ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σοσιαλιστικός» εμφύλιος

22:57 - 08 Νοε 2012 | Πολιτική
«Σοσιαλιστικός» εμφύλιος
Στην επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης, το κόμμα που ταύτισε την παρουσία του με τον μεταπολιτευτικό κυβερνητισμό, βρίσκεται σε περιδίνηση που θυμίζει την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Στελέχη φεύγουν με βαριές κουβέντες, την ώρα που ο αρχηγός του αναζητεί συμμαχίες στη Ν.Δ. για να διαχειριστεί την κρίση.
Έστω κι αν οι διαρροές κάνουν λόγο για αδιαφορία μπροστά στο ενδεχόμενο για κυβερνητική συμμετοχή, ουδείς παραγνωρίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει ως επιβραδυντής διάσπασης ή και ασπίδα προστασίας της ηγεσίας, έστω προσωρινά.
 
Πάντως, μόνιμη επωδός όλων των επιγόνων του Γ. Παπανδρέου, αλλά και διαγραφέντων στελεχών ή απλών βουλευτών είναι η ανάγκη εκ βάθρων αλλαγών. Άγνωστο ακόμη παραμένει αν  τελικά το συνέδριο επανίδρυσης του Φεβρουαρίου θα γίνει, μετά και τις τελευταίες εσωκομματικές αναταράξεις.
 
Το «αστυνομικό δελτίο» πλούσιο….6 διαγραφές των βουλευτών, που «έσπασαν» τη γραμμή του κόμματος, μία ανεξαρτητοποίηση δια ραδιοφώνου του Μίμη Ανδρουλάκη, μία επιστολή του Ανδρέα Λοβέρδου, που θέτει εμμέσως πλην σαφώς θέμα ηγεσίας στο κόμμα, ζητώντας τη σύγκλιση της Κ.Ο. και μία «πληρωμένη» απάντηση στον πρώην υπουργό Υγείας του προέδρου δια χειρός Γραμματέα της Κ.Ο. Γ. Μανιάτη.
 
Η κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ερμηνεύεται ως πρόθεση να διεκδικήσει αρχικά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αμφισβητώντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο Α. Λοβέρδος μέμφεται την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για σωρεία στρατηγικών αστοχιών, που έχουν οδηγήσει το Κίνημα να μοιάζει ασύνταχτο, ενώ επιχειρώντας να προλάβει αναβαθμισμένη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση (όπως ο ίδιος ζητούσε τον ιούνιο)  επισημαίνει ότι η βαθιά κρίση, που διέρχεται η Κεντροαριστερά δεν επιλύεται μέσω κυβερνητικών ανταλλαγμάτων και τακτικισμών.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάρτηση στο facebook του πολιτικού φίλου του Α. Λοβέρδου βουλευτή Δράμας, Χρήστου Αηδόνη, στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει «δε μπορούμε να είμαστε κλεισμένοι στο κέλυφος του δικού μας μικρόκοσμου» και ότι «κανένας δεν έχει δικαίωμα με τη σιωπή του να ανεχθεί μία πορεία συντριβής».
 
Στην Ιπποκράτους αν και διαρρέουν ότι ο κύριος Βενιζέλος ασχολείται πρωτίστως με τα της πολιτικής διαπραγμάτευσης και τη διάσωση της χώρας, έχουν στόχο να ξεκαθαρίσουν το τοπίο στην κατεύθυνση της διατήρησης ενός μικρού αλλά καθαρού κόμματος. Το αίτημα για σύγκλιση της Κ.Ο. απαντήθηκε με αρκετή δόση ειρωνείας από τον Γραμματέα της πράσινης Κ.Ο., Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος «καλωσόρισε» εκ νέου τον κύριο Λοβέρδο στις συνεδριάσεις του οργάνου και χαρακτήρισε χρήσιμες τις απόψεις του στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου. Ο πρώην υπουργός Υγείας μιλώντας σε πηγαδάκι δημοσιογράφων, παρουσία του Κ. Σκανδαλίδη στη Βουλή, εξέφρασε από την πλευρά του τη δυσφορία του για το γεγονός ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη διαγραφή και από το κόμμα των βουλευτών που διεγράφησαν χθες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ξεκαθάρισε επίσης, ότι δεν σκοπεύει να απαντήσει στην (απαντητική) δήλωση του Γραμματέα της Κ.Ο. Γιάννη Μανιάτη, μιας και ο ίδιος ζήτησε τη σύγκλιση της Κ.Ο. κάτι για το οποίο είναι αρμόδιος μονάχα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 
 
Επιπλέον, διαρροές από την ηγεσία του κόμματος σημειώνουν ότι ο κύριος Σκανδαλίδης δε μπορεί να παραμένει πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, όντας εκτός ΠΑΣΟΚ και ότι μπορεί να επανεγγραφεί στην τοπική του οργάνωση εν όψει Συνεδρίου. «Αν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις θα το κάνω» ήταν η απάντηση με νόημα του πρώην υπουργού.
 
Οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι ο Μίμης Ανδρουλάκης δεν μπορεί, λόγω ιστορίας, να αναζητά ανεξάρτητο και συνθετικό ρόλο στις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απαντώντας στη φημολογία περί ανασχηματισμού ξεκαθαρίζουν ότι μία τέτοια εξέλιξη διόλου ενδιαφέρει την Ιπποκράτους.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:23 - 09 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.