ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Λευκός Οίκος Νο 2» - Από τη Γραμματεία της Κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, στη Γραμματεία Συντονισμού του Αντώνη Σαμαρά

14:23 - 12 Δεκ 2012 | Πολιτική
Το ράβε ξήλωνε στο επιτελικό κέντρο της κυβέρνησης σνεχίζεται…

Μετά τον Γιώργο Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς προβληματίζεται για το πώς θα συντονίσει την κυβέρνηση κι έτσι σχεδιάζει την ίδρυση μιας ολόκληρης γενικής γραμματείας με 63 άτομα προσωπικό. Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το οποίο συγχωνεύονται ή καταργούνται οργανισμοί και νομικά πρόσωπα του δημοσίου.

 

Όπως ο πρώην πρωθυπουργός, στο πρότυπο του Λευκού Οίκου δημιούργησε στο κτήριο του πρώην υπουργείου Προεδρίας, μια Γενική Γραμματεία Κυβέρνησης με επικεφαλής τη συνεργάτιδά του Ρ. Βάρτζελη και 120συμβούλους περίπου, έτσι κι ο νυν Πρωθυπουργός οραματίζεται τη δημιουργία ενός πανίσχυρου μηχανισμού. Θα είναι γενική γραμματεία και όπως το σχήμα με τον …. Γιάννη Ραγκούση το 2010, θα αποτελεί μια άτυπη αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
 
Ο γενικός γραμματέας θα δίνει λόγο αποκλειστικά στον πρωθυπουργό και θα παρεμβαίνει εξ ονόματός του στις λειτουργίες των υπουργείων αναλαμβάνοντας ακόμη και ρόλο μεσολαβητή ή διαιτητή σε διενέξεις και διαφωνίες. Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας θα έχει πενταετή θητεία, κι άρα θα «κληροδοτηθεί» και στον επόμενο Πρωθυπουργό.
 
Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αφού γίνεται αναφορά στις χρόνιες και ενδογενείς αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης και στην απουσία ενός ισχυρού και διοικητικά επαρκούς κέντρου, ανακοινώνεται η σύσταση της γενικής γραμματείας Συντονισμού στον πρωθυπουργό. Πρόκειται για πάγια επιτελική δομή με αποστολή την οργάνωση της εκτέλεσης του κυβερνητικού έργου από τα υπουργεία και την παρακολούθηση της πορείας του με συνεχή συνεργασία καθώς και την προώθηση,πάντοτε σε συνεργασία με τα υπουργεία δράσεων απλούστευσης διαδικασιών και μείωσης των διοικητικών επιβαρύνσεων.
 
Το κέντρο βάρος της αποστολής της νέας γραμματείας θα είναι ο συντονισμός της εκτέλεσης του κυβερνητικού έργου που εντάσσεται πλέον στον κυβερνητικό μηχανισμό ως οργανωμένη πάγια κυβερνητική λειτουργία.
 
Κύριες λειτουργίες αυτής της γενικής γραμματείας θα είναι μεταξύ άλλων η κατάρτιση ετήσιου προγράμματος εκτέλεσης του κυβερνητικού έργου, η παρακολούθηση της εφαρμογής του, ο συντονισμός των υπουργείων που εμπεριέχει και την άρση των διαφωνιών με αποφασιστικές διαδικασίες καθώς και εκτέλεση πράξεων του ΕΣΠΑ ή άλλων συγχρηματοδοτούμενων πράξεων.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:28 - 12 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.