ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Κατάρ … και πάλι σημείο αφετηρίας ταξιδιών του Πρωθυπουργού για την προσέλκυση επενδύσεων

01:05 - 21 Νοε 2012 | Πολιτική
Το Κατάρ … και πάλι σημείο αφετηρίας ταξιδιών του Πρωθυπουργού για την προσέλκυση επενδύσεων
Το προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης η οικονομία, έχει πρώτη στάση το Κατάρ.

Εκεί θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα επίσκεψη ο κ. Σαμαράς, για να προβάλει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός, λίγους μήνες μετά τις επισκέψεις στελεχών της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και του ιδίου του πρώην Πρωθυπουργού,  θα συναντηθεί και θα συζητήσει θέματα επενδυτικού ενδιαφέροντος με τον εμίρη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί και τους αξιωματούχους του. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί κ. Νότης Μηταράκης και Μ. Παπαγεωργίου.


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ελληνικής πρεσβείας στο Eμιράτο, ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες, που έχει η Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της μετοχικής συνεργασίας σε υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες.

«Σίγουρα θα συζητήσουν για (πιθανές) επενδύσεις του Κατάρ στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο βασικός στόχος του ταξιδιού» σημείωσε.

Στην αποστολή θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δύο μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, της Εθνικής και της Alpha Bank, αλλά κι εκπρόσωποι από 15 ελληνικές εταιρίες, όπως η Aegean Airlines, η Χαλυβουργική και η ΔΕΠΑ. Θα συζητηθεί επίσης το πώς θα μπορούν ελληνικές εταιρίες να συμμετάσχουν σε έργα υποδομής στο Κατάρ.

Άλλοι τομείς επενδύσεων που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων είναι η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, όπως το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, υποψήφιος επενδυτής για το οποίο είναι το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Εμιράτου, Qatar Holding. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση του επενδυτικού σχεδίου μαμούθ έγινε σχετική παρουσίαση στην αρμόδια υπουργού Τουρισμού, ενώ είχε προηγηθεί σχετική συνεργασία μεταξύ της διοίκησης του Ταμείου με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, με αιχμή την πολιτική αξιοποίησης των λιμανιών της χώρας. Στόχος, η καλύτερη δυνατή ενημέρωση της κυβέρνησης για την ωριμότητα των έργων, εν όψει των ταξιδιών αυτών. Άλλωστε, το πόσο έτοιμα είναι να προχωρήσουν συγκεκριμένα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων κι αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας είναι το σημείο που αποτελεί το «κλειδί» για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και μόνιμο σημείο τριβής των υποψηφίων επενδυτών κι ελληνικών αντιπροσωπειών. Συχνά στο παρελθόν οι παρουσιάσεις ήταν γεμάτες από προσδοκίες, προσωπικές στρατηγικές, όπως η περίπτωση του λιμανιού του Αστακού, αλλά κενές από ουσία και σοβαρή προσέγγιση, κάτι που στοίχισε…

Οι επόμενοι σταθμοί
Στα σχέδια του κ. Σαμαρά  είναι να μεταβεί σε Ρωσία και Κίνα στις αρχές του 2013. Παράλληλα, κλιμάκια με κορυφαίους υπουργούς και αρμόδιους φορείς θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις στο εξωτερικό, για να προωθήσουν το στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί οι δύο επόμενοι σταθμοί της επενδυτικής εκστρατείας να είναι σε Κίνα και Ρωσία γι’ αυτό και γίνονται προσπάθειες να κλείσουν οι ημερομηνίες στις αρχές του 2013. Όλα αυτά με την προϋπόθεση να έχει, ως τότε, στη «βαλίτσα» του μια λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που θα απομειώνει το λεγόμενο country risk, δηλαδή τον κίνδυνο χρεοκοπίας κι εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.
 
Στην ίδια στρατηγική εξωστρέφειας του Μεγάρου Μαξίμου εντάσσονται και οι σχεδιαζόμενες επισκέψεις Μόντι και Ολάντ στην Αθήνα, αλλά και τα ταξίδια του Πρωθυπουργού στη Γερμανία, στο Μόναχο κι ίσως και στο Όσλο της Νορβηγίας, στις αρχές Δεκεμβρίου. Στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, εκεί όπου ο σκληρός πυρήνας της γερμανικής οικονομικής ορθοδοξίας, θα επιδιώξει μια επίθεση φιλίας στο CSU, το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα, εταίρο της κας Μέρκελ και αυστηρό κριτή της Ελλάδος. Ο στόχος εδώ είναι η αποκατάσταση του κύρους  της χώρας, αλλά και η πολιτιστική και τουριστική συνεργασία. Αντίστοιχα στο Όσλο αιχμή της ενδεχόμενης επίσκεψης, που μπορεί «κατά σύμπτωση» να συμπέσει με την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην ηγεσία της Ε.Ε., αποτελεί η ενεργειακή συνεργασία, λόγω του ενδιαφέροντος νορβηγικών εταιριών για τις εξορύξεις στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά και της συμμετοχής της κρατικής Stat Oil στον αγωγό TAP που φιλοδοξεί να μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο  στην Ευρώπη.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:38 - 21 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.