει διάφορα βιβλία και άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Ήταν εισηγητής σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις σε γνωστά Πανεπιστήμια του εξωτερικού (Harvard, Princeton, Columbia, Georgetown, κ.ά.).

 

 

Κώστας Τζαβάρας

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης:
    Γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας τον Αύγουστο του 1955.
Οικογενειακή Κατάσταση:
    'Εγγαμος με τη Δήμητρα Καχτίτση. 'Εχουν μία κόρη και ένα γιο.
Επάγγελμα:
    Δικηγόρος.
Σπουδές:
    Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο κοινωνικό Δίκαιο (Droit social) του Πανεπιστημίου PARIS X-NANTEREE των Παρισίων.
    Κάτοχος πτυχίου του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών στον τομέα του Δικαίου, του Πανεπιστημίου PARIS I (PANTHEON) και πτυχίου LICENSE του Πανεπιστημίου PARIS X-NANTEREE στην Κοινωνιολογία.
Ξένες γλώσσες:
    Αγγλική, Γαλλική.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Εξελέγη βουλευτής Ηλείας με τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2007 και του 2009.
Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ποινικολόγων.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, εκλεγείς επί δύο συνεχείς θητείες.
Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου Ν.Ηλείας, 1999-2002, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης.
Έχει διοργανώσει ημερίδες και συνέδρια στον Πύργο και στην Αρχαία Ολυμπία γενικού ενδιαφέροντος (Δίκαιο Περιβάλλοντος, Ναρκωτικά, Φιλοσοφία Δικαίου, Αναθεώρηση Συντάγματος κ.α.).
Είναι μέλος σε κινήσεις και σωματεία με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της κοινωνικής ζωής και την προώθηση λύσεων στα τοπικά προβλήματα (Διεπιστημονική κίνηση Πύργου, Επιτροπή Πρωτοβουλίας για διεκδίκηση Πανεπιστημιακής Σχολής στην Ηλεία, Σύλλογος Πυργίων ο «?γιος Χαράλαμπος».)

 

 

Κωστής Μουσουρούλης


    Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), αποκτώντας στη συνέχεια Μεταπτυχιακούς τίτλους στην Ευρωπαϊκή Οικονομία, στη Δημόσια Διοίκηση και τις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB).
Ξένες γλώσσες:
    Αγγλική, Γαλλική, Ιταλική, Ισπανική.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Νεοεκλεγείς Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, 2009.
Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

1987-2004: Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εργάστηκε στις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικού Ελέγχου, Έρευνας, Τεχνολογίας & Ανάπτυξης, καθώς και Περιφερειακής Πολιτικής. Έχει εκπροσωπήσει τις υπηρεσίες της Ε. Επιτροπής σε αποστολές σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2004-2007: Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων & Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών. Οι αρμοδιότητές του περιλάμβαναν το συντονισμό των συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Γ’ Κ.Π.Σ. & Ε.Σ.Π.Α.), την εθνική εκπροσώπηση έναντι της Ε.Ε. σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και πολιτικής συνοχής και τη διαχείριση των Κοινοτικών και εθνικών πόρων για τις δημόσιες επενδύσεις. Είχε επίσης, την εποπτεία των ιδιωτικών επενδύσεων και κρατικών ενισχύσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών (Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για την εφαρμογή του Αναπτυξιακού- Επενδυτικού Νόμου).
Επί 2 έτη Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank, Board of Directors).
Επιπλέον, θήτευσε ως Αναπληρωτής Πρόεδρος και Μέλος της Επιτροπής Προώθησης Επενδύσεων, Μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ), Μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού και Χάραξης Πολιτικής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού για την περίοδο 2007- 2013 και Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης.
2007-2009: Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, υπεύθυνος για τον Τομέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων. Υπήρξε Mέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), Mέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ΑΕ (ΔΕΠΑ) και της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών. Πρόεδρος της Επιτροπής Προώθησης Επενδυτικών Σχεδίων Μεγάλης Κλίμακας για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης Διαχείρισης της Αιχμής της Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας, Πρόεδρος της Επιτροπής για την παρακολούθηση των εργασιών κατασκευής και λειτουργίας του έργου κατασκευής του Αγωγού Πετρελαίου «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων Εφοδιασμού Υγρών Καυσίμων.
Επίσης, μέλος της Επιτροπής Υποστήριξης Νομοθετικής Πολιτικής και Αξιολόγησης Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας Νομοθετικών Ρυθμίσεων (Επιτροπή που συγκροτήθηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού) και Συντονιστής του Σχεδίου Δράσης του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση της ποιότητας της Ρυθμιστικής Διακυβέρνησης.
Έχει εισηγηθεί θέματα οικονομίας, περιφερειακής ανάπτυξης και ενεργειακής πολιτικής σε εθνικά και διεθνή fora και έχει δημοσιεύσει άρθρα στον ελληνικό και ξένο Τύπο.

