ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βομβιστική επίθεση στο The Mall Athens - «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» βλέπει η Αστυνομία - Oδηγία της αμερικανικής πρεσβείας

01:11 - 21 Ιαν 2013 | Πολιτική
Βομβιστική επίθεση στο The Mall Athens - «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» βλέπει η Αστυνομία - Oδηγία της αμερικανικής πρεσβείας
(ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ) Τέσσερις δράστες είδαν οι αστυνομικές αρχές στο οπτικό υλικό από το εμπορικό κέντρο, όπου εξερράγη βόμβα μικρής ισχύος εξερράγη το πρωί της Κυριακής στον πρώτο όροφο, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δύο υπάλληλοι της ιδιωτικής ασφάλειας.

Κινήσεις και στοιχεία που παραπέμπουν στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» εντοπίζουν οι αστυνομικές αρχές μετά τον έλεγχο του οπτικού υλικού από εμπορικό κέντρο The Mall Athens στο Μαρούσι. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ είδαν τουλάχιστον τέσσερις δράστες στα δεκάδες βίντεο από την βομβιστική επίθεση το πρωί της Κυριακής στο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι. Όπως προκύπτει από το οπτικό υλικό που έχει στη διάθεσή της η Αντιτρομοκρατική, οι δράστες φορούσαν καπέλα τζόκεϊ και σκούφους, ενώ οι κινήσεις τους παραπέμπουν στον τρόπο που λειτουργουσαν μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Στην οργάνωση αυτή παραπέμπουν και τα υπολείμματα από τη χύτρα ταχύτητας, η οποία χρησιμοποιήθηκε στην βομβιστική επίθεση.

 Τον τραυματισμό δύο υπαλλήλων σεκιούριτι προκάλεσε η έκρηξη που σημειώθηκε περίπου στις 10:50 χθες το πρωί στο εμπορικό κέντρο "The Mall Athens" στο Μαρούσι. Η έκρηξη σημειώθηκε στο πρώτο επίπεδο του εμπορικού κέντρου όπου βρίσκονται εμπορικά καταστήματα και ένα υποκατάστημα τράπεζας, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά δύο υπάλληλοι σεκιούριτι.

Στις 9:55 άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβας σε 50 λεπτά ενώ ακολούθησε και νέο προειδοποιητικό τηλεφώνημα στις 9:58 στη ιστοσελίδα zougla.gr. Ο άγνωστος δεν ανέφερε οργάνωση, αλλά είπε ότι θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης. Ενημερώθηκε η αστυνομία και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες μαζί με την υπηρεσία ιδιωτικής ασφάλειας του εμπορικού κέντρου εκκένωσαν το χώρο.

Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διαδικασία της εκκένωσης αλλά οι οι εργαζόμενοι και υπάληλοι είχαν απομακρυνθεί και στο χώρο υπήρχαν μόνο οι άνδρες σεκιούριτι και αστυνομικοί γι' αυτό και υπήρξαν ελαφροί τραυματισμοί.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μικρής ισχύος, ωστόσο έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές.

 

Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης

 Εν τω μεταξύ, ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Νίκου Δένδια πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενώ για την υπόθεση ενημερώνεται διαρκώς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά πως πρόκειται για χτύπημα υψηλού ρίσκου, ενώ πλέον μιλούν για κλιμάκωση της βίας που περνάει σε άλλο επίπεδο καθώς σήμερα θα μπορούσαν να υπάρχουν θύματα.

Όπως έχει ενημερωθεί η κυβέρνηση από τις αστυνομικές αρχές, η προσπάθεια τους επικεντρώνεται κυρίως στην επεξεργασία του υλικού από τις κάμερες ασφαλείας προκειμένου να εντοπίσουν τα πρόσωπα ή ό,τι άλλο θα μπορούσε να βοηθήσει για τον εντοπισμό των δραστών.

«Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος εξερράγη σήμερα το πρωί σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, δεν στόχευε μόνο το συγκεκριμένο κτήριο. Στόχευε τη δημοκρατική ομαλότητα, την κοινωνική ειρήνη και την προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας», αναφέρει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σχετικά με την έκρηξη στο Mall.

«Η ώρα αυτή είναι ώρα κρίσης για όλους. Δεν αρκεί η φραστική καταδίκη του συγκεκριμένου συμβάντος. Απαιτείται απόλυτη απομόνωση της βίας και της τρομοκρατίας από τον πολιτικό κόσμο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. Το μήνυμα πρέπει να είναι ένα: η Δημοκρατία μας ούτε πτοείται ούτε τρομοκρατείται».

 

Οι υποψίες στρέφονται στους Πυρήνες της Φωτιάς

Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε για την επίθεση στο Βήμα: «Εγινε ένα πρωτοφανές κτύπημα μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο, κάτι που παραπέμπει σε παλαιότερες προκηρύξεις οργανώσεων όπως η "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς", της "Σέχτας" και άλλων, που στρέφονταν κατά του "σύγχρονου καταναλωτισμού", κατά των "εφησυχασμένων μικροαστών" κλπ. Επιπλέον υπήρχαν αναφορές για την απώλεια εσόδων από καταστηματάρχες, λόγω της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων και των πολυεθνικών εμπορικών επιχειρήσεων.

