ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς: «Το Δημόσιο θα εξοφλήσει όλες τις οφειλές προς τους πολίτες» - Στουρνάρας: Στα 7 δισ. ευρώ το ποσό για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

19:01 - 13 Δεκ 2012 | Πολιτική
Σαμαράς: «Το Δημόσιο θα εξοφλήσει όλες τις οφειλές προς τους πολίτες» - Στουρνάρας: Στα 7 δισ. ευρώ το ποσό για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
«Από τη νέα δόση μαμούθ των 50 δισ. ευρώ, τα 40 δισ. θα παραμείνουν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα θα πάνε για την αποπληρωμή του χρέους», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες με αφορμή την καταβολή της δόσης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ''σήμερα, πήραμε το πράσινο φως για ένα πακέτο μαμούθ άνω των 50 δισ. ευρώ. Τα 40 δισ. θα παραμείνουν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή του χρέους", ανέφερε,  για να προσθέσει πως "σήμερα τελειώνουν οι εκβιασμοί για την έξοδο της χώρας από το ευρώ".


"Τα χρήματα της δόσης και οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν μία νέα αφετηρία", επανέλαβε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει πως "πέραν όλων των άλλων δικαιώνεται η πολιτική της συγκυβέρνησης". Σε αυτό το σημείο ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για τη στήριξή τους, τους κ. κ. Βενιζέλο και Κουβέλη.


Παράλληλα, δεσμεύθηκε πως μέσα στους επόμενους μήνες το δημόσιο θα ξεχρεώσει «όλα όσα χρωστάει στους έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια». Ανέφερε ακόμη πως μέσα στις επόμενες βδομάδες θα ανακεφαλαιοοποιηθούν οι τράπεζες που «έχουν εδώ και ένα χρόνο κυριολεκτικά παραλύσει».


"Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και να επιτύχουμε ανάπτυξη", εξήγησε για να προσθέσει πως πλέον υπάρχει πραγματική ελπίδα για ανάπτυξη.


Πλέον δανειζόμαστε φθηνά και με ευνοϊκούς όρους, πρόσθεσε για να επισημάνει πως "σήμερα κερδίσαμε μία μεγάλη ευκαιρία να βγούμε από την κρίση, αφού αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη της Ελλάδας στο εξωτερικό".

 

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξήγησε πως θα διανεμηθούν τα κονδύλια της δόσης.

Από την πρώτη δόση των 34,3 δισ. ευρώ τα 16 δισ. ευρώ θα πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 7 δισ. για τον προϋπολογισμό και την πληρωμή ληξιπρόθεσμων και τα 11,3 δισ. για την επαναγορά χρέους.

 

Από τα χρήματα που θα έρθουν μετά τον Ιανουάριο, 7,2 δισ. ευρώ θα δοθούν για τις τράπεζες και περίπου 11 δισ. για τις ανάγκες του προϋπολογισμού (ελλείμματα κτλ) και την πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

 

Ο κύριος Στουρνάρας σημείωσε ότι το χρέος μειώνεται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ . Οι δέκα μονάδες από την επαναγορά και οι 10 μονάδες του ΑΕΠ από τη μείωση επιτοκίων και την επιστροφή κερδών από τις κεντρικές τράπεζες.

 

Κερδίσαμε μια μάχη, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών αλλά «ικανή συνθήκη παραμονής στο ευρώ είναι να εφαρμοστούν όσα ψηφίσαμε στη Βουλή, και να προχωρήσουμε το φορολογικό νομοσχέδιο. Πρέπει να τρέξουν οι ιδιωτικοποιήσεις, το ΕΣΠΑ, το άνοιγμα των επαγγελμάτων αλλά και οι υπόλοιπες διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:38 - 13 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.