ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαμός στην κατάθεση Βενιζέλου για την λίστα Λαγκάρντ - Έντονα φραστικά επεισόδια

18:39 - 11 Οκτ 2012 | Πολιτική
Χαμός στην κατάθεση Βενιζέλου για την λίστα Λαγκάρντ - Έντονα φραστικά επεισόδια
Η σημερινή κατάθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την λίστα Λανγκάρντ δημιούργησε πολλά απρόοπτα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε φραστικό επεισόδιο με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ καυγάς ξέσπασε ανάμεσα στον Τάσο Νεράντζη και τον Απόστολο Κακλαμάνη.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που άφησε σαφέστατες αιχμές κατά των Γ. Παπακωνσταντίνου(πρώην υπουργός Οικονομικών) και Διώτη(πρωην επικεφαλής του ΣΔΟΕ).

 

«Μόλις διαπίστωσα με έκπληξη ότι το υλικό δεν υπήρχε στο ΣΔΟΕ το έστειλα στον Πρωθυπουργό. Στα χέρια του ΣΔΟΕ έπρεπε να βρίσκεται το υλικό αυτό. Ανέλαβα καθήκοντα στις 17 Ιουνίου 2011. Αρκετές εβδομάδες μετά, τον Αύγουστο του 2011, σε συνάντησή μου με τον Διώτη, με ενημέρωσε μεταξύ άλλων πως ο κ. Γ.Παπακων/νου στις αρχές Ιουνίου του παρέδωσε το υλικό που είχε λάβει μέσω μυστικών υπηρεσιών Γαλλίας και Ελλάδας".


Σε αυτό το σημείο έπεσε η πρώτη... βολή για τον κ. Παπακωνσταντίνου: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν με είχε ενημερώσει. Ο κ. Διώτης είπε ότι το υλικό του δόθηκε ανεπισήμως γιατί έτσι είχε παραληφθεί από τον κ. Παπακωνσταντίνου».


«Όσα είπε στην επιτροπή σας για την ματιά που έριξε στο υλικό τα είπε και σε εμένα. Τα ίδια είπε και σ' εμένα», είπε ο κ. Βενιζέλος.


Εδώ έπεσε η... βολή και για τον κ. Διώτη: «Εφόσον, ο εισαγγελέας κ. Διώτης είχε αυτή την άποψη, δεν θα μπορούσε να έχω άλλη εκτίμηση γιατί δεν είχα την αρμοδιότητα. Ο υπουργός δεν είναι ελεγκτικό όργανο, διωκτική αρχη, ανακριτικός υπάλληλος. Του απάντησα αμέσως. Του είπα πως συμφωνώ με νομική του εκτίμηση».

 

Σχετικά με το περιβόητο φλασάκι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε «Παρέμεινε στο γραφείο μου σε ένα κουτί με πολλά ηλεκτρονικά υλικά χωρίς να χρησιμοποιηθεί. Είχα πάντα τη βεβαιότητα ότι αυτό διατηρείται στο ΣΔΟΕ όπως και όλα τα υλικά που εστέλλοντο στο γραφείο του Υπουργού ενημερωτικά. Καμία υπηρεσία δεν έστελνε πρωτότυπα».

 

Σε αυτό το σημείο μπήκε... στο παιχνίδι και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, θέλοντας απο τον Ευ. Βενιζέλο να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις της.

 

Εκεί επενέβη ο Προεδρεύων Τάσος Νεράντζης, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:

 


Ζ. ΚΩΝ/ΛΟΥ: Καλά, αφού δεν θέλει ο κ. Βενιζέλος να απαντήσει…

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έρχεται εδώ ένας Πρόεδρος κόμματος, πρώην αντιπρόεδρος Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών με δικό του αίτημα. Οφείλει να σεβαστεί το διαδικαστικό σκέλος. Δεν θέλω να ακούω παρατηρήσεις πως «δεν θέλει ο κ. Βενιζέλος»… Να εστιάσουμε στην ουσία, να σεβαστούμε τον κοινοβουλευτικό χαρακτήρα…

Τ. ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Ελαβε απόφαση η Επιτροπή. Να μην αποδίδεται στον κ. Βενιζέλο πως δεν απαντά…

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να μη φοβάται, θα λάβουν όλοι απαντήσεις…

 

Στο σημείο αυτό η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντεπίθεση και έκανε συνεχόμενες ερωτήσεις προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:


- Γιατί κρατήσατε το υλικό για τον εαυτό σας; (Είπατε πως δεν το παραδώσατε στον κ. Σαχινίδη)


