ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βολές» ΠΑΣΟΚ κατά ΥΠΑΝ για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ

21:45 - 03 Ιαν 2013 | Πολιτική
Ο στόχος του ΕΣΠΑ υπολείπεται κατά 934 εκατ. ευρώ τα οποία στερήθηκε η πραγματική οικονομία, τονίζουν ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης και ο εισηγητής για θέματα ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης, αναφερόμενοι στις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Όπως δηλώνουν, ο ετήσιος μνημονιακός στόχος του 2012 δεν επιτεύχθηκε. «Η αλήθεια της πραγματικής οικονομίας δεν μπορεί να αλλάξει με λογιστικά τερτίπια στο παρά πέντε», αναφέρουν και προσθέτουν πως δεν μπορεί να αλλάξει με ανάδειξη των στόχων του β’ εξαμήνου. Στο σημείο αυτό υπενθύμισαν ότι στο α’ εξάμηνο του 2011 ο στόχος υπολειπόταν κατά πολύ του αντίστοιχου εξαμήνου του 2012, αυτό όμως δεν εμπόδισε να υπερκαλυφθεί η υστέρηση αυτή και να επιτευχτεί ο ετήσιος στόχος του ΕΣΠΑ στο 101% για το 2011.

 

Δυστυχώς, συνεχίζουν, η αλήθεια είναι ότι το ήδη φτωχό 86% του 2012 θα ήταν ακόμη φτωχότερο αν το υπουργείο δεν χρησιμοποιούσε την λογιστική πρακτική του παρκαρίσματος πόρων, μια μέθοδο που παλαιότερα ο κ. Χατζηδάκης βάφτιζε «εύκολη απορρόφηση».

 

Παράλληλα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προειδοποιούν για σημαντική απώλεια πόρων το 2013 και το 2015 καθώς κινδυνεύουν να χαθούν τρία δισ. ευρώ αν δεν γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που είχαν ξεκινήσει και οι οποίες σταμάτησαν.

 

Συνοψίζοντας, εξηγούν ότι η αβεβαιότητα των εκλογών, η έλλειψη ρευστότητας, οι εγγενείς αδυναμίες του συστήματος και η γραφειοκρατία είναι ξεκάθαρο ότι είναι ανάχωμα στην επίτευξη των στόχων.

 

«Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης βασισμένο στις κεντρικές κατευθύνσεις που διατυπώθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2013», καταλήγουν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.