ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου: "Είναι φανερό ότι κάποιοι με θέλουν αποδιοπομπαίο τράγο"

15:20 - 17 Ιαν 2013 | Πολιτική
Γιώργος Παπακωνσταντίνου: "Είναι φανερό ότι κάποιοι με θέλουν αποδιοπομπαίο τράγο"
"Απολογία" Παπακωνσταντίνου στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ στο πλαίσιο της συζήτησης για την παραπομπή στην προανακριτική επιτροπή.

Το χρονικό της περιπέτειεας του CD και του USB από την ημέρα του ελληνικού αιτήματος προς τη Γαλλία μέχρι την ημέρα της απομάκρυνσής του από το υπουργείο Οικονομικών από την δική του οπτική παρουσίασε σήμερα από το βήμα της Βουλης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο πρώην υπουργός ανέλαβε την ευθύνη για την κακή διαχείρηση της αποθήκευσης του ίδιου του CD με τα στοιχεία, ωστόσο υποστήριξε ότι χειρίστηκε ως όφειλε τα 2.000 αρχεία που περιλαμβάνονταν στο CD. Τόνισε ότι δεν μπορούσαν να δημοσιευθούν τα ονόματα, καθώς υπάρχει η πολτική του απορρήτου, ωστόσο έδωσε τα αρχεία αποθηκευμένα σε USB στον κ. Διώτη και το ΣΔΟΕ για περαιτέρω έλεγχο.

Υπογράμμισε επίσης, ότι ο ίδιος ξεκίνησε τη διαδικασία αποστέλλοντας το αίτημα στις γαλλικές αρχές.

"Δεν αλλοίωσα απολύτως τίποτα. Θα ήταν παράλογο και βλακώδες. Δεν θα το έκανα με τέτοιο τρόπο που με ενοχοποιεί τόσο εξόφθαλμα" δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αφού πρώτα περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις αναφορικά με την λίστα από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι και τον ανασχηματισμό, οπότε και απομακρύνθηκε από τη θέση.

Τόνισε επίσης οτι "εγώ ήμουν εκείνος που ζήτησα τη «λίστα Λαγκάρντ»! Το επιβεβαίωσε εξάλλου και χθες η ίδια η κυρία Λαγκάρντ. Εγώ ήμουν εκείνος που την έφερα στην Ελλάδα.  Και όποια ενέργεια έγινε για τη διερεύνηση της λίστας έγινε επί δικών μου ημερών". Ανέφερε μάλιστα: "Δεν με ενδιαφέρουν οι παραγραφές. Με ενδιαφέρει το όνομά μου να είναι καθαρό – και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου ανήκουν".

 

Επιπλέον, ο πρώην υπουργός διευκρίνησε: "Δεν αλλοίωσα απολύτως τίποτα. Εκτός από το γεγονός ότι μία παρόμοια πράξη θα ήταν αντίθετη στις δικές μου αρχές και αξίες, θα ήταν παράλογο και βλακώδες αν γινόταν με τον τρόπο που φέρεται ότι έγινε", ενώ συμπλήρωσε: "Η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής όσο με αφορά βασίζεται σε μία σύγκριση: αυτή ανάμεσα στα στοιχεία που ζητήθηκαν εκ νέου και παρελήφθησαν από την Γαλλία τον Δεκέμβριο του 2012, με το – όπως ρητά αναφέρεται - «παραδοθέν από τον κ. Παπακωνσταντίνου usb».

Μόνο που σήμερα όλοι ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι το usb που εγώ παρέδωσα. Είναι ένα άλλο που έχει δημιουργηθεί σχεδόν ένα μήνα αφότου είχα αποχωρήσει από το Υπουργείο".

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι ο ίδιος είχε την πρωτοβουλία για την καταστολή φοροδιαφυγής και τον έλεγχο των καταθέσεων στο εξωτερικό: "Αναφέρομαι σε όλους όσους δικαίως πιστεύουν ότι υπήρχε διαχρονικά έλλειψη βούλησης του πολιτικού συστήματος να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή. Αλλά και σε όσους αμφιβάλλουν για τη βούληση της κυβέρνησης της οποίας ήμουν Υπουργός Οικονομικών.

Και τους λέω, με απλά λόγια: όσα θετικά αποτελέσματα βλέπετε σήμερα για τη φοροδιαφυγή είναι αποτέλεσμα των αλλαγών που κάναμε από το 2010. Αλλαγές που έγιναν με μεγάλες συγκρούσεις, και με πάρα πολλές δυνάμεις απέναντι.

Με βάση αυτές τις αλλαγές, σήμερα, για πρώτη φορά, υπάρχουν πολλοί στη φυλακή κατηγορούμενοι για φορολογικά αδικήματα, για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Επιχειρηματίες, πολιτικοί, άνθρωποι ισχυροί που μέχρι πρότινος είχαν τη βεβαιότητα ότι είναι στο απυρόβλητο.

Για πρώτη φορά ελέγχονται όσοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό για το αν μπορούν να τα δικαιολογήσουν".

 

 

 

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 21:58 - 17 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.