- Γιατί αναλάβατε προσωπικά την ευθύνη να μη ζητήσετε γνωμοδότηση Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων;


- Ο κ. Διώτης δεν ήταν εισαγγελέας τότε… για να έχει η άποψη του εισαγγελική ισχύ;

 

Κάπου εκεί ο  κ.Βενιζέλος άρχισε να δίνει απαντήσεις, αλλά η κ. Κωνσταντοπούλου τον διέκοψε με αποτέλεσμα αυτός να βγει εκτός ελέγχου.  «Μη με ξαναδιακόψετε! Όλοι είχαν μαζί μου μια υπηρεσιακή σχέση γιατί δεν ήταν επιλογή μου. Δεν κάνω προσωπικά επιτελεία και πρέπει να πω πως όλοι φέρθηκαν άψογα. Ουδείς μου έθεσε τέτοιο ζήτημα (λίστας), μόνο τον Αυγουστο ο κ. Διώτης. Γιατί τα πράγματα είναι δεδομένα: δεν έχουμε νόμιμο αποδεικτικό υλικό…! Ποτέ στο υπ. Οικονομικών σε τόσο σύντομο διάστημα δεν έγιναν τόσα πολλά στον τομέα της φοροδιαφυγής.

 

«Η Αρχή Προστασίας Προσωπικού Χαρακτήρα εποπτεύει υπ. Οικονομικών. Υπάρχει αντιδικία με την εισαγγελία που έχει αντίληψη πως δεν υπάγεται στην αρχή, όπως είναι θέμα καμερών.


Εν πάση περιπτώσει, στέλνονται στη Αρχή νόμιμα στοιχεία και όχι προιόντα μυστικών υπηρεσιών, υποκλοπών, που ήρθαν όπως ήρθαν, άτυπο. Χωρίς έγγραφο ή πρωτόκολλο δεν μπορεί να δοθούν».

 

Εκεί ξαναπήρε τον λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να ρωτήσει  «Ποιος το κρίνει αυτό;» και ο κ. Βενιζέλος απάντησε «Εγώ και και ο κ. Διώτης! (εκνευρισμένος). Μη με ξαναδιακόψετε παρακαλώ! Κύριε Πρόεδρε να προστατεύσετε κύρος Επιτροπής κυρίως και εμένα ως παλιό μέλος και πρόεδρο κόμματος!».

 

Κάποια στιγμή, έδωσαν στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ένα χαρτί το οποίο ερέθισε και πάλι την περιέργεια της κας Κωνσταντοπουλου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είδα πως πήρατε ένα σημείωμα. Θέλετε να προσθέσετε κάτι;


ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κυρία μου, είναι προσωπικό… Μου θυμίζει την υποχρέωση μου να πάρω ένα φάρμακο!

 

Σε κάποιο σημείο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χτύπησε το χέρι στο έδρανο και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του τόνισε «Έχετε καταστρέψει τη χώρα και δε δικαιούστε να χτυπάτε το χέρι», με τον Ευ. Βενιζέλο να απαντά «Εφόσον κάνετε στείρα αντιπολίτευση δεν έχω καμία διάθεση να σας απαντήσω. Τέτοιες συζητήσεις θα τις κάνω με κ. Τσίπρα σε άλλο forum που είναι η Ολομέλεια».

 

Κι ενώ όλα έδειχναν πως τα πράγματα θα ηρεμήσουν, πήρε τον λόγο ο Απόστολος Κακλάμάνης

 

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ(Στον πρόεδρο της επιτροπής): Είστε ανίκανος να κάνετε τη δουλειά σας. 3 ώρες ακούμε την κ. Κωνσταντοπούλου

ΝΕΡΑΤΖΗΣ: Αν δεν ανακαλέσετε θα αποχωρήσω

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Να αποχωρήσετε να προεδρεύει άλλος!

ΝΕΡΑΤΖΗΣ: Ορίστε δείτε (και υπολογίζει χρόνο ερωτήσεων Κακλαμάνη): Δείτε, έκανε ερωτήσεις 25 λεπτών.


Είμαι ικανότερος εξ υμών γιατί δεν είμαι υπέργηρος και αυτό είναι το αποτέλεσμα... Τελειώνετε κ. Κωνσταντοπούλου για να απολαύσουμε (τις ερωτήσεις του κ. Κακλαμάνη)

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Είναι άθλια η εικόνα που δίνει η Επιτροπή κα πρώτα είναι ευθύνη του Προέδρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:14 - 11 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.