ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων

10:20 - 14 Δεκ 2012 | Πολιτική
Σύνοδος Κορυφής: Ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων
Στην ίδρυση ενός «ταμείου αλληλεγγύης» από το 2013 και στην έναρξη μίας «δοκιμαστικής συζήτησης» για την επίτευξη των οικονομικών στόχων συμφώνησαν την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στα επόμενα βήματα, για να καλύψουν τα οικονομικά τους και να διατηρηθεί η δυναμική για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, μια ημέρα μετά την κατάκτηση της συμφωνίας για την εποπτεία των τραπεζών και την έγκριση της χρηματικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Μετά από περισσότερο από οκτώ ώρες συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες υποσχέθηκαν να προχωρήσουν με τη δημιουργία ενός μηχανισμού, για την περάτωση των ενοποίησης των τραπεζών, αν και δεν έγινε απολύτως σαφές πότε θα ολοκληρωθεί ο μηχανισμός αυτός.

Στο τέλος έδωσαν εντολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, να παρουσιάσει τον Ιούνιο ένα χρονοδιάγραμμα δράσεων, λιγότερο φιλόδοξο απ' αυτό που είχε ο ίδιος προτείνει πριν από μερικές ημέρες.  Στα συμπεράσματά τους, δεν επεκτείνονται πλέον πέραν των ευρωεκλογών του 2014 και δεν αναφέρουν πλέον την πιθανότητα να εφοδιαστεί η ευρωζώνη με ένα είδος εμβρύου ενός κοινού προϋπολογισμού.
Η ιδέα ήταν να υπάρξει ένα κονδύλι για να αντιμετωπίζονται τα σοκ που πλήττουν ορισμένες χώρες που αντιμετωπίζουν συγκυριακά οικονομικά προβλήματα, όμως τελικά δεν εγκρίθηκε. «Καμιά πόρτα δεν έχει κλεισει», δήλωσε πάντως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσθέτοντας πως «τα κράτη μέλη αποφάσισαν να επικεντρωθούν σ' αυτό που μπορεί να γίνει αμέσως". Η έννοια του εμβρυακού κοινού προϋπολογισμού παραμένει πάντως έμμεσα σε ένα άλλο μέτρο: τις "συμφωνίες συμβόλαια» που τα κράτη θα μπορούν να κάνουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στις οποίες θα δεσμεύονται σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για οικονομικά κίνητρα.

 

Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε μία «δοκιμαστική» συζήτηση για την οικονομία και την ίδρυση «ταμείου αλληλεγγύης»

Συμφωνήθηκε επίσης να ξεκινήσει μια «δοκιμαστική» συζήτηση σχετικά με το πώς τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα επιτύχουν τους οικονομικούς στόχους, καθώς και η δημιουργία ενός «ταμείου αλληλεγγύης» για να βοηθήσει τα κράτη μέλη που πλήττονται εφάπαξ, από οικονομικές κρίσεις.

Εξέφρασαν την ευχή να βρεθεί μια συμφωνία ως τον Ιούνιο του 2013 για την εγκαθίδρυση σε εθνικό επίπεδο ενός μηχανισμού διευθέτησης των τραπεζικών κρίσεων και ενός μηχανισμού εγγύησης των καταθέσεων.

«Αυτό το βράδυ αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή ένα ενιαίο ψήφισμα για το μηχανισμό», ανέφερε ο Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για τον μηχανισμό, κατά τη διάρκεια του 2013» σημείωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο μηχανισμός θα «δει το φως της ημέρας» κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους 2013, αλλά δεν έγινε σαφές αν αυτός ο μηχανισμός αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο επόμενο έτος ή απλώς θα τεθούν τα πρώτα στάδια της «κατασκευής του».

«Συμφωνήσαμε έναν οδικό χάρτη για τη μελλοντική ανάπτυξη της νομισματικής ένωσης», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σχετικά με τις πολύωρες συζητήσεις στις Βρυξέλλες.

Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής, η έκτη και τελευταία για το 2012, είχε κυρίαρχο σημείο αναφοράς μια διεξοδική συζήτηση για τον καλύτερο τρόπο αναμόρφωσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και να διορθώσει τα προβλήματα που έχουν τροφοδοτήσει την κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρώπη, τα τελευταία τρία χρόνια.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία για μια «τραπεζική ένωση», επιβεβαιώνοντας τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι επικεφαλής επόπτης στις τράπεζες της ζώνης του ευρώ.

Η απόφαση αυτή, αλλά και η απελευθέρωση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 50 δισ. ευρώ ήταν δύο θετικές εξελίξεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:35 - 14 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.