ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βενιζέλος: Εμμέσως πλην σαφώς υπέρ απλής αναλογικής

17:09 - 18 Δεκ 2012 | Πολιτική
«Το ΠΑΣΟΚ έχει σταθερές γραμμές από την πρώτη στιγμή. Κινούμαστε προτρεπτικά, υποστηρικτικά, ελεγκτικά, θέλουμε κυβέρνηση σταθερή, αξιόπιστη, αποτελεσματική, με ορίζοντα τετραετίας. Η χώρα και η κοινωνία χρειάζονται χρόνο, αλλά και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και ιδίως το ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρύτερου πολιτικού περιεχομένου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε για προτάσεις νόμου του Κινήματος που αφορούν στην Παιδεία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι χρειάζεται χρόνος για να αποδώσουν οι πολιτικές και ότι αν και το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, «από την άλλη μεριά, έχουμε άλλο επίπεδο ασφάλειας και βεβαιότητας, έχουμε απόφαση για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη χωρίς αμφισβήτηση, έχουμε πρόγραμμα». Τόνισε δε ότι η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει αυτοδύναμη και ισότιμη και πως γι' αυτό «χρειάζεται μια οριζόντια πανστρατιά». «Πρέπει να διαμορφώσουμε τη νέα ατζέντα, που είναι η ατζέντα της ανάπτυξης, της προοπτικής και της απασχόλησης, της ανταγωνιστικότητας και της ασφάλειας», συμπλήρωσε.

 
Ερωτηθείς εάν θα τεθεί στη σύσκεψη θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου, ανέφερε ότι δεν έχει διαμορφωθεί μια ατζέντα του 2013 ή του 2014 και πως σήμερα υπάρχει η ατζέντα της ημέρας και της συγκυρίας. Χαρακτηρίζοντας τον εκλογικό νόμο ως «δευτερογενές ζήτημα με τεράστια θεσμική σημασία», σημείωσε ότι αυτή η σημασία απορρέει από την ανάγκη για κυβερνητική σταθερότητα και αποφυγή της τεχνητής πόλωσης. «Άρα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα που δεν λειτουργεί πολωτικά και με οξύτητες που είναι προσανατολισμένες σε κομματικά συμφέροντα και πρέπει η εκπροσώπηση να είναι γνήσια και να μπορεί να διαμορφωθεί κυβερνητικό σχήμα αξιόπιστο και λειτουργικό», τόνισε.
 
Σχετικά με το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ είπε ότι «ήταν μια επιβάρυνση που άνοιξε την πόρτα σε μια πολιτική συμφωνία, σε ένα πρόγραμμα στήριξης κολοσσιαίων διαστάσεων», ότι ο νόμος δεν προβλέπει διακοπή της παροχής ρεύματος λόγω της μη καταβολής του ειδικού τέλους και πως οποιοσδήποτε μπορεί να ζητήσει η είσπραξη του τέλους να γίνει μέσω ΔΟΥ.

«Θα έπρεπε -πριν γίνει αυτή η συζήτηση για την απόφαση του πολυμελούς Πρωτοδικείου- να έχουν διαβάσει όλοι με μεγαλύτερη προσοχή την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έχει λύσει όλα τα νομικά θέματα. Αυτή η απόφαση δεν αξιολογήθηκε όπως θα έπρεπε από την πολιτική δικαιοσύνη, δηλαδή το πολυμελές Πρωτοδικείο», ανέφερε, μεταξύ άλλων. Υπογράμμισε δε ότι αν στερηθεί το κράτος τα έσοδα του ειδικού τέλους ακινήτων, «τα έσοδα αυτά θα πρέπει να αναπληρωθούν και θα ήταν μεγάλο λάθος να γίνει αυτό με άνισο ή ετεροβαρή τρόπο, ενώ μπορεί να επιτευχθεί με λογικό, διαφανή, αναλογικό και νόμιμο τρόπο».
 
Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Αηδόνη σε εκδήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου, χτες στην Καλαμάτα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αφεθεί να επιτελέσει τον θεσμικό του ρόλο, καθώς «εάν κάθε μέρα έχουμε έναν αντιπερισπασμό που κινείται σε άλλο επίπεδο, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αναδείξουμε αυτό που πρέπει να αναδείξουμε». Συμπλήρωσε δε ότι «εάν κάποιοι νομίζουν ότι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινωνίας είναι μερικά πρόσωπα και το πρόβλημα του δικού τους βηματισμού, κάνουν λάθος».

Σε ερώτηση αναφορικά με την "επιστολή" που διακινήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο διαδίκτυο και φέρεται να προέρχεται από εργαζόμενους του Κινήματος, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι ο ίδιος δεν έχει λάβει καμιά επιστολή και πως «το ότι διακινείται στο διαδίκτυο δεν σημαίνει ότι είναι έγκυρο και απηχεί τις απόψεις πραγματικών εργαζόμενων». Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε πως το ΠΑΣΟΚ, όπως και άλλα κόμματα, έχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, και ότι οι πόροι του είναι συγκεκριμένοι. Υπογράμμισε δε ότι γίνεται μεγάλος αγώνας για να βρεθεί λύση και πως ένας εργαζόμενος στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι όπως σε κάθε άλλη επιχείρηση, «γιατί εδώ εθελοντισμός και εργασία κάπου διασταυρώνονται» και πως ως ενεργά μέλη και στελέχη του κόμματος οι εργαζόμενοι ξέρουν τις δυσκολίες και αγωνίζονται γι’ αυτά που κάνουμε.
Τελευταία τροποποίηση στις 17:28 - 18 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.