ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαθεσιμότητα ήταν και... πέρασε

16:44 - 17 Οκτ 2012 | Πολιτική
Διαθεσιμότητα ήταν και... πέρασε
Πολύ μικρότερος των 15.000 που αρχικώς είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, ο αριθμός των "ακατάλληλων" υπαλλήλων που θα δουν την έξοδο .

Για την ακρίβεια, μόνο 270 υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει και περίπου 1.000 είναι υπο εξέταση. Ο λόγος για τους επίορκους, τους "κοπανατζήδες", τους "ακατάλληλους" και για όσους καταργείται ο δημόσιος φορέας στον οποίο εργάζονται.

 

Βεβαίως, ο κ. υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης υποσχέθηκε στην τρόικα οτι όσο λείπει - δεν προβλέπεται νέα συνάντηση στις επόμενες εβδομάδες- θα επισπεύσει τις διαδικασίες προκειμένου να απομακρύνει τους επίορκους υπαλλήλους μέσω διαθεσιμότητας. 

 

Η επιτάχυνση των διαδικασιών, δεδομένου ότι σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού κ. Α. Μανιτάκη δεν προβλέπεται νέο ραντεβού με την τρόικα, τουλάχιστον για τις αμέσως προσεχείς ημέρες, αναμένεται να σχεδιαστεί απο τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου και στη συνέχεια να δωθεί στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για να αποτυπωθούν στη συνέχεια στο κείμενο των νέων μέτρων.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου ωστόσο, η όλη διαδικασία θα βασιστεί στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα και της υφιστάμενης νομοθεσίας, καθώς, όπως υπογράμμιζαν, σε αντίθετη περίπτωση η όποια παραβατική κίνηση είναι βέβαιο ότι θα «πέσει» στα δικαστήρια.

 

Σε αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται και η ουσιαστική διαφορά με τις απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις - ακόμη και χωρίς αριθμητικό στόχο - μέχρι το τέλος του χρόνου. Οπως τονίζουν από το υπουργείο, η απομάκρυνση επίορκων υπαλλήλων είναι χρονοβόρα, καθώς προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία (πειθαρχικά συμβούλια, ενστάσεις κ.λπ.) που αν εξαιρέσει κανείς τις υποθέσεις οι οποίες έχουν τελεσιδικήσει και είναι μόλις 270, οι περίπου 1.000 βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση. Γι’ αυτές αναμένεται να ζητηθεί επιτάχυνση, αφού προηγηθεί ωστόσο αυστηρή σύσταση προς τα υπουργεία να λειτουργήσουν άμεσα τα νέα πειθαρχικά συμβούλια.

 

Οσον αφορά τη δεύτερη «δεξαμενή» των φορέων του Δημοσίου που θα καταργηθούν ή συγχωνευθούν (πρόκειται μάλιστα για το δεύτερο και μεγαλύτερο «κύμα»), το υπουργείο επεξεργάζεται ήδη τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τα άλλα υπουργεία για να καταλήξει σε αποφάσεις. Η διαδικασία πρόκειται να επιταχυνθεί επίσης, όμως επισημαίνεται ήδη πως υπάρχει σειρά σοβαρών νομικών θεμάτων που πρέπει πρώτα να επιλυθούν.

 

Για τους λόγους αυτούς το υπουργείο κάνει λόγο για διαθεσιμότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να εφαρμοστεί σε αριθμό υπαλλήλων κατά πολύ μικρότερο των 15.000 που αρχικώς είχε τεθεί από την τρόικα, βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων. Η τρόικα από την πλευρά της απαιτεί συγκεκριμένα στοιχεία που θα έχουν τουλάχιστον σχέση με την πραγματικότητα, επικαλούμενη το «φιάσκο» της εφεδρείας.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:33 - 17 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.