ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεθνή διάσκεψη για το χρέος της Ελλάδας και των χωρών του Νότου ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

12:23 - 10 Δεκ 2012 | Πολιτική
Μια μονιμη και βιώσιμη λύση για το χρέος της Ελλάδας, αλλά και των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που πλήττονται από την οικονομική κρίση και το υπερβολικό χρέος, ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

 

Μάλιστα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο κ. Τσίπρας πρότεινε τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για τη διευθέτηση συνολικά του χρέους των χωρών του Νότου.

 

Ο ίδιος επέμεινε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να μελετήσουν τα διδάγματα της Ιστορίας και να συμπεριφερθούν στην ευρωπαϊκή περιφέρεια με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρθηκαν στη Γερμανία μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τονίζει ότι η τελευταία συμφωνία "ήταν ένας συμβιβασμός που θα διαιωνίσει την αβεβαιότητα", σημειώνει ότι η καγκελάριος Μέρκελ "έχει πει στους ανθρώπους της, ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει".

 

"Η μόνη βιώσιμη λύση είναι ένα κούρεμα του χρέους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της περιφέρειας. Εμείς προτείνουμε μια διάσκεψη κατά το πρότυπο εκείνης που είχε πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το 1953 και απάλλαξε τη Γερμανία από περίπου το 60% του χρέους της", πρόσθεσε.

 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι "θέλουμε να συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας για μια αξιόπιστη λύση. Δεν έχει σημασία πού θα γίνει η διάσκεψη, αλλά θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό".

 

Σημειώνεται η Ελλάδα ως σύμμαχος χώρα είχε συμμετάσχει σε εκείνη τη συνδιάσκεψη κατά την οποία τέθηκαν τα θεμέλια για την ανάδυση του μεταπολεμικού οικονομικού θαύματος της Γερμανίας.

 

Η συμφωνία έδινε τη δυνατότητα στην κατεστραμμένη χώρα να εξοφλήσει το χρέος της σε περίοδο μεγαλύτερη των τριάντα χρόνων, αλλά εξαρτούσε και τη διευθέτηση των υποχρεώσεών της με την οικονομική της πρόοδο.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι εάν θέλουν οι εταίροι μας να δουν την Ελλάδα να συνέρχεται πρέπει να της δώσουν μία "ρήτρα ανάπτυξης" που θα συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με τη δυνατότητα της χώρας να πληρώνει.

 

"Και εμείς ζητάμε χρόνο, ένα μορατόριουμ εξυπηρέτησης του χρέους, προκειμένου να ανακατευθύνουμε τα χρήματα στην ανάπτυξη", υπογράμμισε.

 

"Υπάρχουν δύο πυλώνες του ευρωπαϊκού οικονομικού προβλήματος: Η πρώτη είναι το χρέος το οποίο πρέπει να γίνει βιώσιμο και το δεύτερο είναι οι πολιτικές λιτότητας που πρέπει να σταματήσουν. Εάν συνεχιστούν αυτά τα μέτρα θα είναι σαν να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά", συμπλήρωσε.

 

 

Αντίδραση από ΝΔ

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  Αλ. Τσίπρα στη «Guardian» και τις τοποθετήσεις στελεχών του κόμματός του, όπως των κ. κ. Λαφαζάνη, Τόλιου και άλλων, για μονομερή διαγραφή του χρέους, έκανε την εξής δήλωση:
 
Αλήθεια, σε ποιους απευθύνεται το «φιλοευρωπαικό» προσωπείο που φόρεσε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στη «Guardian»;  Σίγουρα όχι στις συνιστώσες του  ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν να διακηρύσσουν την πίστη τους στο λόμπι της δραχμής…
Τελευταία τροποποίηση στις 15:01 - 10 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.