ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Γερμανία «αποφασίζει» για το ελληνικό πακέτο διάσωσης

12:06 - 30 Νοε 2012 | Πολιτική
Η Γερμανία «αποφασίζει» για το ελληνικό πακέτο διάσωσης
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρομοιάζει την κρίση στην Ευρώπη με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Χωρίς προβλήματα αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή διαδικασία ψηφοφορίας στο γερμανικό κοινοβούλιο για το ελληνικό πακέτο διάσωσης, όπως αυτό προέκυψε από το Eurogroup της Δευτέρας. Η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται ότι συγκεντρώνει μία άνετη πλειοψηφία για την ψήφιση του πακέτου, καθώς ακόμη και οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες, δηλώνουν ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση.

 

Οι επιπτώσεις μία πτώχευσης της Αθήνας θα έθεταν σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρωζώνη

Από την πλευρά της κυβέρνησης πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υπερασπίστηκε το πακέτο για την Ελλάδα και τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται δύο χρόνια ακόμη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε οτι «η εξέλιξη στην Ελλάδα δεν μπορεί να περιγραφεί πλέον με όρους όπως ύφεση και ανάπτυξη. Αυτό που βλέπουμε είναι η κατάρρευση μίας φαινομενικής ευμάρειας, η οποία χρηματοδοτούνταν με δάνεια. Η διαδικασία μπορεί να παρομοιαστεί με την κατάσταση που επικρατούσε στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Γι' αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε μεταρρυθμίσεις» και πρόσθεσε: «Όλα αυτά τα μέτρα δεν αφορούν μόνο τους Έλληνες. Οι επιπτώσεις μία πτώχευσης της Αθήνας δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και θα έθεταν σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρωζώνη. Γι' αυτό πρέπει να δράσουμε. Ακόμη και μετά το πέρας αυτή της βοήθειας, θα πρέπει να βοηθήσουμε τους Έλληνες στην επιστροφή τους στις αγορές».

 

Όλα αυτά γίνονται για να κρατήσουμε την Ευρώπη μας

Ο κ. Σόιμπλε επαίνεσαι ωστόσο τις αλλαγές στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι «πρέπει να δούμε, τα όσα έχει ήδη καταφέρει η χώρα. Οι Έλληνες έχουν κερδίσει σε ανταγωνιστικότητα» αναφέροντας ως θετικό ενδεικτικό στοιχείο τη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διευρκίνισε ότι «όλα αυτά γίνονται για να κρατήσουμε την Ευρώπη μας. Γιατί μόνο σε μία κλειστή ζώνη του ευρώ, μπορούμε εμείς οι Γερμανοί να επιβιώσουμε στην παγκόσμια αγορά». Κλείνοντας ο κ. Σόιμπλε απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές να στηρίξουν το πακέτο στήριξης.

 

Αβέβαιο μέγεθος ακόμα η επαναγορά του ελληνικού χρέους

Εξάλλου, ο κ. Σόιμπλε αναφερόμενος στην επαναγορά του ελληνικού χρέους, τόνισε ότι «δεν μπορεί να προβλεφτεί ακόμα ο όγκος του». Επεσήμανε επίσης, πως θα χρειαστεί πολύς καιρός για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα: «Δεν μπορεί μέσα σε δύο χρόνια να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από παραλήψεις δεκαετιών».

 

Επιμέλεια

Νίκος Ιτσινές

Τελευταία τροποποίηση στις 12:46 - 30 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.