ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επενδύσεις, πετρέλαια και Μέση Ανατολή στις βαλίτσες της Ευρωπαϊκής εβδομάδας του πρωθυπουργού

01:03 - 10 Δεκ 2012 | Πολιτική
Επενδύσεις, πετρέλαια και Μέση Ανατολή στις βαλίτσες της Ευρωπαϊκής εβδομάδας του πρωθυπουργού
Με κεντρικό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη της διεθνούς εικόνας της χώρας ο πρωθυπουργός ξεκίνησε σειρά ταξιδιών ανά την Ευρώπη, που θα συνεχιστούν μετά τις γιορτές εκτός της Ε.Ε. σε Ρωσία, Κίνα και Αραβική χερσόνησο.

 Σε αυτήν την περιοδεία βασικό διαπραγματευτικό όπλο αποτελεί η εκτίμηση, που έχει στα χέρια του για τα κοιτάσματα υδργονανθράκων στο Αιγαίο και Ιόνιο, τα οποία καλοβλέπουν επενδυτικοί όμιλοι, αλλά και η επιχειρηματική ελίτ της Γερμανίας, η οποία εγνωσμένα προβληματίζεται για το ενεργειακό έλλειμμα της χώρας, μετά και το κλείσιμο των πυρηνικών της εργοστασίων. Παράλληλα ο κομβικός ρόλος της χώρας στη θερμή Ανατολική Μεσόγειο δίνει σχετικά μεγαλύτερη ευχέρεια, παρά την κρίση, για μια καλύτερη τοποθέτηση στο σκληρό γεωπολιτικό παζάρι που ξεκινάει στην περιοχή.

Στο μεσοδιάστημα και με την έλευσή του μετά από μία εβδομάδα απουσίας και την εκταμίευση της δόσης αναμένεται να βάλει μπρος το σχέδιο αναμόρφωσης της κυβερνητικής λειτουργίας, που παρουσιάζει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αρρυθμίες. Νομικά πρόσωπα και Γενικοί Γραμματείς αναμένεται να είναι οι πρώτοι που θα μπουν στην πρωθυπουργική «ζυγαριά».

Στο μεταξύ, πρώτη στόχευση είναι η διεθνής παρουσία της χώρας εν όψει και τη Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης. Στο μακρύ ταξίδι του κ. Σαμαρά πρώτος σταθμός ήταν στην Κύπρο, όπου ήταν ο κύριος ομιλητής στο τέταρτο ετήσιο μνημόσυνο του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

 

H στάση του Τάσσου έχει προβολή στο σήμερα εν όψει εξορύξεων στο Αιγαίο

Ο κ. Σαμαράς τόνισε, με νόημα, ότι στα δύσκολα αυτά χρόνια «ο Ελληνισμός χρειάζεται ηγέτες και ο Τάσσος Παπαδόπουλος φωτίζει τα βήματα μας».

Αναφερόμενος στην περίοδο του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν, ο κύριος Σαμαράς είπε ότι το 2004 κάποιοι προσπάθησαν να τιμωρήσουν την Κύπρο. Υπενθυμίζοντας την αναφορά του Τάσσου Παπαδόπουλου, ότι παρέλαβε κράτος και δεν θα παραδώσει κοινότητα, ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων.

Επεσήμανε επίσης ότι, επί των ημερών του Τάσσου Παπαδόπουλου η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανακηρύχθηκε η Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη η οποία, όπως είπε, ήταν μια πολιτική κίνηση μεγάλης έμπνευσης .

Μόναχο στοχεύει στην ενίσχυση της κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών.

 

Επιχείρηση επαναπροσέγγισης με τους σκληρούς Βαυαρούς

Στο Μόναχο ο κ.Σαμαράς επιδιώκει να «κτυπήσει» την καρδιά της αμφισβήτησης της παρουσίας στη χώρα στη ζώνη του Ευρώ, δηλαδή τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος CSU, Αλεξάντερ Ντόμπρινθ όσο και τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου, Μάρκους Ζέντερ. Σε συνέντευξή του, μάλιστα, σε βαυαρική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός εκφράζει την ελπίδα του για επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Γερμανία.

«Είμαστε εταίροι, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και ιδανικά, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα ο ένας από τον άλλο, αλλά έχουμε πολλά να κερδίσουμε, αν συνομιλούμε πιο πολύ. Προσβλέπω σε ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις μας» σημειώνει ο πρωθυπουργός και διαβεβαιώνει για την αποφασιστικότητά του να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα μέτρα.

«Σαφής στόχος μας είναι να αποτρέψουμε την χρεοκοπία. Θέλουμε ως κράτος να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας -πολιτικά και οικονομικά. Αυτός είναι ένας σκληρός αγώνας. Αλλά θα τον κερδίσουμε και θα γίνει μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Εν τω μεταξύ είναι αποστολή μας να αποδειχθούμε από κάθε άποψη αξιόπιστοι» τονίζει.

Στην πλέον πλούσια περιοχή της Ευρώπης επιδιώκει να κάμψει τις ανθελληνικές φωνές προς χάριν πιθανών επενδύσεων, όπως καταφάνηκε και με τη συνάντηση με τον Χορστ Ζέεχοφερ, Πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βαυαρίας και Πρόεδρος του CSU, ο οποίος με θέρμη καλωσόρισε τον Αντώνη Σαμαρά παρά το χιόνι: «Το χιόνι φέρνει τύχη, γι' αυτό είμαι πολύ ευτυχής», σχολίασε ο τελευταίος, χωρίς να παραλείψει να καλέσει κι αυτός τον Ζέεχοφερ στην Ελλάδα.

Όπως σχολιάζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Γερμανίας, η επίσκεψη Σαμαρά σηματοδοτεί το τέλος της πολεμικής, αφού οι σκληρές επιθέσεις από την Βαυαρία θα πρέπει να θεωρηθεί ότι ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Την άποψη αυτή υπονόησε και ο σημερινός συνομιλητής του Πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε ότι «Στην πολιτική μου αρέσει πάντα το βλέμμα προς το μέλλον».

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Όσλο, για το βραβείο Νόμπελ που λαμβάνει η Ε.Ε., μια κίνηση που έχει υψηλό συμβολισμό. Η παρουσία των ηγετών της Ε.Ε., σε μια βαρύνουσα εκδήλωση, αποτελεί ένα καλό μήνυμα στήριξης στην ασθμαίνουσα οικονομικά Ελλάδα, αλλά κι ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι εν όψει της κρίσιμης Συνόδου την Πέμπτη, η Ένωση θα ξεπεράσει τα μεγάλα εμπόδια που έχει μπροστά της, δηλαδή προϋπολογισμός και κρίση χρέους, διάσταση απόψεων μεταξύ Λονδίνου και Βερολίνου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.