ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι κρίσιμες ημερομηνίες μέχρι τη καταβολή της δόσης - Καμία οριστική απόφαση για το χρέος

01:05 - 20 Νοε 2012 | Πολιτική
Οι κρίσιμες ημερομηνίες μέχρι τη καταβολή της δόσης - Καμία οριστική απόφαση για το χρέος
Στην έγκριση της εκταμίευσης της δόσης και στη δέσμευση ότι θα... βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αναμένεται να μείνει το σημερινό Eurogroup, με τους Ευρωπαίους να προτιμούν μάλλον την πολιτικά ανώδυνη λύση της "αγοράς χρόνου" για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Eurogroup αναμένεται να λάβει αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, μέχρι το 2014 και όχι μέχρι το 2016. Μάλιστα, οι πιστωτές της Ελλάδας δεν αποκλείεται να επιταχύνουν την εκταμίευση της επομένης δόσης προς τη χώρα, καθώς μέρους των χρημάτων της δόσης των 44 δισ. ευρώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του προγράμματος επαναγοράς του ελληνικού χρέους. Τα σενάρια που κυκλοφορούν για τον χρόνο εκταμίευσης τοποθετούν τη δόση ή στις 28 Νοεμβρίου ή στις 5 Δεκεμβρίου.

Aξιωματούχοι που γνωρίζουν τις προετοιμασίες για την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα αναμένουν μια «καταρχήν πολιτική συμφωνία» για την αποδέσμευση της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, προσθέτουν, θα υπάρξει και συζήτηση για τον τρόπο μείωσης του χρέους της Ελλάδας, αλλά και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από την διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Από την πλευρά της η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, τις «προαπαιτούμενες ενέργειες», πριν εκταμιευτεί η όποια δόση.

 

Πολιτική έγκριση

 

Μόλις δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης την πολιτική έγκρισή τους για την εκταμίευση της δόσης, οι προτάσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους και για την παροχή επιπλέον χρηματοδότησης στην Ελλάδα θα σταλούν στα εθνικά κοινοβούλια προς έγκριση.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου. Αυτό θα δώσει στην Αθήνα χρόνο να ολοκληρώσει τις λίγες «προαπαιτούμενες ενέργειες» που εκκρεμούν. Στις 28 Νοεμβρίου, η τρόικα θα ελέγξει αν οι εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις είναι σε καλό δρόμο. Στις 3 Δεκεμβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα λάβουν την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης- σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

Η Ελλάδα και η Κομισιόν θα συνυπογράψουν ένα αναθεωρημένο μνημόνιο στις 4 Δεκεμβρίου και η χώρα θα λάβει τη δόση του δανείου στις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για την Ελλάδα στο οποίο φέρεται να έχει συμφωνήσει η ευρωζώνη. Πάντως, λίγες ώρες πριν από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, κι ενώ είχε καλλιεργηθεί η προοπτική ότι θα υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα, το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι δεν θα παρουσιαστεί τελική λύση. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέρριψε το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πάντως πως κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία. Σχετικά με το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν το έχει μόνο η Γερμανία, αλλά όλες χώρες της Ευρωζώνης.

 

Μεταρρυθμίσεις

 

«Το γνωρίζουμε όλοι, το γνωρίζει και η κυρία Λαγκάρντ, ότι σύμφωνα με την νομοθεσία των κρατών-μελών, δεν μπορείς ταυτόχρονα να δίνεις δάνεια, να αναλαμβάνεις εγγυήσεις και για τα δάνεια που έδωσες να κάνεις "κούρεμα". Αυτό αποκλείεται. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που είναι ο κύριος δανειστής, το αποκλείει κατηγορηματικά» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Προς επίρρωση των παραπάνω, το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας επανέλαβε σε νέα ανακοίνωση ότι δεν θα υπάρξουν τελικές αποφάσεις αύριο, ενώ απέρριψε τα σενάρια περί νέου haircut επισημαίνοντας ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητηθεί κάτι τέτοιο. Από τη μεριά της, η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια ή "κούρεμα" του χρέους που είναι στα χέρια του επίσημου τομέα.

Με βάση τις παραπάνω δηλώσεις δύο εκ των βασικών στελεχών διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής γραμμής για το ελληνικό πρόβλημα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι Ευρωπαίοι οδεύουν για ακόμη μία φορά σε λύση ημιμέτρων, αφού δεν θέλουν να αναλάβουν το κόστος της ριζικής λύσης. Παράλληλα και ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ, Jeroen Dijsselbloem, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα στην συνάντηση του Eurogroup.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:52 - 20 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.