ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 45,15 εκατ. ευρώ η επιχορήγηση των κομμάτων για το 2012

13:46 - 18 Δεκ 2012 | Πολιτική
Σταδιακή μείωση θα υποστεί η επιχορήγηση των κομμάτων έως το 2014 σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Στα 19.978.000 ευρώ θα φτάσει το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, που θα λάβουν τα δικαιούχα πολιτικά κόμματα το 2014 σύμφωνα με επισήμανση του κ. Στουρνάρα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μετά από αίτημα της βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ελ

voulia181212

ένης Ζαρούλια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε στοιχεία ο υπουργός Οικονομικών στην κ. Ζαρούλια, τα κόμματα θα λάβουν για το 2012 το ποσό των 45.150.000 ευρώ, ωστόσο το 2013 το ποσό που δικαιούνται θα μειωθεί στα 21.827.000 ευρώ. Τέλος, για το 2014 η επιχορήγηση των κομμάτων θα φτάσει τα 19.978.000 ευρώ. Όπως υπενθύμισε ο κ. Στουρνάρας, η κατανομή των ποσών στα κόμματα γίνεται με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών.


Στοιχεία για το δανεισμό των κομμάτων στην Αγροτική Τράπεζα ζήτησε η κ. Ζαρούλια

Επίσης η κ. Ζαρούλια είχε ζητήσει στοιχεία για τα δάνεια που έχουν λάβει τα κόμματα από τις τράπεζες, για το πόσα από αυτά είναι ενήμερα και για το πόσα χρωστάνε τα κόμματα στην Αγροτική Τράπεζα. Ωστόσο ξεκαθαρίστηκε ότι μόνο σε ειδική εξεταστική επιτροπή θα μπορούσε να αποστείλει η Τράπεζα της Ελλάδος στοιχεία για τον τραπεζικό δανεισμό των κομμάτων.

Όπως αναφέρεται σε απαντητικό έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος, με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (Ν. 3601/2007 και οι διατάξεις περί υπηρεσιακού και επαγγελματικού απορρήτου), «τα στοιχεία που τυχόν περιέρχονται σε γνώση τόσο των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και των ειδικών εκκαθαριστών και τα οποία αφορούν δάνεια προς συγκεκριμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν χορηγηθεί από πιστωτικά ιδρύματα που έχουν αδειοδοτηθεί και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και από πιστωτικά ιδρύματα που έχουν τεθεί σε ειδική εκκαθάριση, καλύπτονται από τις ως άνω διατάξεις περί απορρήτου».

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει πάντως ότι εισάγεται εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα, η οποία όμως «δεν εφαρμόζεται για πληροφορίες και στοιχεία ζητούμενα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφού επιτρέπει τη διαβίβαση εποπτικών στοιχείων από την ΤτΕ μόνο προς τις ειδικές εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, κατά τη σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής άσκηση των καθηκόντων τους».

Αναφορικά με τον δανεισμό των πολιτικών κομμάτων από την Αγροτική Τράπεζα, η ΤτΕ αναφέρει ότι στα δάνεια που μεταβιβάστηκαν στην Πειραιώς περιλαμβάνονται και τα δάνεια που είχε χορηγήσει η ΑΤΕ προς πολιτικά κόμματα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.