ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο Παρίσι η «λύση», στις Βρυξέλλες το «ναυάγιο» - Όλο το παρασκήνιο

00:58 - 22 Νοε 2012 | Πολιτική
Στο Παρίσι η «λύση», στις Βρυξέλλες το «ναυάγιο» - Όλο το παρασκήνιο
Στο Eurogroup της Δευτέρας θα έχουμε, όπως όλα δείχνουν, εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα μετά το ναυάγιο της Τρίτης, με τους ηγέτες να ξεκινούν σήμερα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο να τετραγωνίσουν τον κύκλο: να βρουν δηλαδή ρεαλιστική λύση χωρίς να υποστούν το βάρος του πολιτικού κόστους.

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την παραπομπή του ελληνικού ζητήματος στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, οδηγούν σε έντονο προβληματισμό για το πώς θα διαμορφωθεί η εσωτερική πολιτική ατζέντα, αλλά και οι εξωτερικές οικονομικές σχέσεις της χώρας μας.

Πάντως, εκτιμάται ότι θα υπάρξει ένα κοκτέιλ μέτρων που θα επιχειρεί να αντικαταστήσει το κούρεμα που ζητά το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες προτάθηκε η χορήγηση στην Ελλάδα 10ετούς περιόδου χάριτος για να αποπληρώσει τους τόκους των δανείων από το EFSF, κάτι που θα έδινε ανάσα 44 δισ. στην ελληνική οικονομία.

Στο τραπέζι έπεσε επίσης το ενδεχόμενο επαναγοράς ομολόγων αξίας 35 – 40 δισεκατομμυρίων σε χαμηλότερη αξία, αλλά στα 30 λεπτά κι όχι στα 25 λεπτά που είχε αρχικά δημοσιοποιηθεί. Επίσης συζητούν την μείωση του περιθωρίου κέρδους των επιτοκίων στα διμερή δάνεια με την Ελλάδα, στις 25 μονάδες βάσης από τις 150, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία.

Επειδή, όμως, η Κ. Λαγκάρντ επιμένει στο κούρεμα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κοκτέιλ μέτρων θα περιλαμβάνεται και το κούρεμα του ελληνικού χρέους αλλά από το 2016 και μετά. Μέχρι τότε η ελληνική οικονομία θα στηριχθεί με τα μηδενικά επιτόκια, το πάγωμα της αποπληρωμής τόκων ή ακόμη και τη δυνατότητα επαναγοράς χρέους.

Πάντως σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Dow Jones Newswires, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται θετικός στο ενδεχόμενο μίας νέας διαγραφής του ελληνικού χρέους, σε μία ένδειξη ότι το Βερολίνο χαλαρώνει τη στάση του προς την Αθήνα, μία ημέρα μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup.

Ο κ. Σόιμπλε έκανε φανερή τη διαθέσή του κατά  διάρκεια των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα στο Παρίσι και στις οποίες συμμετείχαν Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία. Θέτει, ωστόσο, ως προϋπόθεση την τήρηση των δεσμεύσεων εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε για τον κίνδυνο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με μαρτυρία του χριστανοδημοκράτη βουλευτή Μίχαελ Φουκς... Είναι άλλωστε κάτι, που απεύχεται η γερμανική πλευρά.

 

Αλεξάνδρα Τόμπρα

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 13:37 - 22 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.