ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι θα συζητήσουν Τσίπρας - Σόιμπλε στο Βερολίνο

01:01 - 14 Ιαν 2013 | Πολιτική
Τι θα συζητήσουν Τσίπρας - Σόιμπλε στο Βερολίνο
Σε συνέχεια των προσπαθειών να τονώσει το προφίλ κυβερνησιμότητας, αλλά και να επαναφέρει τη δημόσια συζήτηση από τα θέματα «νόμου και τάξης» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Βερολίνο, για να συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσίπρας με εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης, λίγους μήνες μετά την άρνηση εκατέρωθεν για την οποιαδήποτε επικοινωνία. Σαφέστατα υπάρχει στροφή κι από τις δύο πλευρές, ενδεικτικό της ανάγκης και των δύο να έχουν διαύλους επικοινωνίας. «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να συνομιλήσουμε με κανέναν» σημείωναν στις αρχές Δεκεμβρίου πηγές της Καγκελαρίας στο Reporter.gr, που βρέθηκε στη Γερμανική πρωτεύουσα με πρόσκληση του Ινστιτούτου του Φιλελέυθερου κόμματος Friedrich-Naumann.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει γέφυρες με Βερολίνο

Είναι ξεκάθαρο, ότι η Γερμανική πλευρά θεωρεί, πλέον, μετά και τις εισηγήσεις του εν Αθήναις Γερμανού πρέσβη ότι δεν μπορεί να αγνοείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή εκτιμά ότι η διεθνής δραστηριότητα σε χώρες όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ διασκεδάζουν τις εντυπώσεις περί ριζοσπαστισμού και διαμορφώνουν μια εναλλακτική ατζέντα μακριά από τη συγκυρία των ημερών με τις πράξεις βίας κλπ, κάνει τη μεγάλη στροφή και ανοίγει γέφυρες με το Βερολίνο.

 

Ο Τσίπρας θέτει θέμα πολιτικής ευθύνης για την κρίση

Έτσι στις συνομιλίες του στο Βερολίνο ο κ. Τσίπρας θα θέσει μεν το «αγαπημένο» των Γερμανών θέμα της φοροδιαφυγής αλλά και φοροαποφυγής στην Ελλάδα, αλλά για να σπάσει ο πάγος. Ωστόσο κεντρικό στόχος, πέρα από το άνοιγμα επικοινωνίας είναι να επαναφέρει απευθυνόμενους στους Έλληνες πολίτες το ζήτημα πολιτικής ευθύνης για την κρίση, στοχοποιώντας τα δύο κόμματα που κυβερνούσαν από την μεταπολίτευση και μετά την Ελλάδα, προβάλλοντας έτσι τη δική του «καθαρή πρόταση». «Αυτό είναι ένα βασικό σημείο το οποίο θέλω να καταθέσω στις επαφές μου με την γερμανική πολιτική ηγεσία, να τους εξηγήσω ότι δεν μπορούν να βασίζονται σε ένα πολιτικό προσωπικό που οδήγησε τη χώρα στα βράχια» τονίζει σε συνέντευξη του στη Deutsche Welle και συμπληρώνει: «Μπορεί αύριο να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό το γνωρίζει η γερμανική πλευρά. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης κατ' αρχάς».

Στην ίδια συνέντευξη ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «είναι επιβεβλημένο να υπάρξει μια ομαλοποίηση των σχέσεων» ανάμεσα «στην αξιωματική αντιπολίτευση της Ελλάδας» και της κυβέρνησης της Γερμανίας, μιας χώρας που όπως είπε διαδραματίζει «καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και ελληνικές εξελίξεις» γεγονός που δεν αφήνει αδιάφορο το Μέγαρο Μαξίμου.

 

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ από το προβάδισμα της ΝΔ

Πάντως το πρωθυπουργικό περιβάλλον προβληματίστηκε, γιατί η συνάντηση γίνεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση, όπως φάνηκε, μέσα από τη δημοσκόπηση της Public Issue ανακτά το προβάδισμα έστω και οριακά. Γι΄ αυτό και με διαρροές έσπευσε να τονίσει ότι από τη γερμανική πλευρά θα τονιστεί η ανάγκη «συμμόρφωσης» του κ. Τσίπρα με το μνημόνιο. Πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξή του στο επίσημο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων έσπευσε να στείλει μηνύματα τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο αριστερό του ρεύμα...

Δεν μπορεί να παραβλεφθεί, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα μνημονιακά μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα, έχουν αποτύχει. «Συνεπώς θα πρέπει με βάση αυτά τα δεδομένα και αυτά τα αποτελέσματα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε κάτι, δηλαδή, ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες θυσίες και ότι χρειάζεται να αναθεωρηθεί αυτό το πρόγραμμα. Χρειάζεται να δούμε όλοι τρόπους μέσα από τους οποίους, και οι δύο πλευρές, θα καταφέρουν να πετύχουν, διότι η αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα και η οικονομική κατάρρευση δεν θα είναι προς όφελος της Γερμανίας και του γερμανικού λαού». «Και το πρώτο βήμα για να καταλήξει κανείς κάπου είναι να συζητά», συμπληρώνει ο κ. Τσίπρας.

 

Κρίσιμη εβδομάδα για το πολιτικό σύστημα

Με τη συνάντηση αυτή πάντως μια κρίσιμη εβδομάδα ξεκινάει για το πολιτικό σύστημα. Την ερχόμενη Πέμπτη η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για τη σύσταση ή όχι προανακριτικής επιτροπής και της παραπομπής ή όχι κάποιων εκ των εγκαλουμένων. Το ενδεχόμενο «διαρροών» προβληματίζει τα επιτελεία ΝΔ - ΠαΣοΚ – ΔημΑρ» Ωστόσο εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι κανείς βουλευτής από τους υπάρχοντες να υπάρξει αποσταθεροποίηση κι άρα απρόβλεπτες συνέπειες. Ζητούμενο, πάντως, παραμένει μέσα από τη διαδικασία να φωτιστούν «σκοτεινά» και αναπάντητα...

Τελευταία τροποποίηση στις 01:06 - 14 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.