ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Γερμανικός μεσαίος δρόμος του Αλέξη Τσίπρα

01:50 - 15 Ιαν 2013 | Πολιτική
Ο Γερμανικός μεσαίος δρόμος του Αλέξη Τσίπρα
Παράλληλα με τις ηχηρές καταδίκες της βίας η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια «αποριζοσπαστικοποίησης» του πολιτικού της λόγου επιχειρεί αντεπίθεση, ώστε να αναδείξει ότι αποτελεί αξιόπιστη δύναμη εξουσίας, κι όχι αντισυστημικό πολιτικό σχήμα.

Στο πλαίσιο αυτό σε αντιδιαστολή με το κλίμα του εσωτερικού, όπου η ρητορική του ποιος καταδικάζει και ποιος όχι τη βία, κινδυνεύει να εγκλωβίσει την αξιωματική αντιπολίτευση στη γωνία, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε τετ α τετ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μια θετική, όπως χαρακτηρίζεται και από τις δύο πλευρές, συνάντηση, που κράτησε πέρα από τη διάρκεια που επιβάλλει το πρωτόκολλο.

Χωρίς να υπάρξει κάποια μετακίνηση θέσεων από τη μία ή την άλλη πλευρά, εστάλησαν πολλαπλά μηνύματα, κυρίως προς το εσωτερικό της Ελλάδας, αλλά και εκτός.

 

Στόχος η αλλαγή της ατζέντας «νόμου τάξης

Ο στόχος του κ. Τσίπρα είναι ξεκάθαρος. Επιχειρώντας να αλλάξει την ατζέντα «νόμου τάξης», επιδιώκει παράλληλα να δείξει ότι ο ίδιος αποτελεί καλύτερο, καθαρότερο και πιο αξιόπιστο διαχειριστή εξουσίας. Τα θέματα που έθεσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ συγκροτούν μια νέα δυναμική, ευρωπαϊκή, σοσιαλδημοκρατική ατζέντα. Siemens, κατοχικό δάνειο, Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των άλλων χωρών, στο πρότυπο της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1953, ηχούν θετικά στα αυτιά των ψηφοφόρων της μεσαίας τάξης, που αναζητούν σανίδα οικονομικής σωτηρίας, αλλά και νέα πολιτική σκέπη... Κι όλα αυτά εντός ευρώ.

Από την άλλη, δεν έχασε την ευκαιρία απέναντι στο Γερμανό συνομιλητή του, να καθησυχάσει ανησυχίες. Συμφώνησαν ότι διαφωνούν για το μνημόνιο, όχι όμως ως προς το θεμελιώδες μέγεθος, όσο ως προς την εφαρμογή. Πλέον η κατάργηση έχει γίνει αναδιαπραγμάτευση και αλλαγή της δανειακής σύμβασης ώστε, όπως είπε, να ανακάμψει η οικονομία και να μπορούν οι Έλληνες να ζουν με αξιοπρέπεια.

Είναι ενδεικτικό, επίσης, ότι υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσίπρας, όπως ανέφεραν πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας, επισήμανε ότι επιθυμεί και ο ίδιος διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου, όπως είπε, να οικοδομηθεί αποτελεσματικό κράτος, το οποίο και το επενδυτικό κλίμα θα ενισχύει και τη φτώχεια θα μειώνει πρωτογενώς.

 

Ενδιαφέρον από τον Σόιμπλε στις προτάσεις για φοροδιαφυγή και αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης

Ωστόσο επανέλαβε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν με την οικονομία και την κοινωνία υπό κατάρρευση και τον κρατικό μηχανισμό σε διάλυση. Παράλληλα, ανέλυσε τα περί πάταξης της φοροδιαφυγής και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, που ακούστηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τον κ. Σόιμπλε.

Η επόμενη πράξη θα παιχτεί με την επιστροφή του κ. Τσίπρα, όπου θα κληθεί να πείσει και τις αριστερές συνιστώσες...

Τελευταία τροποποίηση στις 01:56 - 15 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.