ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι περιμένει το Μαξίμου από τις επαφές Σαμαρά με Μέρκελ - Ολάντ

12:11 - 03 Αυγ 2012 | Πολιτική
Τι περιμένει το Μαξίμου από τις επαφές Σαμαρά με Μέρκελ - Ολάντ
Η επιμήνυσνη του δημοσιονομικού προγράμματος θα αποτελέσει το κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα του πρωθυπουργού

Μετά από το νέο πακέτο μέτρων που έχει «κλειδώσει» μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, το «μπαλάκι» για τις επόμενες κινήσεις περνά στον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός, θα έχει συναντήσεις με τους Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ στα τέλη του Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε και χθες το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Σαμαράς θέλει να έχει κάτι χειροπιαστό στα χέρια του κατά τις συναντήσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες. Όπως εξηγούν πηγές πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να πει ότι η Ελλάδα τήρησε από την πλευρά της τα συμφωνηθέντα και αυτό που ζητάει πλέον είναι η Ευρώπη να σταθεί στο πλευρό της χώρας μας, είτε μέσω της επιμήκυνσης, είτε μέσω της χαλάρωσης  της δημοσιονομικής προσπάθειας, είτε με την εκχώρηση κονδυλίων για την επιστροφή την ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατό. Μάλιστα, όπως λένε οι ίδιες πηγές, θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τα συμφωνηθέντα της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, να ισχύσουν και για την Ελλάδα, όπως έγινε για την Ισπανία και την Ιταλία.

 

Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στις 24 Αυγούστου στο Βερολίνο, όπου θα τον υποδεχθεί η γερμανίδα καγκελάριος, και την αμέσως επόμενη μέρα θα πάει στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον κ. Ολάντ.

 

Βασικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι πείσει τους ευρωπίους ηγέτες ότι η Αθήνα τηρεί πιστά τη δεσμευσή της για προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγώ και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

 

Το«μέτωπο» με την Μέρκελ

 

Για τη συνάντηση που θα έχει με την κ. Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης αναμένει να θέσει τη δέσμευση της Ελλάδας στη εφαρμογή των κανόνων που έχουν τεθεί με τους δανειστές. Ο κ. Σαμαράς θα τονίσει τα πολύ μεγάλα μέτρα που έχουν παρθεί εις βάρος του μεγαλύτερου συνόλου της κοινωνίας και θα αναδείξει ότι δεν μπορεί να συνεχιστούν οι περικοπές αν δεν υπάρξουν κάποιες κινήσεις για να ανατραπεί το «μαύρο» κλίμα που υπάρχει στην οικονομία.

 

 

Η συνάντηση με τον Ολάντ

 

 

Για το ραντεβού με το Γάλλο Πρόεδρο, ο Αντώνης Σαμαράς θα πατήσει πάνω στις προεκλογικές εξαγγελίες του Φρανσουά Ολάντ για χαλάρωση των όρων εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος που ακολουθείται στην Ευρωζώνη, θέση που όμως έχει εγκαταληφθεί από τη γαλλική κυβέρνηση μετά την εκλογή του κ. Ολάντ. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι στην Ευρώπη εντείνονται οι πιέσεις για αλλαγή πολιτικής, και αυτές οι επικρίσεις φέρνουν προβληματισμό στο Παρίσι και σκέψεις αλλαγή της τρέχουσας πολιτικής που ακολουθεί. Αυτό το κλίμα επιθυμούν να εκμεταλευτούν προς οφελός τους οι επιτελείς της ελληνικής κυβέρνησης, που θα προσπάθήσουν να πείσουν τον κ. Ολάντ να επανέλθει στη «διαλεκτικότερη» στάση που είχε δείξει πριν από τις γαλλικές εκλογές το Μάϊο, κάτι που μένει να κριθεί αν θα επιτύχει.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:46 - 03 Αυγ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.