«Φοβόμαστε έναν κύκλο τέτοιων επιθέσεων που μπορεί να σκορπίσουν τον τρόμο. Δεν αποκλείουμε την περίπτωση η επίθεση να σχετίζεται με εκείνη των γραφείων της ΝΔ, όπου οι δράστες σχεδίαζαν κάτι πιο εντυπωσιακό -ίσως με χρήση ρουκέτας ή ισχυρού εκρηκτικού μηχανισμού- χωρίς να εφαρμόσουν τα αρχικά σχέδιά τους.

«Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο αναβίωσης του αντάρτικου πόλης, όπου οι δράστες έχουν όπλα και εκρηκτικά και είναι βέβαιο ότι έχουν τουλάχιστον μια άγνωστη γιάφκα. Το εντυπωσιακό είναι ότι ίσως οι βομβιστές του εμπορικού κέντρου είχαν συνυπολογίσει ότι στις 11:00 άρχιζαν στο εμπορικό κέντρο περιπολίες αστυνομικών για την πρόληψη μικροκλοπών».
Στο μικροσκόπιο των ερευνών έχει μπει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, που βρίσκονται στο κτίριο. Πάντως, η ΕΛ.ΑΣ. καλεί όποιον γνωρίζει κάτι ή αντελήφθη οτιδήποτε σχετικά με το περιστατικό να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς: 170, 1014 και 1964 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β).

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η βόμβα είχε τοποθετηθεί μεταξύ της κυλιόμενης σκάλας του 1ου επιπέδου του εμπορικού κέντρου και του υποκαταστήματος τράπεζας.

 

Επίσημη ανακοίνωση από το The Mall Athens για την έκρηξη στο εμπορικό κέντρο

«Μετά τη λήψη προειδοποίησης και ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας επετεύχθη εντός 6 λεπτών πλήρης εκκένωση όλων των χώρων του εμπορικού κέντρου. Η έκρηξη σημειώθηκε στο επίπεδο 1, όπου υπήρχε περιορισμένος αριθμός ατόμων δεδομένου ότι τα καταστήματα είναι κλειστά την Κυριακή», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση που μόλις εξέδωσε το The Mall Athens.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του εμπορικού κέντρου «προκλήθηκαν εκδορές σε 2 άτομα-μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας του κτιρίου και περιορισμένες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αξιωματούχων της Αστυνομίας η έκρηξη ήταν περιορισμένης ισχύος». Από την πλευρά της η εταιρεία, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της, συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου για να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

 

Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για την έκρηξη στο The Mall

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της έκρηξης που σημειώθηκε στο «The Mall Athens».Τα περισσότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού όπως Reuters, Associated Press, Huffington Post, Washington Post, FoxNews, φιλοξενούν ρεπορτάζ με τα γεγονότα.

Πιο συγκεκριμένα τo γαλλικό πρακτορείο αναφέρει ότι «η επίθεση είναι η συνέχεια μιας έξαρσης επιθέσεων και εκρήξεων τον τελευταίο καιρό ειδικότερα κατά γραφεία πολιτικών κομμάτων και δημοσιογράφων».

H Huffington Post αναφέρει ότι «οι επιθέσεις σε ΑΤΜ τραπεζών είναι ένα συχνό φαινόμενο για τη χώρα, ωστόσο «χτύπημα» σε εμπορικό κέντρο μέχρι σήμερα δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά».

To Reuters σημειώνει ότι «η έκρηξη γίνεται μετά από μια σειρά επιθέσεων κατά οργανισμών δημοσιογράφων και πολιτικών τις τελευταίες εβδομάδες» και ότι για ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις ανέλαβαν την ευθύνη ομάδες που δηλώνουν αγανακτισμένες με την οικονομική κρίση, ενώ το Associated Press διαπιστώνει ότι «οι επιθέσεις σε δημόσιους χώρους είναι περιορισμένες».

Επίσης, η αμερικανική πρεσβεία συστήνει στους πολίτες τηςνα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις περιοχές γύρω από το Mall.

 

Κανονικά τα δρομολόγια ΗΣΑΠ και Προαστιακού, χωρίς όμως στάση στη Νερατζιώτισσα

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου από τον Πειραιά προς την Κηφισιά και αντίστροφα και τα δρομολόγια του προαστιακού από το σταθμό του Κιάτου έως το Αεροδρόμιο και αντίστροφα, καθώς η Ελληνική Αστυνομία ήρε την απαγόρευση. Ωστόσο, οι συρμοί δεν σταματούν στο σταθμό Νερατζιώτισσα και επιτρέπεται μόνο η διέλευσή τους. 
Τελευταία τροποποίηση στις 10:37 - 21 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.