ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O Tσίπρας αλλάζει προφίλ

01:02 - 17 Δεκ 2012 | Πολιτική
O Tσίπρας αλλάζει προφίλ
Με σειρά ταξιδιών κι επαφών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να χτίσει πρφιλ "κυβερνησιμότητας", αλλά και να στείλει ένα μήνυμα εντός κι εκτός, ότι έχει σοβαρό εναλλακτικό σχέδο διακυβέρνησης. Έτσι μετα την Αργεντινή και τη Βραζιλία θα ακολουθήσουν ταξίδια στη Βόρεια Αμερική, στη Ρωσία, στην Κίνα αλλά και στις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η περιοδεία πάντως στη Λατινική Αμερική κρύβει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, αλλά και παγίδες. Η μακρά απουσία μπορεί να αφήσει χώρο σε εσωτερικούς αναταγωνστές, αλλά και στην κυβερνητική συμμαχία, για κριτική κι αποδόμηση του ταξιδιού και των εκεί επαφών.  Πάντως, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στις «υψηλότερες δυνατές συναντήσεις σε θεσμικό επίπεδο» και ειδικά με τις δύο προέδρους, τη Βραζιλιάνα Ντίλμα Ρουσέφ και την Αργεντινή Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρτσνερ, όπως και με το είδωλο όχι μόνο της Λατινικής Αμερικής αλλά και της απανταχού Αριστεράς, πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα. 

 «Να μάθουμε από την εμπειρία των δύο αυτών χωρών. Η μία πτώχευσε το 1987 και η άλλη το 2001. Συντηρητικές κυβερνήσεις είχαν τα ηνία και τις οδήγησαν στο ΔΝΤ, όπως η Ελλάδα. Και όμως σήμερα είναι και οι δύο στο G20, τις 20 ισχυρότερες οικονομίες στον πλανήτη» σημειώνουν συεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν ότι θα πάρουν μαθήματα ανόρθωσης από δύο χώρες που είχαν βρεθεί στο ναδίρ, αλλά βρήκαν τον δρόμο της για το κλαμπ των σημαντικών παικτών του πλανήτη.

Βέβαια, η σύγκριση της Ελλάδας με ατες τις οικονομίες έχει προβλήματα καθώς τα δεδμένα είναι τελέιως διαφορετικά.



Η άλλη ρητορική

 

Το ταξίδι αυτό πάντως έρχεται μετά τη νέα οικονομική ρητορική, που εγκαινίασε Αλέξης Τσίπρας, στην "Ώρα της οικονομίας" του ελληνοαμερικάνικου επιμελητηρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετριάζει την επιθετική ρητορική και αναφέρεται με όρους αγοράς. π.χ. Μιλά πλέον για δημόσιο έλεγχο σε κρίσιμες για την κοινωνία και την οικονομία ΔΕΚΟ και όχι για την κρατικοποίησή τους.
 
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καθησυχάσει αγορές, επενδυτές και την Ευρωζώνη ως προς το μοντέλο πολιτικής που θα ασκήσει. Αν και αυτή η στρατηγική συναντά αντιδράσεις στο εσωτερικό, εκφράζει τον ηγετικό πυρήνα και στόχο έχει την αντιμετώπιση της "Συριζοφοβίας" μπροστά στο ενδεχόμενο  ανάληψης της εξουσίας και προσπαθεί να διαμορφώσει το έδαφος για την ομαλή μετάβαση, χωρίς να υπάρξει πανικός και σύγχυση. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας επισημαίνει συνεχώς σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ότι  η Αριστερά δεν έχει πλέον κομματικές και ιδεολογικές αγκυλώσεις.
 
 

Ο Αλέξης Τρίπρας «χτίζει» το προφίλ του

Επιπλέον με εμφανίσεις στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ συνεχίζει να «χτίζει» το προφίλ του ο Αλ. Τσίπρας. Στο πλαίσιο αυτό, παραχώρησε συνέντευξεις στην αριστερή ιταλική εφημερίδα il manifesto, στη Νίνα Σάντος στο CNΝ, στη Γερμανική εφημερίδα Die Zeit. εμβληματική βρετανική εφημερίδα της κεντροαριστεράς Guardian, προτείνοντας συνολική διαγραφή χρέους γα την Ευρώπή, την ώρα μάλιστα, που και η ίδια η Βρεττανία αντιμετωπίζει αντίσοιχα ζητήματα.
Κύριο μέλημα πάντως των συνεργατών του Α. Τσίπρα είναι να περάσουν το μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια φιλοευρωπαϊκή δύναμη που λέει ναι στο ευρώ, αντιτίθεται στις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. τονίζοντας ότι  το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και χρειάζεται μια συνολική λύση.
 
 Το "κερασάκι" αυτης της στρατηγικής ήταν οι συναντήσεις με δύο επαγγελματικούς χώρους που προνομιακά συνομιλούσαν με τη Δεξιά,  την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.
Κατά τη συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Ένωσης και η οποία είχε χαρακτήρα αμοιβαίας ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων, ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την άποψη ότι «η ελληνική ναυτιλία πρέπει να διατηρήσει τον πρωτεύοντα ρόλο της παγκοσμίως» και ότι ταυτόχρονα αυτό πρέπει «να αντιστοιχεί σε αυξημένο όφελος για το σύνολο της κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας». Παρά τις μεγάλες διαφορές που χωρίζουν εφοπλιστές και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι ανοίγουν οι δίαυλοι, ειδικά όταν πριν από λίγο καιρό κάτι τέτοιο φαινόταν αδιανόητο....
Τελευταία τροποποίηση στις 02:10 - 17 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.