ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τί κρύβει η καθυστέρηση του deal για την Ελλάδα - Τα σχόλια των JP Morgan, UBS, BofA/Merrill Lynch, Swordfish Research

01:12 - 22 Νοε 2012 | Πολιτική
Τί κρύβει η καθυστέρηση του deal για την Ελλάδα - Τα σχόλια των JP Morgan, UBS, BofA/Merrill Lynch, Swordfish Research
Η καθυστέρηση της συμφωνίας για την Ελλάδα, αποδίδεται από κάποιους στην κόντρα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ και από κάποιους άλλους στο πολιτικό... μάρκετινγκ της Γερμανίας, έτσι ώστε να κερδίσει χρόνο και να «περάσει» πιο εύκολα τις δύσκολες αποφάσεις για την Ελλάδα στους Γερμανούς ψηφοφόρους εν όψει των εκλογών του Σεπτμβρίου, Υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν ότι κερδίζεται χρόνος συνολικά από την Ευρώπη, έτσι ώστε να δοθεί αναβολή στο θέμα της Ισπανίας, μειώνοντας την πίεση γύρω από τη συγκεριμένη χώρα, η οποία αποτελεί και τον μεγάλο πονοκέφαλο των ηγετών του ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο Malcolm Barr, αναλυτής της JP Morgan, αν και το ύφος των δηλώσεων των συμμετεχόντων στη συνάντηση του Εurogroup φάνηκε να είναι μέτρια εποικοδομητικό, ωστόσο, το γεγονός ότι ήδη δύο απόπειρες για να κλείσει η συμφωνία για την Ελλάδα έχουν πλέον αποτύχει, καταδεικνύει τις δυσκολίες ή και τα συμφέροντα που υπάρχουν στην εύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Όπως σημειώνει ο Paul Donovan της UBS, οι συμμετέχοντες στις συναντήσεις αυτές φαίνεται να έχουν αρχίσει «περιέργως» να μαλακώνουν: Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εγκατέλειψαν τις προσπάθειες μετά από μόλις έντεκα ώρες διαβουλεύσεων, την στιγμή που σε συναντήσεις κορυφής του παρελθόντος, οι συζητήσεις διαρκούσαν ακόμη και 72 ώρες. Η συμφωνία υπάρχει ή τουλάχιστον είναι κοντά, απλά θέλουν να καθυστερήσει.

Ο Gary Jenkins , αναλυτής της Swordfish Research, πιστεύει ότι οι αγορές είναι πια τόσο εξοικειωμένες με αυτή την καθυστέρηση και την αγορά περισσότερου χρόνου από πλευράς των χαρασσόντων πολιτική στην Ευρώπη - ειδικά όταν βρίσκονται εν όψει σημανικών αποφάσεων - που δεν αντιδρούν με υπερβολές αλλά με ψυχραιμία, εφόσον βέβαια υπάρχει ακόμη η προοπτική ότι θα υπάρξει μία κάποια συμφωνία σύντομα. Και η Δευτέρα 26 Νοεμβρίου δεν είναι τόσο πολύ μακριά . Όπως προσθέτει ο αναλυτής, λαμβάνοντας πάντως υπόψη το πόσο «περίπλοκα» είναι τα ζητήματα, αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν να συμφωνήσουν για μια χώρα του μεγέθους της Ισπανίας όταν έλθει εκείνη η ώρα.

Και σε ότι αφορά την Ισπανία, σύμφωνα πάντως με την BofA Merrill Lynch, δεν αναμένεται να ζητήσει βοήθεια πριν τα μέσα του 2013. Όπως σημειώνει, η πιθανότητα μιας εθελοντικής αίτησης της Ισπανίας για τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων της, είναι πολύ χαμηλή αυτή τη στιγμή, κυρίως λόγω των διαφορών μεταξύ της Ισπανίας και των Αρχών της ευρωζώνης, ενώ και η πίεση της αγοράς παραμένει περιορισμένη.

Η BofA πιστεύει πως οι Αρχές της ζώνης του ευρώ, είναι πιθανό να ζητήσουν από την Ισπανία βαθύτερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις καθώς και αυστηρότερη δημοσιονομική προσαρμογή ως προϋπόθεση. Οι προϋπάρχοντες στόχοι για το έλλειμμα του προϋπολογισμού που φαίνεται ότι δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν ούτε αυτό αλλά ούτε και το επόμενο έτος. Όπως επίσης, και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος φαίνεται ακόμη πολύ μακριά από το να εφαρμοστεί.

Αντίθετα, όπως σημειώνε η BofA, η Ισπανία ζήτησε από την ΕΚΤ να αποκαλύψει την απόδοση-στόχο που θα είναι το backstop της ΕΚΤ, κάτι που η ΕΚΤ είναι απρόθυμη να παράσχει.

Τέλος, το ισπανικό κόστος δανεισμού εξακολουθεί να είναι προσιτό και η πίεση εκδόσεων έχει μειωθεί για το βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα, αφού οι χρηματοδοτικές ανάγκες του επόμενου διαστήματος είναι διαχειρίσιμες. Συνολικά, ο διεθνής οίκος πιστεύει πως η Ισπανία είναι απίθανο να ζητήσει την στήριξη πριν τα μέσα του 2013.

Κ.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:25 - 22 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.