 

Πάνος Παναγιωτόπουλος

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς προερχόμενους από δύο ορεινές περιοχές της Ελλάδος, την Αρκαδία και την Ευρυτανία.

• Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος Αθηνών.

• Σπούδασε σε Δημόσια Σχολεία σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες: 21ο Δημοτικό Σχολείο, Βαρβάκειος Πρότυπος Δημόσια Σχολή.

• Έκανε σπουδές στο Πολυτεχνείο (πολιτικός μηχανικός), στην Νομική Σχολή Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Vincennes (στο Παρίσι), εργαζόμενος στο μεγαλύτερο διάστημα των σπουδών του. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά (είναι απόφοιτος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών).

• Υπηρέτησε την Στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία.

• Δραστηριοποιήθηκε από τα νεανικά του χρόνια στην ΟΝΝΕΔ και στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (φοιτητική οργάνωση της ΝΔ), υπήρξε μέλος της ηγεσίας της ΟΝΝΕΔ και Αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Δημοκρατική Πρωτοπορία». Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής (Τμήμα Νεότητας) της ΝΔ, συμμετείχε στην Επιτροπή Κυβερνητικού προγράμματος (1984-85) αρμόδιος για τα θέματα της Νέας Γενιάς και της καταπολέμησης των ναρκωτικών.

• Εκλέγεται συνεχώς, από τον Απρίλιο του 2000 έως σήμερα, βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Αθηνών, με μεγάλο αριθμό ψήφων.

• Την περίοδο που η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση, εξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και ανέπτυξε εντονότατη δραστηριότητα, τόσο εντός, όσο και εκτός Κοινοβουλίου, δίπλα στον Πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, συμβάλλοντας αποφασιστικά στον αγώνα της φιλελεύθερης παράταξης για την απομάκρυνση του ΠΑΣΟΚ από την εξουσία.

• Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στην πρώτη κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή (Μάρτιος 2004).

• Με απόφαση του πρωθυπουργού τοποθετήθηκε στη συνέχεια Γενικός Εισηγητής της Κυβέρνησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

• Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ (Σεπτέμβριος 2007)

• Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας

• Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα ανάπτυξης της Οικονομίας σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του Κοινωνικού Κράτους.

• Είναι από τους βασικούς εκφραστές των πολιτικών θέσεων και επιχειρημάτων της ΝΔ στα ΜΜΕ, όπου διακρίνεται πάντοτε για τη συστηματική προσέγγιση του θέματος, την ορθή εκφορά του λόγου του και την άρτια γνώση της πολιτικής επικοινωνίας.

• Μέχρι να ισχύσει η απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος για τους πολιτικούς, ασκούσε με επιτυχία την τηλεοπτική και έντυπη δημοσιογραφία και τη μαχόμενη δικηγορία, με ειδίκευση, κυρίως, στις ποινικές και εταιρικές υποθέσεις και με δικό του δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα.

• Στην προσωπική εκπομπή του «ΠΡΟΦΙΛ», μια από τις πιο καταξιωμένες ενημερωτικές εκπομπές της Ελληνικής Τηλεόρασης, φιλοξένησε πολλές διεθνείς αποστολές και συνεντεύξεις απ’όλο τον κόσμο, όπως: Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον τέως Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπόρις Γιέλτσιν, τον ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, τους πρωθυπουργούς της Γαλλίας Ζυπέ και Μωρουά κ.α.

• Μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

• Άσκησε διοικητικά καθήκοντα, για πολλά χρόνια, στον ιδιωτικό τομέα. Διετέλεσε, μεταξύ των άλλων, Διευθυντής Ειδήσεων του ΣΚΑΙ 100,4 FM, Διευθυντής Ειδήσεων του STAR TV και Διευθυντής Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΤ1 και του ΑΝΤ1 TV. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ραδιοφωνικού σταθμού ΑΘΗΝΑ 9,84 FM και συνεργάτης των ραδιοφώνων ANTENNA 97,1 FM και PLANET 104,5 FM.

