ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επενδύσεις και θέσεις εργασίας ζητά από τις πολυεθνικές ο Αντώνης Σαμαράς

01:01 - 17 Δεκ 2012 | Πολιτική
Επενδύσεις και θέσεις εργασίας ζητά από τις πολυεθνικές ο Αντώνης Σαμαράς
Συνάντηση με εκπροσώπους μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών ειχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, καθώς μετά την εκταμίευση της δόσης των 34 δισεκ. ευρώ, η κυβέρνηση εστιάζει στην ανάπτυξη και της επενδύσεις.
Μια κρίσιμη εβδομάδα αποφάσεων αρχίζει για την κυβέρνηση από τη Δευτέρα, καθώς μετά την εκταμίευση της δόσης ο πρωθυπουργός  με το οικονομικό επιτελείο ξεκινάει την προσπάθεια για πολιτική ανασυγκρότηση της κυβέρνησης, αλλά κι ανάδειξης του αναπτυξιακού άξονα της οικονομικού σχεδιασμού που έχει.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντώνης Σαμαράς υποδέχθηκε σήμερα στις 9 το πρωί στο γραφείο του εκπροσώπους 14 μεγάλων πολυεθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με στόχο την διεύρυνση της παρουσίας τους στην χώρα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 
Παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης κκ. Ι. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη και του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Ν. Μηταράκη, ο πέρασε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τόνισε μάλιστα, πως υπάρχει σαφής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη χώρα μας και αυτό, όπως είπε, φαίνεται απ' όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη. Υπογράμμισε επίσης, ότι η ιστορία της εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει τελειώσει και πως η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη μάχη για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε προς τους επιχειρηματίες ότι η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει το τοπίο στη χώρα με το νέο επενδυτικό νομοσχέδιο, ενώ σημείωσε ότι προχωρούν και οι παρεμβάσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Τέλος, υπογράμμισε πως οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα, ενώ ζήτησε από τους επιχειρηματίες να εντείνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα προτείνοντάς τους την παραγωγή και νέων προιόντων στη χώρα μας.

Ικανοποιημένος από τη συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με εκπροσώπους 13 πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, εμφανίστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε πως η κυβέρνηση επιδιώκει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στη χώρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι εταιρείες ζητούν διευκόλυνση στο περιβάλλον που δραστηριοποιούνται και, κυρίως, να αρθούν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας στην επιχειρηματικότητα. Για το φορολογικό, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως πρέπει να ψηφιστεί, καθώς είναι προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά τις γιορτές.

Πολύ εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο οποίος δήλωσε πως υπάρχει ήδη μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος και ενδιαφέροντος στην Ελλάδα. «Στις αρχές του 2013, ευελπιστούμε να δούμε τις πρώτες επενδυτικές κινήσεις, στοχεύουμε στην καταπολέμηση ανεργίας και στην αύξηση των θέσεων εργασίας» δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες ζητούν σταθερότερο φορολογικό καθεστώς, κάτι το οποίο θα γίνει και με το νέο επενδυτικό νόμο.

Στη συνάντηση βρέθηκαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών: Unilever, Pepsico, Specifar, Nestle, Bic Violex, Lafarge, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Cosco, Vodafone, Philip Morris, Procter & Gamble, Novartis, ΑΒ Βασιλόπουλος και Friesland. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει και νέα συνάντηση των δύο πλευρών σε ένα μήνα.

 

Στόχος η διεύρυνση της παρουσίας των πολυεθνικών στην Ελλάδα

Στόχος του πρωθυπουργού είναι η διεύρυνση της παρουσίας τους στην Ελλάδα και, επακόλουθα, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αναμένεται να ανφερθεί στο ότι  χώρα πλέον δεν αντιμετωπίζει συναλλαγματικό κίνδυνο, διαμορφώνει ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον για τις Α.Ε., ενώ έχει διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, που επιτρεπει την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Επίσης θα αναφερθεί στο νέο πλαίσιο ενδοομιλικών συναγών που μπαίνει με το φορολογικό στέλνοντας μήνυμα μιας νέας "καθαρής σχέσης" με τις πολυεθνικές στο ζήτημα των τιμών.
 
 

Σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων της Τρίτη για το φορολογικό

Επιπλέον την Τρίτη ο κ. Σαμαράς καλείται στη σύσκεψη με τους κυβερνητικούς εταίρους  να λύσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες όσον αφορά το φορολογικό, ενώ υψηλά στην ατζέντα βρίσκονται τόσο τα ζητήματα σχεδιασμού των επόμενων βημάτων, όσο και θέματα λειτουργίας της κυβέρνησης. Αναμένεται να μεπι και ζητημα μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας αλλά κια αλλαγής προσώπων καθώς είναι πασίδηλο ότι η ανανέωση προσώπων εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει ώθηση στην κυβένρηση.

Θα συζητηθούν εξάλλου και οι στόχοι που έχουν τεθεί για την εκταμίευση του υπόλοιπου κομματιού της δόσης, ύψους 18,1 δισ. ευρώ που σύμφωνα με τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων θα καταβληθούν τμηματικά μέσα στο 2013.
Επιπλέον με την εκταμίευση της δόσης, σε πρώτο πλάνο για την κυβέρνηση έρχεται η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και η επέκταση όσων ήδη βρίσκονται στη χώρα μας, με στόχο την εισροή κεφαλαίων και την ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά και τη μείωση της ανεργίας. Γι΄ αυτό και πάλι στο Πρωθυπουργικό επιτελείο έχει μπει ως πρώτη προτεραιότητα ο σχεδιασμός των ταξιδιών του Πρωθυπουργού,  με πρώτο στόχο τις Αραβικές χώρες, τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Στη συνάντηση ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει έναν απολογισμό της απόφασης του Eurogroup για την εκταμίευση του πρώτου κομματιού της δόσης των 34,4 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα.


Στην ημερησία διάταξη της συνάντησης των εταίρων θα μπουν και θέματα λειτουργίας της κυβέρνησης και συντονισμού ώστε να επιτευχθεί η άμεση υλοποίηση των μέτρων που ψηφίστηκαν στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου.
 
Γ. Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 17:57 - 17 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.