ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς στην Bild: Δεν θα ακολουθήσουμε την τύχη της Βαϊμάρης

12:21 - 06 Δεκ 2012 | Πολιτική
Σαμαράς στην Bild: Δεν θα ακολουθήσουμε την τύχη της Βαϊμάρης
Αντίθετος με την πολιτική λιτότητας, το μοντέλο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και βέβαιος για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα BILD.

«Θα μείνουμε στο ευρώ! Φιλοδοξία μας είναι η Ελλάδα να αλλάξει θεαματικά και από ένα κακό παράδειγμα γεμάτο προβλήματα, να γίνει ένα ξεχωριστό παράδειγμα για μια οικονομία-μοντέλο», τονίζει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του και προσθέτει ό,τι τους τελευταίους μήνες έχουν επιτευχθεί περισσότερα από όσα είχαν επιχειρηθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Δηλώνει μάλιστα πεπεισμένος ότι σύντομα θα αντιληφθούν όλοι ότι η Ελλάδα εργάζεται για μια ιστορία επιτυχίας και «κανείς πλέον δεν θα ρωτάει για τη συμμετοχή μας στο ευρώ ή για ένα νέο "κούρεμα"».

Επισημαίνει ακόμη ότι το ελληνικό χρέος χαρακτηρίζεται πλέον επισήμως ως βιώσιμο και υπογραμμίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος από την ύφεση, ώστε η οικονομία να μεταρρυθμιστεί και να υπάρχουν αρκετά έσοδα για την εξόφληση τόκων και χρεολυσίων και τονίζει ότι για αυτό είναι απαραίτητη η σταθερή ανάπτυξη.

 

«Δεν θα ακολουθήσουμε την τύχη της Βαϊμάρης»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πλέον συγκρίσιμη με αυτήν στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, ο πρωθυπουργός απαντά καταφατικά, αλλά διευκρινίζει: «Έχουμε διδαχθεί από την ιστορία, δεν είναι έτσι; Δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Αποκλειστικά η πολιτική λιτότητας, εν μέσω ύφεσης, δεν μπορεί να οδηγήσει σε υγιή οικονομία. Αυτή η πολιτική αποσταθεροποιεί την οικονομία και καταστρέφει την κοινωνική συνοχή μας και μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο του εξτρεμισμού. Προσπαθούμε να πετύχουμε την δημοσιονομική εξυγίανση και θα δείξουμε πρόοδο με τις ιδιωτικοποιήσεις. Για αυτό και δεν θα ακολουθήσουμε την τύχη της Βαϊμάρης. Θα προσφέρουμε το εντελώς αντίθετο παράδειγμα!». Απαντώντας πάντως σε ερώτηση σχετικά με τα φαρμακεία, τα οποία πωλούν πλέον φάρμακα μόνο τοις μετρητοίς, κάνει λόγο για προσωρινό πρόβλημα εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να εξοφλήσει τις οφειλές της.

Ο κ. Σαμαράς περιγράφει ακόμη τη φοροδιαφυγή ως ένα από τα σοβαρότερα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας, αλλά αναφέρεται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί και στις σημαντικές αποκαλύψεις. Τονίζει δε, ότι οι σοβαρές περιπτώσεις φοροδιαφυγής αντιμετωπίζονται πλέον ως κανονικά αδικήματα, ανεξαρτήτως του εάν καταβάλλονται οι καθυστερούμενες οφειλές ή όχι.

 

«Εσείς ακούτε για την κρίση, εμείς ζούμε στην κρίση και υποφέρουμε»

Ο δημοσιογράφος της Bild ρωτά τον πρωθυπουργό για πόσο ακόμη οι Γερμανοί θα ακούνε για την ελληνική κρίση και απαντά ότι η Ελλάδα κάνει τα πάντα για να βγει γρήγορα και με ασφάλεια από αυτή την κατάσταση. Σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά: «Εσείς ακούτε για την κρίση, αλλά εμείς ζούμε στην κρίση και υποφέρουμε από αυτήν. Κανείς δεν έχει μεγαλύτερο συμφέρον να τα αφήσει όλα πίσω του από ό,τι οι ίδιοι οι Έλληνες».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:31 - 06 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.