• Ως πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος εργάστηκε στις εφημερίδες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ΒΡΑΔΥΝΗ και ΒΗΜΑ.

• Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Μεταξύ αυτών το βραβείο Ελληνικής Τηλεόρασης (1992), το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση, το βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων και η τιμητική διάκριση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Ευριπίδης Στυλιανίδης


Τόπος και Ημερομηνία γέννησης:
Γεννήθηκε στην Κομοτηνή στις 8.4.1966.
Οικογενειακή Κατάσταση:
'Εγγαμος με τη Γιούλη Παπαχρήστου, πατέρας τριών παιδιών: του Στυλιανού, της Έλενας και της Γεωργίας.
Επάγγελμα:
Δικηγόρος - Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αμβούργου
Σπουδές:
1991-1994: Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. 1984-1989: Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. 1981-1984: Απόφοιτος του 1ου Λυκείου Κομοτηνής.
Ξένες γλώσσες:
Αγγλική, Γερμανική.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

-2000-2004: Πρώτος Βουλευτής Ροδόπης
-2004-2007: Πρώτος Βουλευτής Ροδόπης - Υφυπουργός Εξωτερικών
-2007-2009: Πρώτος Βουλευτής Ροδόπης - Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
-Ιαν.2009-Οκτ.2009: Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών
-2009: Πρώτος Βουλευτής Ροδόπης

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

-1984-1989: Υπεύθυνος ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Δ.Π.Θ.
-1994: Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.
-1994-1995: Πρόεδρος Ε.Γ. ΟΝΝΕΔ, 1996: Εκλέγεται Πρώτος Βουλευτής Ροδόπης και χάνει την έδρα του λόγω εκλογικού νόμου
-1997-2000: Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου Ν.Δ., Δικηγόρος-Συνταγματολόγος, μέλος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης για τη Νομοθέτηση, συγγραφέας τριών βιβλίων και σειράς επιστημονικών άρθρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Θανάσης Σκόρδας

 

Ο Αθανάσιος Ι. Σκορδάς γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1965 στην Καλαμάτα και είναι Αρκαδικής καταγωγής. Είναι παντρεμένος με την Αθανασία Μπούτσικα, με την οποία έχουν δύο παιδιά, τον Γιάννη και την Χριστίνα. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) με ειδίκευση στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και μιλά Αγγλικά. Εργάζεται ως ασφαλιστικός διαμεσολαβητής από το 1987. Έχει δραστηριοποιηθεί στην ίδρυση και λειτουργία εταιριών χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού ενδιαφέροντος. Μέλος του Κύκλου Επιτυχημένων Ασφαλιστών, γνωστής ασφαλιστικής εταιρίας, επί σειρά ετών. Κατά την διετία 1986-1987 εργάσθηκε στην Οικονομική Διεύθυνση Ομίλου Επιχειρήσεων Ηλεκτρικών Ειδών. Τον Μάρτιο του 2000 εξελέγη Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων (Π.Σ.Α.Σ.), θέση στην οποία επανεξελέγη το 2003. Έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση συμμετέχοντας στα Διοικητικά Συμβούλια: της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χόκεϋ (1997-1998), του Συλλόγου Πτυχιούχων Α.Σ.Ο.Ε.Ε. (1995-1996), του Πανελληνίου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων (1993-1994) και του Ταμείου Ασφαλίσεως Τυπογράφων (1991-1992). Διετέλεσε εκπρόσωπος των Ασφαλιστικών Συμβούλων στο Υπουργείο Ανάπτυξης: στην Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης, στην Τεχνική Επιτροπή Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης και στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή Προσαρμογής του Εθνικού Δικαίου στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση.

 

Ανδρέας Λυκουρέντσος

 

Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Αρκαδίας
Γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1957. Πολιτικός Επιστήμων.

