ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με τον ΤΑΡ στη βαλίτσα αναχωρεί για τις ΗΠΑ ο Αβραμόπουλος

14:55 - 19 Σεπ 2012 | Πολιτική
Τα ενεργειακά, πέρα από τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Δεν παρέλειψε ωστόσο να δώσει το στίγμα χτες Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην ανάγκη η χώρα να καταστεί ενεργειακός κόμβος.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν στην Αθήνα αναμένεται να έλθει την πρώτη εβδομάδα μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Α. Νταβούτογλου αλλά και ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών Εντμοντ Παναρίτι.

 

Ο κ. Αβραμόπουλος αναμένεται να συναντηθεί και στη Νέα Υόρκη με τον αλβανό ομόλογό του με στόχο την επιτάχυνση της διευθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και της Αλβανίας, που συναρτάται με την προώθηση της κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline). O TAP φιλοδοξεί να μεταφέρει το φυσικό αέριο από το κοίτασμα SD II της Κασπίας στην Ευρώπη ανταγωνιζόμενος τον αγωγό Nabbucco West..

 

Η Αθήνα επιδιώκει με κάθε τρόπο να επιλεγεί το έργο από τη διοίκηση της κοινοπραξίας SDII καθώς αναμένεται να αναβαθμίσει από γεωπολιτικής, οικονομικής επενδυτικής άποψης τη χώρα. Γι΄ αυτόπιέζει να υπογραφεί το Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding) μεταξύ Ελλάδος - Αλβανίας - Ιταλίας αλλά και να κυρωθεί η χάραξη της ΑΟΖ στη βάση της συμφωνίας που ακύρωσε, πρόσφατα, η αλβανική πλευρά.

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters ανοιχτό άφησε την Τρίτη Αζέρος αξιωματούχος το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν δύο, και όχι μόνο ένας αγωγός για τη διοχέτευση αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
 

Αντί να πρέπει να διαλέξει μεταξύ ενός αγωγού που θα διασχίζει τα Βαλκάνια και ενός άλλου που θα διασχίζει την Ελλάδα και την Αδριατική, η κοινοπραξία του κοιτάσματος Shah Deniz 2 ίσως χρησιμοποιήσει και τους δύο, είπε ο υπουργός βιομηχανίας και ενέργειας της χώρας Natik Aliyev.
 

"Μπορεί να είναι και οι δύο", είπε ο Aliyev σε δημοσιογράφους, εξηγώντας πως το Shah Deniz μάλλον θα παράγει περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι προβλεπόταν, έτσι ώστε να τροφοδοτήσει και τα δύο ανταγωνιστικά σχέδια.
  

"Θεωρώ ότι θα είναι 20-25 δις κυβικά μέτρα ανά έτος (bcm)", είπε. Οι έως τώρα προβλέψεις κάνουν λόγο για παραγωγή 16 bcm από το 2017. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της παραγωγής προβλέπεται να διοχετευτεί στην Ευρώπη, είτε μέσω του αγωγού TAP που θα  διασχίζει την Ελλάδα, είτε μέσω άλλου αγωγού διαμέσου των Βαλκανίων. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.