ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Nέα μέτρα ανάλογα με την πορεία της οικονομίας

12:38 - 07 Δεκ 2012 | Πολιτική
Στουρνάρας: Nέα μέτρα ανάλογα με την πορεία της οικονομίας
Νέα μέτρα για το 2013 ανάλογα με την πορεία της οικονομίας προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στον Real Fm, ενω διέψευσε τις φήμες οτι θα πολιτευθεί.

Ο κ. Στουρνάρας ερωτώμενος για βάθος της ύφεσης δήλωσε σήμερα ότι τα πρώτα Μνημόνια εφεραν μεγαλύτερη ύφεση, καθώς έδωσαν έμφαση στο δημοσιονομικό κομμάτι και όχι στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Επιπλέον, ανεφερε οτι η φορολογική μεταρρύθμιση θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση είναι το μίνι φορολογικο νομοσχέδιο που ετοιμάζει μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση και αφορά την εξασφάλιση των εσόδων του 2013 και 2014. Για τη δεύτερη φάση, για την οποία η κυβέρνηση έχει χρόνο μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους και θα αφορά τις εταιρικές φορολογήσεις. 

Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο κ. Στουρνάρας τόνισε νέα μέτρα θα υπάρξουν, αλλά υπάρχει συμμετρική πρόβλεψη. Δηλαδή, "αν η οικονομία δεν πάει καλά και αυτό δεν οφείλεται στην ύφεση, αλλά οφείλεται σε εμάς, τότε θα πρέπει να πάρουμε μέτρα. Εάν όμως πάμε καλά, η οικονομία πάει καλά, τότε τα μέτρα που θα πάρουμε θα είναι λιγότερα". 

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνησε ότι υπάρχουν περιθώρια για περικοπές δημοσίων δαπανών, καθώς ορισμένες αγγίζουν τα όρια της σπατάλης.

 

«Αυτός που έχει μπλοκάκι σε έναν εργοδότη δεν θα φορολογηθεί ως επιχειρηματίας»

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε άλλη μία φορά την δέσμευση της κυβέρνησης για όσους έχουν μπλοκάκι και απασχολούνται σε έναν εργοδότη, ότι δεν θα φορολογούνται ως επιχειρηματίες και δεν θα πληρώσουν τέλος. Ωστόσο επεσήμανε: «Για τους υπόλοιπους προσπαθούμε να εξυγιάνουμε το σύστημα, όλοι θα φορολογούνται με βάση βιβλία, θα αφαιρούνται οι δαπάνες, θα αφαιρούνται οι ασφαλιστικές τους εισφορές, κάτι που δεν γινόταν μέχρι τώρα, άρα θα έχουμε ένα πραγματικά καλύτερο σύστημα από πριν το οποίο θα πατάσσει την φοροδιαφυγή, βέβαια να είμαστε ξεκάθαροι η φοροδιαφυγή δεν πατάσσεται μόνο με την φορολογική κλίμακα και με το φορολογικό σύστημα, θέλεις και ελέγχους, θέλεις περιουσιολόγιο, θέλεις και ποινές. Αρα προσπαθούμε να εξυγιάνουμε κάθε μέρος του φορολογικού συστήματος».

«Θα αξιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ»

Για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «την έχουμε ζητήσει, θα έρθει, θα την παραλάβει η διεύθυνση διεθνών οικονομικών σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών και θα την παραδώσει στο ΣΔΟΕ, παρόντος του οικονομικού εισαγγελέα», ενώ παράλληλα υπογράμμισε: «Θα αξιοποιηθεί, όπως αξιοποιείται και η άλλη λίστα με όλους τους Ελληνες που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, νομίμως ή παρανόμως, αλλά αυτό που θα κοιτάξουμε είναι να δούμε αν τα χρήματα που έχουν "φύγει" αντανακλώνται και στις φορολογικές τους δηλώσεις». Επίσης, στο ερώτημα αν υπάρχει το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου σε λίστα ο υπουργός απάντησε: «Δεν γνωρίζω κάτι γι' αυτό. Είδα όμως διαψεύσεις. Δεν έχω καμία ένδειξη ότι υπάρχει ένα τέτοιο όνομα μέσα».

 

«Δεν πρόκειται να πολιτευτώ»

Επιπλέον, ο κ. Στουρνάρας απατώντας στις επικρίσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο από βουλευτές και τις εμφανίσεις του στη Βουλη δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να πολιτευτεί τονίζονας: «Εγώ κρίνομαι εκ του αποτελέσματος. Τώρα τι λέει ο Α πολιτικός, ο Β πολιτικός...Δεν ιδρώνει το αυτί μου. Δεν είμαι πολιτικός. Δεν πρόκειται να πολιτευτώ», σημείωσε. Στο ερώτημα αν θα ασχοληθεί στο μέλλον με την πολιτική ο κ. Στουρνάρας είπε: «Δεν ξέρω το μέλλον τι μου επιφυλάσσει. Εγώ έχω έρθει να κάνω μια συγκεκριμένη δουλειά εδώ. Δεν βλέπω τίποτα άλλο μπροστά μου».

Ερωτηθείς με ποιον συνεννοείται πιο δύσκολα με την τρόικα ή με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της κυβέρνησης, ο κ. Στουρνάρας είπε: «Και οι δύο νομίζω είναι εύκολες συνεννοήσεις», ενώ αναφορικά με τον κυβερνητικό συνασπισμό και αν αυτός είναι "εύθραυστος" ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Τουλάχιστον από τις διαβουλεύσεις που έχω εγώ τώρα για το φορολογικό, αλλά και πριν, η αίσθηση που μου δίνεται είναι ότι υπάρχει ισχυρή στήριξη της κυβέρνησης».

 

«Το χαράτσι θα συνεχίσουμε να το εισπράττουμε»

Τέλος για το χαράτσι της ΔΕΗ και τις επιπτώσεις από την απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Στουρνάρας σχολίασε: «Κοιτάζουμε όλο μας το νομικό οπλοστάσιο. Μία πρώτη ένδειξη που έχω από τους νομικούς συμβούλους είναι ότι η απόφαση αφορά μόνο τους διαδίκους, άρα η ΔΕΗ δεν πρέπει να διακόψει να εισπράττει το τέλος αυτό και βεβαίως θα κάνουμε άμεσα αναίρεση στον Άρειο Πάγο» και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση αυτή δεν ερείδεται σε αντισυνταγματικούς λόγους, δηλαδή το ΣτΕ έχει κρίνει ότι είναι συνταγματική η είσπραξη του τέλους. Θα εξαντλήσουμε όλο το νομικό μας οπλοστάσιο».

Στην ερώτηση δε αν παραμένει ανοιχτό να συνεχίσει το τέλος να εισπράττεται από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Θα συνεχίσει να εισπράττεται, διότι θίγεται εδώ το δημόσιο συμφέρον. Θεωρούμε ότι το δικαστήριο αυτό δεν είχε τη δικαιοδοσία να βγάλει μια τέτοια απόφαση. Έτσι τουλάχιστον μου λένε οι νομικοί μου. Να ξέρετε ότι τυχόν διακοπή είσπραξης του τέλους σημαίνει ότι τα έσοδα θα πάνε πίσω και αν πάνε τόσο πολύ πίσω και έχουμε πρόβλημα θα αναγκαστούμε να πάρουμε άλλα μέτρα, πολύ επώδυνα μέτρα. Άρα πρέπει πραγματικά να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς κάνουμε...»

Τελευταία τροποποίηση στις 14:04 - 07 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.