Επαγγελματικές δραστηριότητες:
Εργάστηκε στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ως βιομηχανικός εργάτης. Διετέλεσε επίσης στέλεχος εκπαιδευτικών ομίλων και σύμβουλος διοικήσεως Ανωνύμων Εταιριών.
-Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στην οποία εκλέγεται συνεχώς από το 1994- Διετέλεσε αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. την περίοδο 1997- 2000.
-Εξελέγη Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2010.
Κοινοβουλευτικές και Κυβερνητικές Δραστηριότητες:

- Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αρκαδίας στις εκλογές του 2004 και επανεξελέγη το 2007 και το 2009
- Kατά την Κοινοβουλευτική περίοδο 2004-2007, διετέλεσε μέλος των Διαρκών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, της μονίμου Επιτροπής Περιβάλλοντος, της Εθνικής Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής και συμμετείχε στις επιτροπές για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης
- Διετέλεσε μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στην Ατλαντική Συνέλευση και Γραμματέας της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα (2004).
-Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας της περιόδου 2007-2009
-Από τον Οκτώβριο του 2009 είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος

 

Νίκος Δένδιας

 

Ο Νίκος Δένδιας γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Κατάγεται από τους Παξούς.

Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και αριστούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Master of Laws (LL.M.) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με ειδίκευση στο Ναυτικό και Ασφαλιστικό Δίκαιο στο University College (U.C.L.) και στην Εγκληματολογία στο London School of Economics and Political Science (L.S.E.).

Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Γνωρίζει Αγγλικά και Ιταλικά.

Δραστηριοποιείται πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία από το 1978. Υπήρξε μέλος της ΔΑΠ/ΝΔΦΚ, της Γραμματείας Φοιτητικού της ΟΝΝΕΔ και της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας της ΟΝΝΕΔ «Δημοκρατική Πρωτοπορία» από το 1979 ως το 1981.

Το Μάρτιο του 2004 εξελέγη Βουλευτής Κέρκυρας με τη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη το Σεπτέμβριο του 2007, τον Οκτώβριο του 2009 και τον Μάρτιο του 2012, κερδίζοντας τη μοναδική έδρα για τη Νέα Δημοκρατία στην Κέρκυρα.

Διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιανουάριο του 2009 έως τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Τον Δεκέμβριο του 2009 ορίσθηκε Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και ένα χρόνο αργότερα Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κατόπιν αποφάσεων του Προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.

Έχει διατελέσει μέλος πολλών Επιτροπών της Βουλής: Αναθεώρησης του Συντάγματος, Παραγωγής & Εμπορίου, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Προστασίας Περιβάλλοντος και Παρακολούθησης Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας.

Έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2013 και Αντιπρόεδρος για το 2012. Είναι μέλος της Επιτροπής από το 2004.

Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Από το Μάρτιο του 2008 μέχρι το Φεβρουάριο του 2009 ήταν Πρόεδρος του Παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Κέρκυρα.

Είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Σωματείου «Επτανησίων Πολιτεία» και μέλος των περισσότερων Κερκυραϊκών σωματείων, όπως της Αναγνωστικής Εταιρείας, της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος», της Λέσχης Προστασίας Περιβάλλοντος κλπ.

 

Ανδρέας Ρουπακιώτης

 

Γεννήθηκε στο Αθάνι Λευκάδας και είναι γιος του Ευάγγελου Ρουπακιώτη. Σπούδασε νομικά και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. ο Ανδρέας Ρουπακιώτης υπήρξε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για δύο θητείες, όπως και μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού. Για πολλούς, η επιλογή του Ανδρέα Ρουπακιώτη, σε ένα «καυτό» όσο και «ευαίσθητο» υπουργείο, όπως είναι το Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεν είναι τυχαία. Ένας άνθρωπος που χαίρει της εκτίμησης όλων των χώρων, προερχόμενος από τη λεγόμενη κεντροαριστερά, έστω και ως υπηρεσιακός υπουργός, αποτελεί σύμφωνα με πολλούς, τον προάγγελο αλλαγών σε ένα υπουργείο που έχει τα τελευταία δύο χρόνια μπει στον κυκλώνα του Μνημονίου.

 

Αθανάσιος Τσαύταρης

 

Ο καθ. Τσαυτάρης Αθανάσιος φοίτησε στο Α.Π.Θ. και στις Η.Π.Α. Κατά την διάρκεια των πολυετών μεταπτυχιακών σπουδών του απέκτησε ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα Master και δύο διδακτορικά διπλώματα. Εργάστηκε στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Το 1984 εξελέγη καθηγητής και στο νεοσύστατο τότε Πανεπιστήμιο Κρήτης, προτίμησε όμως τη θέση του καθηγητή Γενετικής στο Α.Π.Θ όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα.

Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν όλους σχεδόν τους κλάδους της Γενετικής. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 άρθρα και κεφάλαια σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε βιβλία. Τρεις από τις εργασίες αυτές είναι δημοσιευμένες στα Πεπραγμένα της Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α. Ως καθηγητής συμμετείχε στην εκπόνηση πολλών μεταπτυχιακών (Master) και διδακτορικών διατριβών. Πολλοί από τους αποφοίτους μεταπτυχιακούς του κατέχουν σήμερα θέση καθηγητή ή ερευνητή σε Ελληνικά και ξένα Ιδρύματα των της Ε.Ε. και των Η.Π.Α .

Πέραν αυτών ο κ. Τσαυτάρης στο διάστημα της υπηρεσίας του στην Ελλάδα:

Συμμετέχει σε πολλές Ελληνικές και Διεθνείς Επιτροπές, Επιστημονικές Οργανώσεις και Συλλόγους στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε., τον Ο.Ο.Σ.Α. και τον Ο.Η.Ε. Είναι μέλος για πολλά χρόνια των συμβουλευτικών και διαχειριστικών επιτροπών για την έρευνα και τεχνολογία τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Στο παρελθόν διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας,  Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Γεωργικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ) και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ.

Για το χρονικό διάστημα 2002-2006 υπήρξε εκλεγμένος Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ». Για τη συμβολή του αυτή στη δημιουργία του ΝΟΗΣΙΣ και την ανέγερση των εγκαταστάσεών του τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα.

Κατέθεσε το 2003 την αρχική πρόταση για τη δημιουργία της Ζώνης Καινοτομίας Αν. Θεσσαλονίκης, συμμετείχε στις προκαταρκτικές μελέτες από Ελληνικούς και Ξένους Οίκους.  Τον Σεπτέμβριο του 2008 συμμετείχε στην κατάρτιση για την κοινοπραξία (cluster) της ΒΙΟ-ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

 

Ευάγγελος Λιβιεράτος

 

Ο Ευάγγελος Λιβιεράτος είναι από το 1979 καθηγητής της ανωτέρας γεωδαισίας και χαρτογραφίας στην πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκε με ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιταλία και είναι σήμερα πρόεδρος της επιτροπής της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης (ICA) για τις ψηφιακές τεχνολογίες στη χαρτογραφική κληρονομιά και εκδότης του διεθνούς διαδικτυακού περιοδικού e-Perimetron για τις επιστήμες και τεχνολογίες τις σχετιζόμενες με την ιστορία της χαρτογραφίας και των χαρτών.

 

Γιάννης Βρούτσης

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα την 1/6/1963. Κατάγεται από τη Νάξο και την Αμοργό των Kυκλάδων. Έγγαμος, έxει έvα γιo και μία κόρη.

Επάγγελμα:

Οικονομολόγος. Εργάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σπουδές:

Εισήχθη με υποτροφία και αποφοίτησε από τo Οικονομικό Τμήμα τns Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών στo Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ξένες Γλώσσες:

Αγγλικά

Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες:

Εξελέγη πρώτος Βουλευτής Κυκλάδων με τn Ν.Δ. στις εκλογές του 2007 και τoυ 2009.
11/2009: Υπεύθυνος Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ν.Δ.
01/2011: Αναπληρωτής Υπεύθυνος Τομέα Οικονομικών Ν.Δ.

Πολιτικές – Κοινωνικές δραστηριότητες:

Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ωs εvεργό στέλεχος τns Nεoλαiαs τns Ν.Δ. Δυο φορές διετέλεσε μέλος του Eκτελεστικού Γραφείoυ τns ONNEΔ.

Έντονη και πολύχρονη παρουσία στο χώρο τns Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Δημοτικός Σύμβουλος Βύρωνα τo 1990. Εκλέγεται συνεχώς τέσσερις φορές Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθηνών (1994-2007). Εκλέγεται Πρόεδρος του Διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών – Πειραιώς (1999). Εκλέγεται για δυο θητείες στο Διοικητικό Συμβούλιο τns Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (1999-2006). Εκλέγεται Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών τo 2007. Εκλέγεται Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (E.Ε.Τ.A.A.) A.E. (2004-2007). Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στο Υπουργείο Οικονομικών. Εκλέγεται Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. των Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων το 2003. Εκλέγεται στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΔΟΥ το 2005. Εκλέγεται Πρόεδρος της Πανελλήνιας Δ.A.K.E. Εφοριακών τo2005. Εκλέγεται μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος το 1997.

