ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης βρήκε τη λίστα Λαγκάρντ που είχαν χάσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Ευ. Βενιζέλος και το ΣΔΟΕ;

13:30 - 27 Οκτ 2012 | Πολιτική
Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης βρήκε τη λίστα Λαγκάρντ που είχαν χάσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Ευ. Βενιζέλος και το ΣΔΟΕ;
Το περιοδικό Hot Doc δημοσιεύει μια λίστα την οποία παρουσιάζει ώς τη λίστα Λαγκάρντ.

Η λίστα περιλαμβάνει 2059 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας και αφορά καταθέσεις που υπήρχαν μέχρι και το 2007. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί αν όντως αυτή είναι η πραγματική λίστα που παρέδωσε η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε υπουργό οικονομικών της Ελλάδας Γιώρο Παπακωνσταντίνου ο οποίος στη συνέχεια, αφού την επεξεργάστηκε και έδωσε στον ΣΔΟΕ μόνο 20 ονόματα για έρευνα, την ...έχασε κατά δήλωση του. 

Αν πράγματι αυτή είναι η λίστα - και δεν έχουμε σοβαρούς λόγους να αμφιβάλουμε αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη διάψευση - προκειται αναμφίβολα για μια μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη που εκδίδει το περιοδικό. 

Μένει πάντως να επιβεβαιωθεί οτι αυτή είναι η λίστα αλλά διαμορφώνονται απορίες σχετικά με την επεξεργασία που έχουν κάνει είτε το ίδιο το περιοδικό είτε η πηγή που του την έδωσε, αφού στη λίστα δεν εμφανίζονται ποσά. Επίσης πρέπει να ερευνηθεί αν απο τη λίστα λείπουν ή έχουν προστεθεί ονόματα.

Οι αναφερόμενοι στη λίστα έλληνες πολίτες και εταιρίες, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ύποπτοι φοροδιαφυγής, ούτε ένοχοι οποιουδήποτε άλλου αδικήματος, αφού η εξαγωγή κεφαλαίων και η διατήρηση λογαριασμών οπουδήποτε είναι απολύτως νόμιμη.

Τέλος θα πρέπει να ερευνηθούν οι ευθύνες τόσο των αναφερομένων (αν έχουν διαπράξει αδικήματα ξεπλύματος χρήματος ή φοροδιαφυγής) όσο και των ελληνικών αρχών που παρέλαβαν και διακίνησαν τη λίστα αυτή.

Την λίστα δεδομένου οτι το περιοδικό Hot Doc δεν τη δημοσιεύει στην ηλεκτρονική του σελίδα αλλά μόνο στην έντυπη έκδοση του, μπορείτε να την διαβάσετε εδώ στο site της εφημερίδας Πρώτο θέμα που την αναδημοσιεύει.

Τελικά, μετά απο παρέμβαση εισαγγελέα, ο Κώστας Βαξεβάνης συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτόφωρου και αφού ορίστηκε δίκη για σήμερα στις 12 το μεσημέρι, αφέθηκε ελεύθερος. Το θέμα όμως της σύλληψης του έγινε κεντρικό θέμα σε πολλά ευρωπαικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:47 - 29 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.