ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έπιασε δουλειά η νέα κυβέρνηση

02:00 - 22 Ιουν 2012 | Πολιτική
Έπιασε δουλειά η νέα κυβέρνηση
Μετά από πολύ θόρυθο για ακυβερνήσια, για έλλειψη πολιτικής ομαλότητας και τόσα άλλα , από χθες έχουμε κυβέρνηση. Τί ειπώθηκε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, σε ποιες προγραμματικές θέσεις συμφώνησαν τα τρία κόμματα αλλά και η πρώη κριτική από την αντιπολίτευση.

Την πρόθεσή του να δημιουργήσει για κάθε υπουργείο ένα στοχο-χρονοδιάγραμμα με όλα αυτά που πρέπει να γίνουν εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς, στην εισαγωγική του ομιλία κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως πρώτο στόχο την αποτελεσματικότητα και ανακοίνωσε περικοπές στους μισθούς και στη χρήση κρατικών αυτοκινήτων στα μέλη της κυβέρνησης. Παράλληλα, ανήγγειλε ότι θα δημοσιοποιηθεί η «πρωτοφανής», όπως είπε, προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης, η οποία «παρότι τρικομματική, είναι ενιαία».

«Σήμερα είναι η αρχή μιας νέας εποχής για το πολιτικό σύστημα» είπε ο κ.Σαμαράς στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ξεκινώντας την ομιλία τους  τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα που ορίζει το Σύνταγμα.

Τόνισε ότι σε αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχουν κομματικά φέουδα και στεγανά και υπογράμμισε ότι παρότι είναι τρικομματική, είναι ενιαία.

Υπογράμμισε ότι οι βασικοί της στόχοι είναι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση με διασφάλιση της ευρωπαϊκής της πορείας και η αποτελεσματικότητα.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι μισθοί των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου θα μειωθούν κατά 30%, ενώ θα περιοριστεί και η χρήση των κρατικών αυτοκινήτων στον ελάχιστο βαθμό. «Πρέπει εμείς να δείξουμε πρώτοι το καλό παράδειγμα» είπε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε, παράλληλα, από τους υπουργούς να μην εμφανίζονται κάθε μέρα και χωρίς λόγο στα κανάλια και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει κεντρικός συντονισμός στην επικοινωνιακή διαχείριση.

«Με νοιάζει το έργο και το αποτέλεσμα» είπε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει περίοδο χάριτος. «Θα πρέπει να δείξουμε έργο από την πρώτη στιγμή».

Ο κ.Σαμαράς τόνισε ότι και τα άλλα κόμματα θα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και πρόσθεσε ότι δεν είναι ώρα για στείρα αντιπολίτευση.

Πρέπει να δείξουμε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι κάτι αλλάζει στον τόπο μας, τόνισε, σημειώνοντας ότι αναμένει τη στήριξη τόσο των δυνάμεων του έθνους όσο και των εταίρων. «Θα αποδείξουμε ότι αξίζουμε τη στήριξή τους γιατί εμείς τις δεσμεύσεις μας τις κρατάμε».

Το κείμενο της συμφωνίας

«Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που δημιουργείται με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Στόχος επίσης είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση, καθώς κι από την ανάγκη εξάρτησης από δανειακές συμβάσεις στο μέλλον.

Η νέα κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης θα είναι μικρότερη, με προοπτική να μειωθεί ακόμα περισσότερο, λειτουργική και επιτελικού χαρακτήρα.

Δεν θα αποτελείται από «φέουδα» κομματικών επιρροών, θα λειτουργεί ενιαία, θα στηρίζεται στη διαφάνεια, στις προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων που την στηρίζουν και στη στελέχωση όλου του διοικητικού μηχανισμού με αξιοκρατικά κριτήρια.

Επίσης, θα στηρίζεται στην ευελιξία, ώστε επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν να μην αναστέλλουν ούτε το έργο της ούτε τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του έργου της.

Τέλος, με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και του Προεδρείου της Βουλής, θα αλλάξει ο Κανονισμός Λειτουργίας της, ώστε να προσαρμοστεί η άσκηση νομοθετικού έργου και ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος στις νέες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας. Έτσι θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Κοινοβουλίου».


Οι πρώτες επικρίσεις από την αντιπολίτευση

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει πως η νέα τρικομματική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να βαδίσει έξω από το μνημονιακό δρόμο. Τόσο οι επιλογές των προσώπων στα Υπουργεία, όσο και οι διαφαινόμενες προγραμματικές συγκλίσεις των τριών κομμάτων, δείχνουν μια κυβέρνηση με σαφές δεξιό περιεχόμενο και προσανατολισμό, στηριζόμενη κατά κύριο λόγο από τις δυνάμεις που ευθύνονται για την υπεράσπιση και την υλοποίηση των πιο ακραίων και αντιλαϊκών πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών. Ιδιαίτερα η επιλογή του υπουργού Οικονομικών από τον τραπεζικό χώρο είναι ενδεικτική των συμμαχιών που προτίθεται να οικοδομήσει η νέα κυβέρνηση, ακολουθώντας τον… «πετυχημένο» δρόμο της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θα σταθεί συνεπής στις προεκλογικές του δεσμεύσεις από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της κοινωνίας, για την έξοδο της Ελλάδας από τα καταστροφικά μνημόνια και την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης.

Σκληρή ήταν η πρώτη αντίδραση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την κυβέρνηση που σχηματίστηκε σήμερα, την οποία χαρακτηρίζουν «μνημονιακή», και δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν να συνεχίσουν «το προσυμφωνημένο σχέδιο παράδοσης της Ελλάδας στη Νέα Τάξη Πραγμάτων» όπως υποστηρίζουν.

«Η Ελλάδα δυστυχώς απέκτησε μια νέα μνημονιακή κυβέρνηση, και την απαρτίζουν υπογράψαντες επιστολές και ψηφίσαντες Μνημόνια και επαχθείς και επονείδιστες Δανειακές Συμβάσεις, εκχωρώντας την Εθνική Κυριαρχία της χώρας» επισημαίνουν στην  ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ αναφέρει πως "η νέα συγκυβέρνηση είναι δεσμευμένη απέναντι στην ΕΕ και την ελληνική πλουτοκρατία να φορτώσει στο λαό την καπιταλιστική κρίση. Η αναδιαπραγμάτευση δεν γίνεται για να προστατεύσει το λαό από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Μόνο η λαϊκή συσπείρωση και πάλη μπορεί να παρεμποδίζει, να ανατρέπει αντιλαϊκά μέτρα".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.