 

Σίμος Κεδίκοκλου

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου του 1963. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Πετροχημικό Ινστιτούτο Γκούπκινα της Μόσχας και Διεθνείς σχέσεις, Departement Russe στο Institut des Langues et Civilisation Orientales στο Παρίσι. Μετεκπαιδεύτηκε στο International Professional Program, CNN στην Ατλάντα.Μιλάει άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά και Ρωσικά.


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
 
2003 Εφημερίδα ΧΩΡΑ: Αρθρογράφος–Σχολιαστής
PROFIT 96,6 FM: Παραγωγός εκπομπής "Στο μάτι του Κυκλώνα"
CHANNEL 10 TV: Παρουσιαστής και Αρχισυντάκτης Κεντρικού Ειδησεογραφικού Μαγκαζίνου
2001-2002 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤV (Δ/ντής σύνταξης,Παρουσιαστής κεντρικού δελτίου)
2000-2001 TEMPO TV (Παρουσιαστής κεντρικού δελτίου, Παρουσιαστής καθημερινής εκπομπής: «Το Τρίτο Μάτι»)
PLANET FM (Παρουσιαστής κεντρικού δελτίου/Παραγωγός καθημερινής εκπομπής: «Στο Μάτι του Κυκλώνα»)
1997-2002 Εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» (Πολιτικός συντάκτης, παραπολιτική στήλη «Παιγνίδια Σικέ»)
1999-2000 Εφημερίδα «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» (Διευθυντής σύνταξης)
1996-2000 FLASH 96,1 FM, (Παρουσιαστής κεντρικού δελτίου, Παραγωγός εκπομπών: «Πολίτης  του Κόσμου», «Ενδιάμεσα»)
1996-1998 Διαφημιστική εταιρεία EXELIXIS (Κειμενογράφος)
1995-1996 CNN International (Συνεργάτης εκπομπών: «Q & Α», «World Report», εκπομπές  έκτακτης επικαιρότητας)
1992-1994 Περιοδικό «ELITE» (Υπεύθυνος σύνταξης)
1990-1995 ΕΡΤ (Παρουσιαστής κεντρικού δελτίου & εκτάκτων εκπομπών  πορτραίτων (Γκορμπατσόφ, Ουστίνοφ κ.ά.), Πολιτικός και κοινοβουλευτικός συντάκτης)
1989-1994 Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (Πολιτικός και κοινοβουλευτικός συντάκτης, Διεθνές ρεπορτάζ και έκτακτες αποστολές (εμφύλιος Γεωργίας, Βοσνίας, κ.ά.)
 
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
 
Εκλέγεται από το 2004  στην εκλογική περιφέρεια της Εύβοιας.
* 2004: Μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα.
* 2004 – 2011: Μέλος της διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών   Υποθέσεων.
* 2004 - 2009: Μέλος της διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
* 2010 – 2011: Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών.
* 2004 – 2009: Μέλος της Διεθνής Κοινοβουλευτικής Ένωσης.
* 2004 – 2011: Γραμματέας Ενημέρωσης  της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης  Ορθοδοξίας.
 
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΦΙΛΙΑΣ
 
* 2004 - 2011: Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Ρωσίας.
* 2011 : Μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Βραζιλίας
* 2011 : Μέλος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας –  Ν. Αφρικής
 
Το 2008, σύμφωνα με το Διάταγμα του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, τιμήθηκε με το μετάλλιο Πούσκιν για την συμβολή του στην ανάπτυξη και εδραίωση των ελληνορωσικών σχέσεων.
 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
 
* 2004: Αναπληρωτής Τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας
* 2008 – 2009: Τομεάρχης Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας
* 2011: Τομεάρχης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

 

Δημήτρης Σταμάτης

 

Γεννήθηκε στην Παραβόλα Αγρινίου στις 27.07.1952.

Έχει έναν γιο και μια κόρη.
 
Σπουδές
 
Σπούδασε Νομική στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Ρώμης. Ειδικεύτηκε στο Ποινικό Δίκαιο.
 
Ξένες γλώσσες
 
Αγγλική, Ιταλική.
 
Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες
 
Εξελέγη συνολικά πέντε φορές βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με την Ν.Δ. (Τρεις φορές την περιόδο 1989 - 2003), το 2007 και το 2009
 
Πολιτικές - κοινωνικές δραστηριότητες
Διετέλεσε Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας για δύο τετραετίες 1998 - 2006. Σαν φοιτητής ήταν εκλεγμένο μέλος του ΔΣ των φοιτητών της ΔΑΠ ΝΔΦΚ. Υπήρξε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελλάδας-Ιρλανδίας. Μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών. Μέλος της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας της Ελληνικής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Σήμερα είναι τομεάρχης του τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Ν.Δ..
 
Επιτροπές της Βουλής
 
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (μέλος)
 
Tα άγνωστα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης
 
Ο  νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο καθηγητής Ευάγγελος Λιβιεράτος σπούδασε τοπογράφος μηχανικός στο ΕΜΠ, από όπου πήρε διδακτορικό το 1974.Μέχρι το 1979 και για σχεδόν μια δεκαετία ήταν μαθητής και συνεργάτης του καθηγητή Γεωργίου Βέη.

Το 1976 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και το 1979 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας στο τμήμα τοπογράφων μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα.
Συνεργάστηκε με ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιταλία και είναι σήμερα πρόεδρος της επιτροπής της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης (ICA) για τις ψηφιακές τεχνολογίες στη χαρτογραφική κληρονομιά και εκδότης του διεθνούς διαδικτυακού περιοδικού e-Perimetron για τις επιστήμες και τεχνολογίες τις σχετιζόμενες με την ιστορία της χαρτογραφίας και των χαρτών.

Ο Aθανάσιος Τσαυτάρης που θα είναι Υπουργός Γεωργίας φοίτησε στο Α.Π.Θ. καθώς και σε πανεπιστήμιο των Η.Π.Α. Κατά την διάρκεια των πολυετών μεταπτυχιακών σπουδών του απέκτησε ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα Master και δύο διδακτορικά διπλώματα. Εργάστηκε στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Το 1984 εξελέγη καθηγητής και στο νεοσύστατο τότε Πανεπιστήμιο Κρήτης, προτίμησε όμως τη θέση του καθηγητή Γενετικής στο Α.Π.Θ όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα.
Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν όλους σχεδόν τους κλάδους της Γενετικής. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 άρθρα και κεφάλαια σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε βιβλία. Τρεις από τις εργασίες αυτές είναι δημοσιευμένες στα Πεπραγμένα της Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α. Ως καθηγητής συμμετείχε στην εκπόνηση πολλών μεταπτυχιακών (Master) και διδακτορικών διατριβών. Πολλοί από τους αποφοίτους μεταπτυχιακούς του κατέχουν σήμερα θέση καθηγητή ή ερευνητή σε Ελληνικά και ξένα Ιδρύματα των της Ε.Ε. και των Η.Π.Α .

Ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου  γεννήθηκε στην Πάτρα το 1965, όπου και τελείωσε τις σπουδές του στο Πειραματικό Σχολείο και στο Πρότυπο Κλασσικό Λύκειο Πατρών. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986) και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος (DEA) Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Poitiers (Γαλλία). Στο ίδιο Πανεπιστήμιο ανακηρύχθηκε Διδάκτορας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών το 1992 και έλαβε το Δίπλωμα Διεύθυνσης Ερευνών (1992). Το 1994 έλαβε την Υποτροφία Επιστημονικής Αριστείας από το Δίκτυο Γαλλόφωνων Πανεπιστημίων. Το 1994 εξελέγη Maitre de Conferences (Επίκουρος Καθηγητής) Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογικών Επιστημών στην Νομική Σχολή της La Rochelle (Γαλλία). Παράλληλα, από το 1995 μέχρι το 1998, διετέλεσε Διευθυντής του Κέντρου Γαλλόφωνων Νομικών Σπουδών (Centre d'Etudes Juridiques Francophones) του Πανεπιστημίου της La Rochelle και ακαδημαϊκός υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ιδίου Πανεπιστημίου.

Το διάστημα 1999-2003 δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και από το 2003 εκλέχτηκε μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σήμερα υπηρετεί ως Καθηγητής Αντεγκληματικής Πολιτικής στο ίδιο Τμήμα. Διδάσκει, επίσης, από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006, ως Επισκέπτης Καθηγητής στα προγράμματα Masters των γαλλικών Πανεπιστημίων του Poitiers, της La Rochelle και της Pau και έχει εκλεγεί Προσκεκλημένος Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Bordeaux IV το 2006, το 2008 και το 2009.

