ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aυξήσεις στο ρεύμα και ψήφιση του φορολογικού οι προϋποθέσεις για να πάρουμε την επόμενη δόση

16:43 - 27 Δεκ 2012 | Πολιτική
Aυξήσεις στο ρεύμα και ψήφιση του φορολογικού οι προϋποθέσεις για να πάρουμε την επόμενη δόση
«Πρέπει να προασπίσουμε το κεκτημένο της αξιοπιστίας μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε - με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων των υπουργείων - στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου, με την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, έτσι ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος από την υλοποίηση των προϋποθέσεων να αποτελεί κομβικό σημείο.

 

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης τίθενται η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, η απόφαση για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, μέσω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και των επιστροφών φόρου σε ιδιώτες.

Στη λίστα της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται και δράσεις για ώθηση στην αγορά, μικρές τονωτικές ενέσεις που θα βοηθήσουν τη ρευστότητα. Έτσι, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013 η κυβέρνηση προτίθεται να εξοφλήσει τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες μέσω της επιστροφής του ΦΠΑ. Από την άλλη, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα δώσει «σήμα» για τις ρυθμίσεις για τη στήριξη των δανειοληπτών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

 

Ο άμεσος κυβερνητικός στόχος είναι η επίδειξη ετοιμότητας εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 20 Ιανουαρίου, καθώς και της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Έτσι, εάν επιτευχθούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι, τον Ιανουάριο θα εκταμιευτούν 9,2 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 7,2 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δισ. για τις ανάγκες του προϋπολογισμού. Ομοίως για τη δόση Φεβρουαρίου, ποσού 2,8 δισ. ευρώ, απαιτείται η αναπροσαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ώστε να υπάρξει οροφή στις δαπάνες για κάθε κυβερνητικό τομέα.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:22 - 27 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.