ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, μετράει τα «κουκιά» το Μέγαρο Μαξίμου

01:21 - 07 Νοε 2012 | Πολιτική
Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, μετράει τα «κουκιά» το Μέγαρο Μαξίμου
Με ορυμαγδό δραματικών δηλώσεων των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της χώρας περνάει μέσα από τη στήριξη των νομοθετικών πρωτοβουλιών της. Είναι η ύστατη προσπάθεια να «μαζέψει» τις επίφοβες «βουβές» αντιδράσεις δικών της βουλευτών, αλλά και να κατασιγάσει αντιδράσεις στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

 

Εκεί, κομβική θεωρείται η στάση του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος με τοποθέτησή του πριν την ψηφοφορία, θα δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του και αναμένεται να επηρεάσει 4 με 5 βουλευτές. Ήδη, με αφορμή τη στάση του έχουν διακινηθεί σενάρια διάσπασης του ΠΑΣΟΚ, τα οποία ανησυχούν ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο βλέπει βουλευτές, όπως η Θ. Τζάκρη, ο Θ. Παραστατίδης ή ο Μ. Μπόλαρης να είναι στα «κάγκελα». Οι κεντρόφυγες τάσεις του ΠΑΣΟΚ, ανοίγουν όλα τα ενδεχόμενα εξελίξεων άλλωστε. «Όταν δεν υπάρχει στιβαρή ηγεσία, όλα μπορούν να συμβούν, ειδικά όταν υπάρχουν νέοι βουλευτές της περιφέρειας που δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος τόσο σκληρών μέτρων», σημείωνε στο reporter.gr βουλευτής του κινήματος με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα, ερώτημα για την κυβερνητική συνοχή αποτελεί η στάση της  Δημοκρατικής Αριστεράς. Μπορεί η γραμμή να είναι να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο, αλλά να δηλωθεί «παρών» από τους βουλευτές, ωστόσο τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και θετικές ψήφοι. Πιο συγκεκριμένα την πρόθεσή του να υπερψηφίσει τα μέτρα σε περίπτωση που υπάρξουν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, που δεν θα ακολουθήσουν την κομματική γραμμή και δεν ψηφίσουν «παρών», γνωστοποίησε ο Γρηγόρης Ψαριανός.
«H πρόταση μου στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ ήταν να ψηφίσουμε ναι στα μέτρα και ναι στον προϋπολογισμό. Όμως αυτή η πρόταση δεν πέρασε και όλοι οι βουλευτές δεσμευτήκαμε ότι θα ακολουθήσουμε την ίδια γραμμή. Να πούμε "παρών" στο πολυνομοσχέδιο και ναι στον προϋπολογισμό. Αυτό λοιπόν θα κάνω και εγώ», δήλωσε ο βουλευτής.
Παράλληλα ο Γρηγόρης Ψαριανός τόνισε πως εάν κάποιος από τους συναδέλφους του στην ΔΗΜΑΡ αλλάξει στάση και δεν ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, τότε ο ίδιος θα ψηφίσει «ναι» στα μέτρα.
«Παρόλο που διαφωνώ με τα εργασιακά είχα αποφασίσει να ψηφίσω ναι. Όμως θα ακολουθήσω τη γραμμή του κόμματος. Εάν όμως κάποιοι αλλάξουν στάση και δεν τηρήσουν τη δέσμευσή τους τότε και εγώ θα κάνω αυτό που είχα αποφασίσει», συμπλήρωσε.
Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι η υπερψήφιση του πακέτου των μέτρων δεν «λυτρώνει» την κυβέρνηση, ειδικά εάν αυτά περάσουν με ισχνή πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση η διαχείριση της υλοποίησης των σκληρών μέτρων είναι που μετράει, καθώς η άμεση περικοπή 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ  θα οδηγήσει σε κοινωνικές εντάσεις, εκρήξεις ορισμένων κοινωνικών ομάδων, αλλά και ύφεση λόγω της άμεσης απόσυρσης από την αγορά σημαντικών ποσών ρευστότητας από μισθούς και συντάξεις. Αναλυτές, μάλιστα, κάνουν, λόγο για διπλασιασμό της ύφεσης, καθώς κάθε μονάδα ΑΕΠ δαπανών που κόβεται λειτουργεί με πολλαπλασιαστή 2 στην εκτίμηση της ύφεσης. Γι΄ αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου ποντάρουν ότι άμεσα θα υπάρξει «γενναία επενδυτική ένεση» από την Ε.Ε. και τη Γερμανία ή και κούρεμα του χρέους, που θα αποτρέψει να οξυνθούν τα πνεύματα που πιθανόν να οδηγήσουν σε πολιτικές περιπλοκές.
Με τα μάτια στην Εσπερία η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμη ολοκληρωμένο σχέδιο για την Ανάπτυξη αλλά ευελπιστεί ότι αν εκταμιευθούν κονδύλια θα αλλάξει η εικόνα στην αγορά. Μαζί, βέβαια, αναμένεται να προχωρήσει σε πολιτικές πρωτοβουλίες με διευρύνσεις προς το ΠΑΣΟΚ ώστε να καταστήσει ξεκάθαρο τον ηγεμονικό του ρόλο στην πολιτική περιοχή του κέντρου – κεντροδεξιάς.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:24 - 07 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.