ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές το Μάρτιο δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς

00:00 - 13 Δεκ 2012 | Πολιτική
Εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές το Μάρτιο δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς
Εισηγήσεις προκειμένου να θέσει θέμα πρόωρων εκλογών το Μάρτιο μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών με την τμηματική καταβολή της δόσης δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς.

Σε τμήμα του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι μετά τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν άνοδο στα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φθορά της κυβέρνησης, μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να αποτελέσει κίνηση ματ. Αφενός να δώσει το έναυσμα για απόλυτη κυριαρχία του κ. Σαμαρά στο λεγόμενο φιλοευρωπαϊκό χώρο με ισχυρές πιθανότητες νίκης κι αφετέρου με ένα σκληρό δίλημμα «εντός η εκτός Ευρώπης» ή «ποιον επιλέγετε για πρωθυπουργό;» να ανακόψει την άνοδο, όσο είναι, νωρίς, του Αλέξη Τσίπρα. Βασίζονται δε στο ότι το Μάρτιο θα υπάρχει δυναμική λόγω της επιτυχούς εκταμίευσης των χρημάτων της δόσης, όπως υποστηρίζουν. Μάλιστα ακόμα και στο ενδεχόμενο δημοσιονομικών αρρυθμιών, θεωρούν ότι δε θα έχουν αρχίσει να φαίνονται οξυμένα τα όποια προβλήματα, οπότε το timing φαντάζει κατάλληλο. Επίσης η εκτίμηση ορισμένων συνεργατών του είναι, ότι εάν αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, με την έλευση επενδύσεων, δε θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για ένα «μάζεμα στο μαντρί» των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Γι΄ αυτό και κάθε είδηση σχετική αναδεικνύεται κεντρικά υπηρετώντας ένα τέτοιο σχεδιασμό π.χ. επενδύσεις HP Cosco, Philip Morris κτλ.

 

Ριψοκίνδυνες εισηγήσεις λένε οι Ευρωπαίοι

Κάτι τέτοιο βέβαια είναι αρκετά ριψοκίνδυνο καθώς αναμένεται να σηματοδοτήσει το τέλος εποχής για το κυβερνητικό σχήμα των τριών εταίρων, ένα χρόνο μετά τον ενταφιασμό στις εκλογικές επιδιώξεις της Ν.Δ. της κυβέρνησης Παπαδήμου. Αυτό το γεγονός είναι που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους ξένους συνομιλητές του Πρωθυπουργού που έχουν κρούσει γιαυτό τον «κώδωνα του κινδύνου». Κεντρικό για τους δανειστές πρόβλημα είναι μια ενδεχόμενη ενίσχυση των άκρων και ειδικά της Χρυσής Αυγής.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυναμική

Η επιλογή πάντως των εκλογών είναι υψηλού ρίσκου, ειδικά εάν δεν έχουν προχωρήσει κυοφορούμενες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα με κατάργηση του bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Παράλληλα το σενάριο των εκλογών προσκρούει στα σχέδια των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση πρόωρες κάλπες, καθώς μπορεί να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με εκλογική συρρίκνωση.

Πάντως κοινή είναι η πεποίθηση τόσο στη ΝΔ, όσο και στους άλλους κυβερνητικούς εταίρους ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μακροημερεύσει με την παρούσα σύνθεση και λειτουργία. Άρα οι πολιτικές πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες και δεν εξαντλούνται με τη νέα Γενική Γραμματεία Συντονισμού, αλλά μόνο με ανασχηματισμό ή εκλογές. Βέβαια μπορεί και να λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, που δεν είναι άλλος από την πολιτική οικονομία...της κρίσης. Εάν τα έσοδα υστερούν και η ύφεση, τι μέλλει γενέσθαι...

 

Και ο ανασχηματισμός στο τραπέζι...γκρινια για τον τομέα της ενέργειας...

Πάντως, πέρα από το άκρως τολμηρό σενάριο εκλογών, υπάρχει και το «τσιρότο» του ανασχηματισμού. Οι εισηγήσεις για την ανασύνθεση του σχήματος μετά τη δόση ήδη συντάσσονται από το στενό περιβάλλον των αρχηγών. Ο κ. Σαμαράς φέρεται να επιδιώκει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή των εταίρων στο σχήμα, με στόχο την ενίσχυση της συνοχής της κυβέρνησης και την αποφυγή φαινομένων στήριξης νομοσχεδίων κατά περίπτωση. Είναι μάλιστα έτοιμος να θυσιάσει δικούς του υπουργούς και υφυπουργούς, όπως π.χ. ο κ. Μοσουρούλης, για τον οποίο οι ακτοπλόοι γκρινιάζουν ή ο κ. Παπαγεωργίου, που δέχεται έντονη αμφισβήτηση για την στρατηγική του στη ΔΕΠΑ για τις δημοπρασίες αερίου, αλλά και για τις ΑΠΕ, καθώς κατηγορείται από Συνδέσμους ΑΠΕ και την Greenpeace ως «αντιαναπτυξιακός» και υποστηρικτής των ορυκτών καυσίμων.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:14 - 13 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.