ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Την ακύρωση των περικοπών στον κατώτατο μισθό ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

14:14 - 10 Ιουλ 2012 | Πολιτική
Πρόκειται για την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα.

Πρόταση νόμου για την κατάργηση της πράξης υπουργικού συμβουλίου (ΠΥΣ) της προηγούμενης κυβέρνησης που μείωσε τον κατώτατο μισθό αλλά και για την επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αιτιολογική πρόταση, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «στα πλαίσια της υλοποίησης του 2ου μνημονίου επήλθαν εξαιρετικά δυσμενείς ανατροπές στο ήδη απορυθμισμένο εργατικό δίκαιο της χώρας μας. Οι επιπτώσεις της εν λόγω ΠΥΣ στο επίπεδο των αποδοχών, αλλά και στα συλλογικά εργατικά δικαιώματα ήταν καταστροφικές και  επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος της μισθωτής εργασίας κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων ετών».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου, με την συγκεκριμένη πράξη, τον περασμένο Φεβρουάριο,  μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 22% και κατά 32% για τους νέους μέχρι 25 ετών μέχρι το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να συμπαρασύρει ανάλογα και τα επιδόματα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, τις συντάξιμες αποδοχές και τις αποζημιώσεις για υπερωριακή απασχόληση».

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει και νέα πρόταση νόμου, σε συνέχεια της παρούσας, για τις συλλογικές εργασιακές σχέσεις. Το νέο ν/σ θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

α) η επαναφορά του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στην διαιτησία
β) η επαναφορά των καταργημένων αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ και η απόδοση πλήρους ρυθμιστικής εξουσίας στον διαιτητή για όλα τα ζητήματα  που ρυθμίζονται με συλλογική σύμβαση εργασίας.
γ) η επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
δ) η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης σε περίπτωση συρροής συλλογικών συμβάσεων εργασίας διαφόρων επιπέδων όπως προβλεπόταν από το άρθρο 10 του ν. 1876/1990.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.