ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Λευκός καπνός» από το Μαξίμου - Στουρνάρας: «Θεμιτές οι ρήτρες επίτευξης στόχων που ζητά η τρόικα»

13:06 - 27 Σεπ 2012 | Πολιτική
«Λευκός καπνός» από το Μαξίμου - Στουρνάρας: «Θεμιτές οι ρήτρες επίτευξης στόχων που ζητά η τρόικα»
Τα μέτρα θα παρουσιαστούν σήμερα το απόγευμα στο euro/working group στις Βρυξέλλες.

 

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία και κράτησε κάτι παραπάνω από 2,5 ώρες. Σύμφωνα με το Dow Jones Newswire, η ψήφιση των μέτρων θα γίνει μετά το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

 

Εξερχόμενος από το Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία για το βασικό πακέτο των μέτρων και πως το οικονομικό επιτελείο θα περιμένει την έγκριση του προγράμματος από τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα βρίσκονται στην Αθήνα από τη Δευτέρα. Ακόμα, ερωτούμενος από τους δημοσιογράφους αν πρόκειται να γίνει κι άλληα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως «δε θα γίνει άλλη συνάντηση για τα μέτρα».

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις ρήτρες αναπλήρωσης,  είπε ότι «τις θέλουμε και θα επιδιώξουμε να είναι συμμετρικές».

 

Συμφωνία επί των βασικών αξόνων για το πακέτο των μέτρων υπήρξε στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης.

 

Ο ίδιος παράγοντας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η συνάντηση «πήγε καλά», προσέθεσε ότι ο κατάλογος με τα μέτρα θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Euro Working Group, σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

 

Στη συνεδρίαση, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακόγλου, ενώ θα είναι παρόντες και οι επικεφαλής της τρόικας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής, προκειμένου από την προσεχή Δευτέρα να αρχίσει νέος κύκλος επαφών με το οικονομικό επιτελείο και τους εμπλεκόμενους υπουργούς.


Κουβέλης

 

Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης, δήλωσε πως «υπήρξε συμφωνία στους βασικούς άξονες, ωστόσο υπάρχουν ζητήματα σε εκκρεμότητα»

 

Ο ίδιος είπε ότι θα επιδιώξουμε την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και επέμεινε στη ρήτρα αντικατάστασης, την οποία ο ίδιος θεωρεί σημαντικό μέτρο.

«Όταν επιτευχθεί η επιμήκυνση, αυτό θα είναι σημαντική ελάφρυνση» εξήγησε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν θα γίνει και νέα σύσκεψη, ο κ. Κουβέλης δεν απάντησε.

 

Βενιζέλος

 

 Έχει τεράστια σημασία να «απλωθούν» τα μέτρα μέχρι το 2016 δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος μετά το πέρας της σύσκεψης. Η επιμήκυνση θα μας επιτρέψει να έχουμε ένα φιλικό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη.

Χρειάζεται να τρέξουμε, όχι απλά για να ψηφιστούν τα μέτρα, αλλά για το κοινωνικό πακέτο και την αναπτυξιακή πλευρά των μέτρων, συνέχισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται ώστε τα μέτρα να είναι όσο το δυνατόν πιο ισόρροπα.

Έστειλε όμως και ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους να κατανοήσουν τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, λέγοντας ότι η συνέχιση της συζήτησης για το αν η Ελλάδα πρέπει να μείνει ή όχι στο ευρώ αποτελεί ουσιαστικά τον μεγαλύτερο κίνδυνο, να χάσουν και τα χρήματα που δανείζουν στην Ελλάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:35 - 27 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.