ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιταλία: Εντός της ημέρας η παραίτηση Μόντι

16:21 - 21 Δεκ 2012 | Πολιτική
Ιταλία: Εντός της ημέρας η παραίτηση Μόντι
Ο Μάριο Μόντι πρόκειται να παραιτηθεί μέχρι το τέλος της μέρας από την πρωθυπουργία της Ιταλίας, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο πληροφορίες από κυβερνητικούς αξιωματούχους της χώρας.

Τον κρατικό πρϋπολογισμό για το 2013 ψήφισε, χθες, η ιταλική γερουσία και σήμερα το απόγευμα αναμένεται και η ψηφοφορία στην ιταλική βουλή. Στη συνέχεια, ο κ. Μάριο Μόντι θα μεταβεί στο Κυρηνάλιο για να υποβάλει την παραίτησή του, ενώ το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται ακόμη σε αναβρασμό και η χώρα βρίσκεται επί της ουσίας, σε προεκλογική περίοδο.

 

Η χθεσινή έγκριση που έφτασε από την γερουσία, η οποία με 222 ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά έδωσε το αναγκαίο «πράσινο φως» στον νόμο για τον υποχρεωτικό ισοσκελισμό του προϋπολογισμού. Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν, ειδικότεερα, η μπερλουσκονική κεντροδεξιά, το προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα και το κεντρώο UdC.

 

Αφού δοθεί, σήμερα, το «πράσινο φως» από την ιταλική βουλή στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα μπορέσει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 24 Φεβρουαρίου.

 

Μέχρι την Κυριακή ο κ. Μόντι αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του σχετικά με την πιθανότητα καθόδου του στην πολιτική. Θεωρείται πλέον πολύ πιθανό να υποστηρίξει κεντρώες δυνάμεις του καθολικού κέντρου, χωρίς να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με σχολιαστές, οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να επιταχύνουν σημαντικά τους ρυθμούς συλλογής των αναγκαίων υπογραφών, αν θέλουν να καταφέρουν να παρουσιαστούν στις βουλευτικές εκλογές.

 

Εν τω μεταξύ και ενώ επικρατεί ένταση εν αναμονή των εξελίξεων, ο κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, με νέες δηλώσεις.

 

«Ο Μάριο Μόντι δεν θεώρησε ότι έπρεπε να μου κάνει ούτε ένα τηλεφώνημα. Είμαι και πάλι υποχρεωμένος να αναλάβω επικεφαλής των μετριοπαθών δυνάμεων», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε συνέντευξή του προς την δημόσια ραδιοφωνία της RAI.

 

Ο Μπερλουσκόνι πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση τεχνοκρατών κράτησε παθητική στάση απέναντι στα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως της "γερμανικής" Ευρωπαϊκής Ένωσης και της βορείου Ευρώπης. Αυτό λένε, άλλωστε, και πολλοί (κάτοχοι) βραβείων Νόμπελ».

«Σέβομαι κι εκτιμώ ιδιαίτερα της γυναίκες κι ελπίζω στα ψηφοδέλτιά μας να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε παρουσία του ευγενούς φύλου που να ξεπερνά το 33% των υποψηφίων», υποστήριξε ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:36 - 21 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.