ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση

12:19 - 22 Ιουν 2012 | Πολιτική
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαρας έδωσε το βράδυ της Πέμπτης στο υπουργικό συμβούλιο, μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησής του, κάποιες ενδεικτικές αρχές της κυβερνητικής του πολιτικής, ενώ η τριμερής επιτροπή (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) που επεξεργάστηκε το πλαίσιο αρχών του κυβερνητικού προγράμματος κοινοποίησε βασικούς άξονες πάνω στους οποίους συμφώνησαν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας αυτής αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα το Σάββατο.

Το κεντρικό μοτίβο στην ομιλία του κ. Σαμαρά προς τους νέους υπουργούς ήταν ότι χρειάζεται «αποτελεσματικότητα» την οποία όπως είπε θα ελέγχει ο ίδιος. Ο πρωθυπουργός έδωσε παράλληλα ένα σαφές στίγμα στο θέμα της λιτότητας και της μείωσης της σπατάλης από το ίδιο το πολιτικό προσωπικό, ανακοινώνοντας ότι θα περικοπούν οι μισθοί των υπουργών κατά 30% και  θα περιοριστούν δραστικά τα πολυτελή κρατικά αυτοκίνητα.

 

Ενδιαφέρον έχει και το σχετικά σύντομο κείμενο της τριμερούς ομάδας, ιδίως στο σημείο εκείνο που αναφέρει ότι οι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το μνημόνιο θα γίνουν μέχρι εκείνου του σημείου που δεν θα τίθεται σε κίνδυνο η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Μια δέσμευση που αποτελεί και μήνυμα προς τους εταίρους μας.

 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ωστόσο το πλήρες κείμενο της συμφωνίας των τριών κομμάτων, μολονότι κάποια κρίσιμα ζητήματα ως το βράδυ της Πέμπτης δεν είχαν λυθεί και πιθανότητα να αντιμετωπισθούν είτε με κάποιες γενικές διατυπώσεις ή να παραπεμφθούν για το Σεπτέμβριο. Ένα από αυτά είναι και το αίτημα της ΔΗΜΑΡ για καθιέρωση της απλής αναλογικής, που – υπενθυμίζεται – αν ψηφισθεί από την παρούσα βουλή θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ως ένα ευκαιριακό τέχνασμα, έτσι ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενη αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές.

 

Σχετικά με τα άλλα ζητήματα, καλές πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί ήδη ότι δεν θα υπάρξει νέα περικοπή μισθών και συντάξεων και ότι από το φθινόπωρο θα επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις. Επίσης ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, παρά τη δέσμευση που υπάρχει στο μνημόνιο για 150.000 απολύσεις.

 

Για τη φορολογία έχει συμφωνηθεί: η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση του συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά να μην γίνει καμμιά μεταβολή στους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων.  Επίσης θα γίνει ρύθμιση των δανείων, ώστε η δόση να μην ξεπερνάει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος των δανειοληπτών.

 

Ακόμη έχουν ολοκληρωθεί και συμφωνηθεί ρυθμίσεις που αφορούν το πολιτικό προσωπικό όπως είναι αυστηροποίηση του πόθεν έσχες, που θα φτάνει μέχρι τη δήμευση περιουσιών, κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης για τους νεοεισερχόμενους στη Βουλή και επιβολή πλαφόν για τους παλιότερους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.