ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαγκωνισμοί κυβερνητικών εταίρων για την πατρότητα των νέων φορολογικών ρυθμίσεων

21:48 - 07 Δεκ 2012 | Πολιτική
Διαγκωνισμοί κυβερνητικών εταίρων για την πατρότητα των νέων φορολογικών ρυθμίσεων
Με διαρροές το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΔΗΜΑΡ διεκδικούν το copyright για την άμβλυνση των αρχικά φημολογούμενων σκληρών φορολογικών ρυθμίσεων του νέου σχετικού σχεδίου νόμου. Μετά και τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών σπεύδουν να τονίσουν ότι το οι αλλαγές για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες οφείλονται στις παρεμβάσεις τους.

Παράλληλα χαμηλώνουν τον πήχη, καθώς οι επιβαρύνσεις για τα μεσαία εισοδήματα είναι δεδομένες, λέγοντας ότι το σχέδιο νόμου δεν αποτελεί Εθνικό Σχέδιο για ένα νέο σύστημα.

Έτσι για τα ενοίκια για τα οποία η ΔΗΜΑΡ προτείνει να φορολογηθούν σε ενιαία κλίμακα μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα, ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει να φορολογηθούν αυτοτελώς. Επίσης, η ΔΗΜΑΡ ζητά να θεσπιστεί συντελεστής 45% για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ (θα προκύψουν πρόσθετα έσοδα 25 εκατ. ευρώ) και να αυξηθεί ο φόρος επί των τόκων των καταθέσεων αντί στο 15% στο 17,5% (πρόσθετα έσοδα 135 εκατ. ευρώ)

Επιπλέον, σύμφωνα με κύκλους της Ιπποκράτους, μετά τις 2 πολύωρες συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και τις αντιπροσωπείες των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, τονίζεται:
 
Α. «Όπως είχαμε επισημάνει, το υπό συζήτηση προσχέδιο Νόμου δεν οδηγεί στην συγκρότηση ενός Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα κατανέμει με δίκαιο τρόπο τα φορολογικά βάρη, θα διευρύνει την φορολογική βάση και θα συμβάλλει στην Ανάπτυξη.

Πρόκειται για φορολογικές παρεμβάσεις αποσπασματικού χαρακτήρα, που αποσκοπούν στην επίτευξη του δημοσιονομικού αποτελέσματος που περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.
Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να επιταχυνθεί η προεργασία, ώστε το Σχέδιο Νόμου για το Εθνικό φορολογικό Σύστημα να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα.-

Β. Το ΠΑΣΟΚ από τις 04.12.2012 τόνισε πως δε θα ψηφίσει τις ρυθμίσεις για το φορολογικόεαν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες αλλαγές, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, την οικογένεια με παιδιά, τους άνεργους νέους και τους αγρότες.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε μια σειρά αλλαγές στις προτάσεις του, οι κύριες των οποίων είναι:

1.       Αποσύρθηκε η πρόταση γιαφορολόγηση των ατομικών εισοδημάτωνμισθωτών – συνταξιούχων, άνω των 25.000 ευρώ, με συντελεστή 45%. Η κλίμακα φορολόγησης θα έχει τρεις συντελεστές ως εξής:
Από 0 – 25.000 ευρώ συντελεστής 21%
Από 25.000 – 40.000 ευρώ συντελεστής 36%
Από 40.000 και άνω συντελεστής 40%

2.       Βελτιώθηκαν οι προβλέψεις για τα επιδόματα που θα χορηγούνται σε οικογένειες με παιδιά, ιδιαίτερα μάλιστα για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (για κάθε παιδί μετά το δεύτερο,το επίδομα θα είναι 500 ευρώ τον χρόνο με εισοδηματικό όριο τις 45.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα).

3.       Οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» θεωρούνται φορολογικά ως μισθωτοί, εντάσσονται στην κλίμακα (αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές) και δεν θα πληρώσουν μετά το 2013 το τέλος επιτηδεύματος. Το 2013 το τέλος για αυτούς θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα.

4.       Οι νέοι και οι άνεργοι χωρίς όριο ηλικίας που ξεκινούν για πρώτη φορά επαγγελματική δραστηριότητα θα φορολογούνται από 01.01.2013 και για τρία χρόνια με το 50% της φορολογικής κλίμακας επιχειρηματικής δραστηριότητας (δηλαδή με 13% αντί 26%), για το μέρος του εισοδήματος έως 10.000.

Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους αγρότες με μικρά εισοδήματα, όπως είχαμε προτείνει, ώστε να εξαιρεθούν αυτοί από την τήρηση βιβλίων.

Γ. Για το ΠΑΣΟΚ αυτές οι αλλαγές συνιστούν μία θετική εξέλιξη και ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποί μας στον διάλογο με το Υπουργείο Οικονομικών.»

«Το ΠΑΣΟΚ», τονίζουν κύκλοι της Ιπποκράτους, «σεβόμενο τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα από την πλευρά των φορολογικών εσόδων, επεδίωξε με τις προτάσεις του να διασφαλίσει τις ευαίσθητες κατηγορίες του πληθυσμού. Κατά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα υπάρξουν και οι τελικές συζητήσεις και αποφάσεις, μιας και υπάρχουν ακόμη ορισμένες εκκρεμότητες (σύμφωνα με τις προτάσεις των πολιτικών κομμάτων).»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.