ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκληρό παζάρι στη Σύνοδο Κορυφής: Οι «27» χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα

01:14 - 23 Νοε 2012 | Πολιτική
Σκληρό παζάρι στη Σύνοδο Κορυφής: Οι «27» χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα
Δύσκολη φαίνεται μία συμφωνια, την ώρα που ξεκινάει η δεύτερη ημέρα της Συνόδου. «Η Ευρωζώνη απέχει 10 δισ. ευρώ από την συμφωνία» αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.

Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου εξελίσσεται ένας πόλεμος για γερά νεύρα με τις διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2014-2020 να απέχουν από μία συμφωνία. Οι συνομιλίες των 27 ηγετών βρίσκονται στα άκρα. Ενδεικτικό, είναι ότι η έναρξη της Συνόδου καθυστέρησε τρεις ώρες και το καθιερωμένο δείπνο εργασίας ξεκίνησε μετά τα μεσάνυχτα. Όλες οι χώρες έχουν επιδοθεί σε έναν σκληρό αγώνα, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει, που σημαίνει είτε να δώσουν περισσότερα χρήματα, είτε να λάβουν τα ίδια ή ελάχιστα λιγότερα σε σχέση με τον προηγούμενο προϋπολογισμό.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχχόμενο για βέτο σε περίπτωση που δεν μειωθεί ή έστω δεν μείνει σταθερή η συμμετοχή της χώρας του στον προϋπολογισμό, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας ζητάει να μείνει ανέπαφη η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Την ίδια στιγμή Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία και Ολλανδία πιέζουν να μειωθεί ο επόμενος προϋπολογισμός, καθώς είναι αυτές που βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη (μαζί με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο).

Σε θρίλερ εξελίσσεται η Σύνοδος και για την Ελλάδα, με την ελληνική αντιπροσωπεία να παλεύει για το ύψος των κοινοτικών επιδοτήσεων, με το όριο να βρίσκεται στα 11 δισ. ευρώ. Στον προηγούμενο κοινοτικό προϋπολογισμό 2007 - 2013 η Ελλάδα είχε εξασφαλίσει το ποσό των 22 δισεκ. ευρώ. Ωστόσο, αυτή τη φορά θα κριθεί με τα οικονομικά στοιχεία τυ 2009, όταν συγκαταλέγονταν στις πλούσιες χώρες.

 

Στουρνάρας: Η συμφωνία στο Eurogroup απέχει 10 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ευρωζώνη είναι μόλις 10 δισ ευρώ μακριά από τη συμφωνία για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Το κόστος για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος ωχριά μπροστά στο κόστος μιας πιθανής αποτυχίας για την εξεύρεση λύσης», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου παρευρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως δεν επετεύχθη συμφωνία στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των Ευρωπαίων στο Eurogroup της Τρίτης.

Νωρίτερα, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «έχουμε κάνει αυτό που μας αναλογεί. Τώρα είναι η σειρά των Ευρωπαίων εταίρων μας και του ΔΝΤ να κάνουν αυτά που τους αναλογούν». Προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει άγχος για την καταβολή της δόσης, αλλά κάθε μέρα που περνάει χωρίς το πακέτο των χρημάτων επιβαρύνει την οικονομία, την ψυχολογία, τις αγορές και πλήττει και το φιλότιμο του ελληνικού λαού.

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για το θέμα της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα ενώ παρών ήταν και ο Πρόεδρος της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης, Τόμας Βίζερ. Πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο ανέφεραν ότι επιδιώκεται συνάντηση του κ. Σαμαρά με την Άγκελα Μέρκελ, χωρίς, ωστόσο, να έχει επιβεβαιωθεί αν θα υπάρξει επαφή των δύο ηγετών.

Στη Σύνοδο Κορυφής, η Ελλάδα θα επιδιώξει να αυξήσει τα χρήματα που της αναλογούν για την περίοδο 2014 - 2020, τα οποία υπολογίζονται σε 11 δισ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί αυτό το ποσό στα 20 δισ., με πηγές από το κυβερνητικό επιτελείο να αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα είναι αρκετά δύσκολο, αλλά η ελληνική πλευρά θα καταβάλει κάθε δυνατή ενέργεια για να πιάσει αυτό το στόχο.

 

Πάμε για καινούργια σύνοδο;

Η μεγάλη δυσκολία που αναμένεται να υπάρξει για την λήψη μιας απόφασης για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. από το 2014 έως το 2020, φαίνεται μην οδηγει σε συμφωνία μεταξύ των ηγετών των 27 κρατών - μελών της Ένωσης.

Η Σύνοδος ξεκίνησε μετά τις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με τους ηγέτες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι και διεκόπη λίγο μετά τα μεσάνυχτα, περίπου μία ώρα αφότου είχε ξεκινήσει. Οι καιροί απαιτούν έναν «μετριοπαθή προϋπολογισμό», ο οποίος θα περιλαμβάνει «επώδυνες περικοπές», δήλωσε ο κ. Ρομπέι, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από το 2009.

Η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προβλέπει κούρεμα της τάξης των 80 δισεκ. ευρώ από τα 1,09 τρισεκ. Ευρώ, που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, το Βερολίνο φαίνεται να πιέζει για μεγαλύτερο κούρεμα, που θα φτάνει τα 110 δισεκ. ευρώ.

