ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο στόχαστρο ο Γ. Παπαντωνίου

01:04 - 19 Νοε 2012 | Πολιτική
Στο στόχαστρο ο Γ. Παπαντωνίου
Το ποσό των 40 εκατομμυρίων δολαρίων διακινήθηκε σε λογαριασμούς της γυναίκας και του κουμπάρου του πρώην υπουργού στο κατάστημα της HSBC στη Γενεύη.

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται οι λογαριασμοί κοντινών προσώπων του Γιάννου Παπαντωνίου, καθώς τα ονόματά τους βρίσκονται στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ. Η ελεγκτική αρχή ερεύνησε τους τραπεζικούς λογαριασμούς της συζύγου του πρώην υπουργού Οικονομίας και Άμυνας, της Σταυρούλας Κουράκου, αλλά και του επιχειρηματία και κουμπάρου τους, Γιώργου Καναδαλέπα, καθώς φαίνεται ότι διακίνησαν ποσά ύψους έως και 40 εκατομμύρια δολάρια. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα σε κυριακάτικο δημοσίευμά της, πρόκειται για λογαριασμούς που βρίσκονται στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές από το ΣΔΟΕ, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, τη στιγμή που ο Ερβέ Φαλτσιάνι υπέκλεπτε τη λίστα, στον λογαριασμό της κυρίας Σταυρούλας Κουράκου αποτυπώθηκε η ύπαρξη κατάθεσης 1,5 εκατ. δολαρίων. Το επιβαρυντικό στοιχείο για τον κ. Παπαντωνίου είναι η χρονική περίοδος, καθώς εκείνη την εποχή διατελούσε υπουργός Αμυνας. Οι λογαριασμοί, τα ποσά, καθώς και η ταυτότητα αυτών των δύο ονομάτων έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως από το ΣΔΟΕ και σύντομα θα κληθούν προκειμένου να αιτιολογήσουν την κίνηση αυτών των ποσών.

Στο ΣΔΟΕ σημειώνουν πως τα μεγαλύτερα ποσά έχουν προέλθει από αμερικανικές τράπεζες, ενώ ερευνάται και μικρή ελβετική τράπεζα στην οποία άφησε ίχνη η κίνηση αυτών των ποσών.  Το ΣΔΟΕ έχει ήδη ζητήσει τη δικαστική συνδρομή τνω αμερικανικών αρχών και της αμερικανικής εφορίας - της περίφημης IRS, ενώ η έρευνα έχει επικεντρωθεί πλέον στην κυρία Σταυρούλα Κουράκου και τον Γιώργο Καναδαλέπα.

Η έρευνα έχει αποκαλύψει ότι στους δύο λογαριασμούς έχουν διακινηθεί ποσά (αναλήψεις - καταθέσεις), που φτάνουν ή και υπερβαίνουν τα 40 εκατ. δολάρια. Τα χρήματα αυτά δεν έχουν κατατεθεί μέσω εμβασμάτων από ελληνικές τράπεζες, αλλά από τράπεζες του εξωτερικού. Μάλιστα, βρέθηκε κίνηση όπου ένα ποσό φαίνεται να κατευθύνθηκε από τράπεζα των ΗΠΑ στο υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη.

Ιχνη χρημάτων όμως έχουν βρεθεί και σε τράπεζες της Σιγκαπούρης.

Οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ μαζί με τον λογαριασμό της Σταυρούλας Κουράκου (στη λίστα Λαγκάρντ αναφέρεται ως businesswoman) ερευνούν και τον λογαριασμό του Γιώργου Κανδαλέπα, ο οποίος υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τη δεκαετία του 1990. Στο ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι οι δύο λογαριασμοί συνδέονται άμεσα, καθώς έχει ταυτοποιηθεί επίσημα από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρήγορη Πεπόνη (από τη διεύθυνση και τον ΑΦΜ που περιέχονται στη λίστα Λαγκάρντ) ότι η Σταυρούλα Κουράκου είναι η σύζυγος του πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Αμυνας έως το 2004 Γιάννου Παπαντωνίου. Επίσης, ο Γιώργος Κανδαλέπας έχει βαφτίσει τον μικρό γιο του ζεύγους Ιάσονα. Στα χέρια των αρμοδίων υπάρχουν και αντίγραφα από το τμήμα μηχανογράφησης, όπου φαίνεται πώς εξελίχθηκε η κίνηση των ποσών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα κληθεί από τον εισαγγελέα κ. Πεπόνη η κυρία Κουράκου προκειμένου να δικαιολογήσει πού βρήκε όλα αυτά τα χρήματα, ενώ εκτιμάται ότι και ο πρώην υπουργός σύζυγός της θα κληθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για εξηγήσεις. Μάλιστα στην περίπτωση που προκύψουν ευθύνες, ο φάκελος θα παραπεμφθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος ήδη έχει ζητήσει για έλεγχο όλες τις δηλώσεις του «πόθεν έσχες» από το 1981 και μετά.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:37 - 19 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.