ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Να ακυρωθεί το Μνημόνιο

18:22 - 02 Ιουλ 2012 | Πολιτική
«Η άμεση ακύρωση των πολιτικών του Μνημονίου αποτελεί τη μόνη πραγματική εθνική ανάγκη και η μοναδική εναλλακτική κυβερνητική λύση απέναντι στην τρικομματική συγκυβέρνηση συνέχισης του Μνημονίου είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και το κυβερνητικό του πρόγραμμα», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά με αφορμή την εξαίρεση, όπως είπε, της χώρας από τις «καταρχήν θετικές» αποφάσεις του Συμβουλίου για τις «υπερχρεωμένες» χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και υποστήριξε ότι η τρικομματική κυβέρνηση συντάσσεται με τον ευρωπαϊκό Βορρά.

«Όσο περισσότερο θα διαρκεί το Μνημόνιο τόσο πιο γρήγορα θα εξαντλούνται οι κοινωνικές και οικονομικές αντοχές της χώρας», υποστήριξε και τόνισε ότι η συνέχιση της μνημονιακής λιτότητας είναι που θα οδηγήσει στο τέλος στην εξώθηση, στην οικειοθελή αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη, τη μόνη θεσμική έξοδο από την Ευρωζώνη, εξέλιξη την οποία χαρακτήρισε «απευκταία για όλους».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «πρέπει να εγκαταλείψουμε άμεσα, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, αυτό το μη βιώσιμο σχέδιο του μνημονίου» και πως καμία συζήτηση για κανένα θέμα δεν μπορεί να ξεκινήσει με την τρόικα πριν διασφαλιστεί ρητά για τη χώρα το κεκτημένο της 29ης Ιουνίου.

Επιπλέον, σημείωσε ότι «η χρεοκοπία της τρόικας δεν πρέπει να εξελιχτεί σε χρεοκοπία μιας ολόκληρης χώρας».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το μετεκλογικό τοπίο θυμίζει την «ανήσυχη ηρεμία πριν την αναμενόμενη καταιγίδα» που επικρατούσε και στην πρώτη μετεκλογική περίοδο του 2009 και πρόσθεσε ότι «κυριαρχούν οι υπεκφυγές και οι παραπομπές» σε μια «προσχηματική» προγραμματική συμφωνία πολιτικών δυνάμεων που, όπως είπε, είναι εκ των προτέρων αποφασισμένες να συνεχίσουν την εφαρμογή του Μνημονίου.

Εξαπολύοντας δριμεία κριτική προς την τρικομματική κυβέρνηση ανέφερε ότι απέδειξε πως δεν έχει ούτε τη βούληση ούτε την προετοιμασία για να διαπραγματευτεί , πως στην πιο κρίσιμη μάχη της Συνόδου Κορυφής δεν μπήκε στον κόπο να μπει καν στο γήπεδο και να αγωνιστεί.

«Κανείς δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα να μεταχειρίζεται την Ελλάδα ως 'παρία' της Ευρωζώνης», τόνισε και συμπλήρωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «δυστυχώς έδειξε το πρώτο δείγμα γραφής της αποφεύγοντας να διεκδικήσει το 'οξυγόνο' που η Ευρώπη έδωσε σε άλλους» και στέλνοντας έτσι «ευδιάκριτο μήνυμα ότι παραιτήθηκε στην Ευρώπη πριν καλά- καλά αναλάβει».

Θέση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο κ. Τσίπρας, είναι πως ό,τι ισχύει για την υπόλοιπη Ευρωζώνη θα πρέπει να ισχύσει και για τη χώρα μας και ότι η εξαίρεσή από την απόφαση του Συμβουλίου υπονομεύει την ισοτιμία της στην Ευρωζώνη.

Επιπλέον, παραπέμποντας στην έκθεση του ΔΝΤ της 9ης Μαρτίου 2012 που, όπως είπε, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε απορρίψει πρόταση για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «σήμερα οι ίδιες δυνάμεις με την προσθήκη του κ. Κουβέλη διατυμπανίζουν την τότε άρνησή τους ως νέο δήθεν εθνικό στόχο».

Επ' αυτού, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η επιμήκυνση δημοσιονομικής προσαρμογής αποτελεί υπεκφυγή και όχι λύση για το πρόβλημα, στο βαθμό που συνεχίζει να βασίζεται σε προγράμματα σκληρής λιτότητας.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, ακόμα και εάν επιχειρηθούν, σε αυτό το περιβάλλον δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στο μνημόνιο ότι επιτείνει την ύφεση και εντείνει τη δανειακή επιβάρυνση της χώρας.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προτείνει την αντικατάσταση του μνημονίου με εθνικό σχέδιο ανόρθωσης για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση και κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.

Ειδικότερα, η προσαρμογή που προτείνει θα προέλθει από τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων που προϋποθέτει τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος σε δίκαιη κατεύθυνση. Αναφερθείς ενδεικτικά σε μέσα για τη σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών, μίλησε για άμεσο πάγωμα μειώσεων σε κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις, ριζική επανεξέταση και ανακατανομή των δημοσίων δαπανών.

Στα ενδεικτικά μέσα για την αύξηση των δημοσίων εσόδων περιλαμβάνονται η αλλαγή φορολογικών συντελεστών, η αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και η υλοποίηση πλήρους και καθολικού περιουσιολογίου.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη αποδεικνύουν ότι υπήρχαν και ίσως ακόμα να υπάρχουν σημαντικά περιθώρια διαπραγμάτευσης «που ουδέποτε αξιοποιήθηκαν από την ελληνική πλευρά» και σημείωσε ότι «η βέλτιστη λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας μπορεί και πρέπει να δοθεί στο επίπεδο της Ευρωζώνης».

Επ' αυτού είπε ότι οι λύσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απόδοση στην ΕΚΤ του πραγματικού της ρόλου, την πολιτική ρύθμιση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα, την εποπτεία και ανακεφαλαιοποίηση των εθνικών τραπεζών στο επίπεδο της Ευρωζώνης, την έκδοση ευρωομολόγων από την ΕΚΤ χωρίς συνοδευτικούς όρους περιοριστικής μακροοικονομικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο και τη θεσμοθέτηση ευρωπαϊκού ταμείου ανάπτυξης και αλληλεγγύης.

Αναφερθείς στις ελάχιστες προϋποθέσεις διαπραγμάτευσης προκειμένου να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και να υπάρξει ανάπτυξη, ο κ. Τσίπρας μίλησε για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM, «πάγωμα» των άμεσων μέτρων λιτότητας για το επόμενο διάστημα, διεκδίκηση μορατόριουμ αποπληρωμής προς την τρόικα έως ότου η οικονομία αποκτήσει θετικό πρόσημο και διεκδίκηση άμεσα προγράμματος επενδύσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.