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη σύνοδο ανέφερε ότι ενδέχεται να μην υπάρξει συμφωνία και οι κρίσιμες αποφάσεις που διχάζουν την ΕΕ να μετατεθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

«Είναι σημαντικό να φθάσουμε σε λύση. Εάν αυτό μπορεί να συμβεί τώρα σε αυτές τις δύο ημέρες, την Πέμπτη και την Παρασκευή, δεν το γνωρίζω. Η Γερμανία θέλει να επιτύχει το στόχο, αλλά ενδέχεται να χρειαζόμαστε ένα επόμενο στάδιο» είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους η κυρία Μέρκελ. Στο ίδιο μήκος κλίματος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που ανέφερε ότι «είναι πιθανόν να μην υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή», ο οποίος προειδοποίησε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό εάν αυτός έχει μεγαλύτερες περικοπές, από αυτές που προβλέπει η πρόταση του κ. Ρομπέι.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ δήλωσε από την πλευρά του ότι επιζητεί συμβιβασμό και όχι να θέσει τελεσίγραφο. «Έρχομαι επιζητώντας έναν συμβιβασμό, δεν έρχομαι να θέσω ένα τελεσίγραφο» είπε ο Ολάντ πριν την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη είναι ένας συμβιβασμός» και καμία χώρα «δεν μπορεί να έρθει επιζητώντας αυτό που έχει καταβάλει, διαφορετικά δεν υπάρχει πλέον Ευρώπη».

Με δήλωση που αντικατοπτρίζει το πολεμικό κλίμα στις Βρυξέλλες προσήλθε την ίδια στιγμή στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής ο Μάριο Μόντι, λέγοντας ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να εμποδίσει την έγκριση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν δεν διατεθούν περισσότερα κονδύλια στη χώρα του.

«Για εμάς είναι απολύτως θεμελιώδες να επιτύχει η Ιταλία καλύτερα αποτελέσματα από τα σημερινά και αυτά που προβλέπονται στης προτάσεις του προσχεδίου όσον αφορά τις περιφερειακές και αγροτικές επιδοτήσεις» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε λύσεις που είναι απαράδεκτες. Φυσικά, εμείς θα υιοθετήσουμε μία εποικοδομητική προσέγγιση εάν δεν καταλήξουμε σε μία συμφωνία κατά την παρούσα σύνοδο, αλλά θα είμαστε τόσο αυστηροί με την Ευρώπη, όσο είμαστε με τον εαυτό μας», υπογράμμισε ο Μόντι, εννοώντας την πολιτική αιματηρής λιτότητας που εφαρμόζει στη χώρα του. Οι διαπραγματεύσεις αναμένονται «πολύ σοβαρές και δύσκολες», υπογράμμισε.

 

Οι «27» σε δύο «στρατόπεδα»

Οι «27» είναι χωρισμένοι σχηματικά σε δύο στρατόπεδα: Τους θεωρούμενους «πληρωτές» και τους λεγόμενους «αποδέκτες». Παραδοσιακά, και αυτή η Σύνοδος δεν αποτελεί εξαίρεση, οι οικονομικά ισχυρές χώρες είναι πιο διστακτικές, ενώ οι οικονομικά αδύναμες χώρες επιμένουν στην ισχυρή χρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων. Οι σημερινές διαβουλεύσεις όμως γίνονται σε πιο οξύ κλίμα, υπό την σκιά των πολιτικών λιτότητας σε όλη την ΕΕ.

Το Λονδίνο έχει βγει μπροστά στις χώρες της πρώτης ομάδας, μετά και το σχετικό «αντάρτικο» των συμπολιτευόμενων βουλευτών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ζητήσει μείωση, «ή στην χειρότερη περίπτωση, πάγωμα» του προϋπολογισμού, ειδάλλως θα χρησιμοποιήσει το βέτο.

Μαζί με τη Βρετανία, διστακτικές -αν και αρκετά λιγότερο- είναι και χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Το Βερολίνο πάντως έχει αφήσει ανοικτή τη λύση της μη απόφασης, καθώς χρόνος μέχρι το 2014 υπάρχει: «Εάν προκύψει ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για συζητήσεις, αυτό δεν θα ήταν και τόσο κακό» είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Στην άλλη όχθη βρίσκεται η Γαλλία, οι προτεραιότητες για την οποία όσον αφορά τον κοινοτικό προϋπολογισμό επικεντρώνονται στα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα. Η Ισπανία επίσης είναι από τους σημαντικότερους αποδέκτες των επιδοτήσεων για την αλιεία. Παρίσι και Μαδρίτη είχαν απορρίψει προ ημερών προσχέδια του προϋπολογισμού που πίστευαν ότι περνούσαν τις «κόκκινες γραμμές» τους σε αυτά τα δύο πεδία.

Απέναντι στο Παρίσι έχει βρεθεί και η Στοκχόλμη: Η Σουηδία επιδιώκει μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων, προκρίνοντας κονδύλια για τις νέες βιομηχανίες. «Χρειαζόμαστε έναν σύγχρονο προϋπολογισμό για το μέλλον, όχι έναν βγαλμένο από τη δεκαετία του '50» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η Σουηδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:23 - 23 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.