Επίσης, έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και επιστημονικές μελέτες σε ελληνικά και διεθνή νομικά περιοδικά. Ιδιαίτερα, έχει ασχοληθεί στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Βέλγιο) με ζητήματα εγκληματικότητας, διεθνούς συνεργασίας και αποκέντρωσης της αντεγκληματικής πολιτικής, καθώς και εφαρμογών της μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου είναι μέλος πολλών διεθνών και εθνικών επιστημονικών ενώσεων και οργανισμών, και υπήρξε εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπρόσωπος της Ελλάδας κατά την περίοδο 2000-2004 για θέματα ευρωπαϊκής διαπανεπιστημιακής συνεργασίας (Προγράμματα κινητικότητας Διδασκόντων και Φοιτητών). Κατά την περίοδο 2001-2004 διετέλεσε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Επίσης, είχε ορισθεί το 2003 από το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας ως εξωτερικός αξιολογητής για τις Νομικές και Πολιτικές Επιστήμες γαλλόφωνων Πανεπιστημίων στην Ανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, είναι εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα ευρωπαϊκών πολιτικών για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης για τους ανήλικους. Από το 1997, Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Έρευνας για την Ποινική Δικαιοσύνη.
Τέλος, το 2003 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο της Τάξης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα.
 
Βερνίκος
 

Πρόκειται για μία από τις εκπλήξεις της νέας κυβέρνησης, ενώ είναι και φίλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο Γιώργος Βερνίκος είναι ο νέος υφυπουργός ναυτιλίας.

Γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα και κατάγεται από οικογένεια εφοπλιστών από την Σίφνο. Η οικογένειά του είχε ξεκινήσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες από τα μέσα του 19ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη και το 1920 μεταφέρθηκε στον Πειραιά. Ο πατέρας του, ήταν εφοπλιστής και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου.

Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οικονομικά και στην συνέχεια πήγε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Από νεαρή ηλικία ο Γιώργος Βερνίκος έδειξε την αγάπη του για την δημοκρατία, ενώ κατά την διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, πρωτοστάτησε στον αντιδικτατορικό αγώνα, με αποτέλεσμα να φυλακιστεί και να βασανιστεί.

Όσον αφορά τα επαγγελματικά, έχει ασχοληθεί κυρίως με την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, ενώ το 1975 ίδρυσε και είναι πρόεδρος του ομίλου εταιρειών «VERNICOS YACHTS».

Στη δεκαετία του '80 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και διετέλεσε πρόεδρος του ιδρύματος παιδικής μέριμνας Γ. & Α. Χατζηκώνστα.

Το 1990, συνιδρύει το ελληνικό γραφείο της GREENPEACE, ενώ συμμετέχει ενεργά στη διοίκησή της και το 2001 εκλέγεται πρόεδρος.

Είναι μέλος σειράς οργανώσεων και επιμελητηρίων που έχουν στόχο την επιχειρηματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάκαμψη της χώρας μας και την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη.

Μεταξύ άλλων συμμετέχει στη Διεθνή Αμνηστία, στον Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας, στο Σύνδεσμο Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών, στην Ένωση Πολιτών για την Παρέμβαση, στη Διεθνή Διαφάνεια, στο Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και στο Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού.

Η κόρη του, Μαρίνα Βερνίκου, έχει παντρευτεί τον Κύπριο επιχειρηματία, Μίλτο Καμπουρίδη, ο οποίος είναι αδερφός της γυναίκας τού Κώστα Μπακογιάννη, γιου της Ντόρας.

Ο αδερφός του Νίκος έχει παντρευτεί την Βαρβάρα Στράτου, κόρη του βιομηχάνου και υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, αείμνηστου, Χριστόφορου Στράτου, στενού συνεργάτη και προσωπικού φίλου του ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η Βαρβάρα Βερνίκου-Στράτου είναι γνωστή επιχειρηματίας και διευθύνει την αλυσίδα καταστημάτων, Notos Galleries.

Ο κ. Βερνίκος, ο οποίος δεν έχει συμφέροντα στη ναυτιλία είναι φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου από το 1974 και είναι ο άνθρωπος που έβαλε στην πολιτική τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όταν τον ανακάλυψε σε ηλικία 18 χρονών και τον έβαλε στην ΕΦΕΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:43 - 21 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.