ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα - Τα περιθώρια στενεύουν - Άμεση ανάγκη για καταβολή δόσης μέχρι τέλος Οκτωβρίου

17:11 - 03 Οκτ 2012 | Πολιτική
Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα - Τα περιθώρια στενεύουν - Άμεση ανάγκη για καταβολή δόσης μέχρι τέλος Οκτωβρίου
(upd)Με εντατικές διεργασίες μεταξύ του κ. Στουρνάρα και της Τρόικα ώστε το συντομότερο δυνατό, ακόμη και μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup να κλείσει το πακέτο των μέτρων. Η Τρόικα αμφισβητεί μέτρα 2 δισ. ευρώ από διαρθρωτικές αλλαγές, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει νέες μισθολογικές περικοπές. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πηγή του ΥΠΟΙΚ, είναι να κλείσει το συντομότερο η διαπραγμάτευση ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δισ. μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

 
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται μόνο με την τρόικα και όχι σε πολιτικό επίπεδο», τόνισε χτες βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Mεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνεργασία για θέματα οικονομικής πολιτικής με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η δήλωση αυτή έρχεται, βέβαια, σε απόλυτη αντίθεση με τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Πρωθυπουργό να ζητά πολιτική λύση από τους εταίρους μας και παρέμβασή τους ώστε να ξεπεραστεί η εμπλοκή στις συζητήσεις με την τρόικα.  Ωστόσο ερμηνεύεται από τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου που κινείται σε δύο μέτωπα. Προσπάθεια να κλείσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό του πακέτου, χωρίς να «χαλαρώσουν» τα εμπλεκόμενα υπουργεία και παράλληλα διαπραγμάτευση σε υψηλό επίπεδο μόνο από τον Πρωθυπουργό.

Απαντώντας, επίσης, σε ερωτήσεις αν οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Στουρνάρας είπε: «θα δούμε». Ανάλογη απάντηση έδωσε και στην ερώτηση πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση με την τρόικα.

 
Για να μπορέσει, πάντως, μέχρι τις 18/10 στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός να ζητήσει πολιτική λύση θα πρέπει να έχει γίνει αρκετή πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο. Ήδη το κλιμάκιο του ΔΝΤ πήρε παράταση παραμονής στη χώρα μέχρι την 15η Οκτωβρίου, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο κ. Τόμσεν να μη μεταβεί στη φθινοπωρινή σύνοδο του Ταμείου στο Τόκιο στις 9/10 για να ενημερώσει για την πορεία του ελληνικού ζητήματος, αν και άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να ανχωρήσει και την Κυριακή.
 
Ως τότε ο κ. Σαμαράς θα στραφεί και πάλι στη συνδρομή της Γαλλίας. Ήδη υπάρχει ενδεχόμενο μετάβασής του στο τέλος αυτής της εβδομάδας στο Παρίσι για συζητήσεις με τον κ. Φ. Ωλάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος, μάλιστα, για άλλη μια φορά τάχθηκε υπέρ μιας πολτικής λύσης… συμπαρασύροντας και τη σκληρή Φινλανδία «Η Γαλλία και η Φινλανδία θέλουν να βρεθεί λύση στην κρίση χρέους που πλήττει την Ελλάδα και την Ισπανία», δήλωσε, μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν. «Για την Ισπανία και την Ελλάδα συμφωνήσαμε ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, σε ανακούφιση του Μεγάου Μαξίμου, το οποίο μετρά συμμάχους καθώς τα περιθώρια στενέυουν, κυρίως λογω των πολλών λήξεων ελληνικών ομολόγων που έχει η ΕΚΤ το Νοέμβριο. Συνεπώς η πίεση του χρόνου είνια διαρκής χωρίς να διαφαίνεται άμεσα λύση.
 
Πάντως, πονοκέφαλο στο Μαξίμου προξενούν οι περιπέτειες της λίστας Λανγκάρτ, ακόμα κι αν κτυπούν άλλο πολιτικό χώρο, εν όψει των επαφών με ξένους ηγέτες. Εκτιμούν, δε, ότι την ώρα που η ανάγκη για πολιτική διαπραγμάτευση είναι επιτακτική φαινόμενα όπως αυτά με τη μη γρήγορη διαχείριση των δεδομένων, που ξένες μυστικές υπηρεσίες ενεχείρισαν στο Υπ. Οικ. προξενούν ζημιά. Δίνουν την εικόνα μιας χώρας, που στην καλύτερη περίπτωση δεν μπορεί να διαχειριστεί επαρκώς, βασικά ζητήματα και στη χειρότερη επιδεικνύει απροθυμία να πατάξει την φοροδιαφυγή, στην οποία όλοι οι διεθνείς παράγοντες έχουν εστιάσει.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 19:30 - 03 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.