ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το προφίλ του νέου επικεφαλής του Eurogroup

14:59 - 21 Ιαν 2013 | Πολιτική
Ο Jeroen Dijsselbloem δεν είχε συμπληρώσει καν έξι εβδομάδες ως υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας όταν άρχισε να κυκλοφορεί το όνομά του ως πιθανού Προέδρου του Eurogroup.

  Αλλό αυτό δεν ήταν παρά ένα ακόμα σκαλοπάτι στην ιλιγγιώδη πορεία ανόδου του πρωτάρη υπουργού, που ήταν πρωτύτερα περισσότερο γνωστός ως ειδικός στην αγροτική πολιτική και την εκπαίδευση.


   Θιασώτης ριζοσπαστικών αριστερών απόψεων στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, ο Dijsselbloem εντυπωσίασε τις Βρυξέλλες με τους συναινετικούς και συνάμα αποφασιστικούς του τρόπους καθώς και με το αυστηρό προσωπικό του ύφος.


   Ο διορισμός του στο τιμόνι του Eurogroup αναμένεται ευρέως να επιβεβαιωθεί αργότερα τη Δευτέρα, μετά τη δημόσια στήριξη στο πρόσωπό του από σειρά κυβερνήσεων καθώς και από τον ίδιο τον απερχόμενο Πρόεδρό του, Jean-Claude Juncker.


   Διπλωμάτης της ΕΕ που είδε από κοντά τον Dijsselbloem σε μία από τις πρώτες εμφανίσεις του στο Eurogroup τον Δεκέμβριο, αναφέρει ότι εντυπωσιάστηκε από την ατσαλένια αποφασιστικότητα με την οποία τον είδε να κατακτά θέση ισότιμου συνομιλητή στο τραπέζι, ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα της ευρωζώνης.


   Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των πυρετωδών διαπραγματεύσεων για την τραπεζική ένωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble αποσύρθηκε σε ξεχωριστό δωμάτιο μαζί με άλλους πρωτοκλασάτους παράγοντες, όπως τον Ευρωπαίο Επίτροπο Michel Barnier και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi.


   Σύμφωνα με τη μαρτυρία του διπλωμάτη, ο Dijsselbloem κοντοστάθηκε, σκέφτηκε για λίγες στιγμές, προχώρησε στην πόρτα του δωματίου, τη χτύπησε ευγενικά αλλά αποφασιστικά, και μπήκε μέσα. Έμεινε στο δωμάτιο μέχρι να βγουν όλοι μαζί με τη συμφωνία.


   "Ο τύπος έχει κότσια και χάρη, αυτό το παραδέχομαι", είπε ο διπλωμάτης. "Φαινόταν στην κυριολεξία ότι από το μυαλό του περνούσε η μια επιλογή μετά την άλλη και πως μετά πήρε την απόφαση να δράσει".


   Από τη στιγμή που μπήκε στο δωμάτιο, πρέπει να τον βοήθησε όμως και η ολλανδική καταγωγή του: η πατρίδα του είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες με πιστοληπτική αξιολόγηση "τριπλού 'Α'". Η Ολλανδία ανήκει σταθερά στο γερμανικό στρατόπεδο των θιασωτών της δημοσιονομικής πειθαρχίας.


   Ο Dijsselbloem περνούσε τις παιδικές του διακοπές στο παραθεριστικό σπίτι των γονιών του στην Αγγλία και φίλοι του τον περιγράφουν ως αγγλόφιλο. Τα αγγλικά του είναι άπταιστα και αυτό θεωρείται ως ένα ακόμα πλεονέκτημά του.


   Ενώ ανακοίνωνε την Πέμπτη την υποψηφιότητά του, ο Dijsselbloem ανέφερε σε Ολλανδούς βουλευτές ότι σκοπεύει να διευρύνει την ατζέντα του Eurogroup πέρα από το να συζητά μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης και διάσωσης προβληματικών κρατών.


   "Πρέπει να διευρυνθεί για να συμπεριλάβει οικονομική συνεργασία", είπε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε όλες πρακτικά τις χώρες της ευρωζώνης.


   Το συναινετικό του αυτό στυλ έρχεται σε ρήξη με το πιο χοντροκομμένο ύφος του προκατόχου του Jan Kees de Jager, που κατάντησε να εκνευρίζει με τις απαιτήσεις του για δημοσιονομική πειθαρχία στην περιφέρεια της ευρωζώνης.


   Ο Dijsselbloem, αντίθετα, δεν προσφέρει μόνο μαστίγιο αλλά και καρότα. Τον Δεκέμβριο δεσμεύτηκε απέναντι σε Ολλανδούς βουλευτές ότι θα βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να τα βγάλουν πέρα με τους φοροφυγάδες στέλνοντάς τους στοιχεία για εκατοντάδες ελληνικές θαλαμηγούς που αγκυροβολούν σε ολλανδικά λιμάνια.


Όχι τόσο δογματικός


   Μέχρι σήμερα ο οικονομολόγος, με ειδίκευση στην αγροτική πολιτική, ήταν περισσότερο γνωστός ως ειδικός επί κοινωνικών θεμάτων, o οποίος όμως αρέσκεται να κατακρίνει τα σλόγκαν του ίδιου του  κόμματος. Όταν κάποτε προήδρευε μιας επιτροπής για την αξιολόγηση της πολιτικής στην παιδεία, επέκρινε τη στάση του κόμματος του, λέγοντας ότι παραήταν ελαστική και υστερούσε σε αυστηρότητα.


   Είναι στενός φίλος του ηγέτη του Εργατικού κόμματος, του φυσικού Diederik Samsom. Μαζί με τον Staf Depla, ο οποίος είναι δημοτικός σύμβουλος στην πόλη του Eindhoven (την έδρα της πολυεθνικής Philips), ανήκουν στην εσωκομματική πτέρυγα των "κόκκινων μηχανικών", που αποκαλείται έτσι γιατί όλα τα μέλη της σπούδασαν σε πολυτεχνεία.


   Ύστερα από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι Εργατικοί κατέληξαν σε συμφωνία συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους του πρωθυπουργού Mark Rutte, που τηρεί σθεναρή στάση σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία, δεσμευόμενος να μειώσει το έλλειμμα κατά 16 δις ευρώ έως το 2017.


   Παρά το γεγονός ότι οι κόκκινοι μηχανικοί θεωρούνται ταραχοποιοί, ο Depla λέει ότι οι ίδιοι θεωρούν τους εαυτούς τους πραγματιστές: φιλελεύθεροι στην οικονομική πολιτική και λιγότερο δογματικοί σε ό,τι αφορά τον παραδοσιακό κοινωνικό φιλελευθερισμό των Εργατικών.
   Ο Dijsselbloem συγκέντρωσε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας στην κοινωνικά φιλελεύθερη Ολλανδία, όταν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την πληθώρα εκπομπών σεξουαλικού περιεχομένου στην τηλεόραση της χώρας.


   "Είναι παλιομοδίτης τύπος, με μάλλον ρετρό εμφάνιση", είπε ο Rick van der Ploeg, οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρώην μέλος των Εργατικών.


   Αρκετοί Εργατικοί συνάδελφοί τους χρησιμοποίησαν την έκφραση "Καλβινιστής" για να χαρακτηρίσουν το στυλ ενός ανθρώπου που θεωρείται μία κάπως αυστηρή, κοινωνικά συντηρητική προσωπικότητα.


   Γιος καθηγητή αγγλικών, ο Dijsselbloem αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Wageningen, το πλέον διακεκριμένο κέντρο αγροτικών σπουδών σε μία χώρα όπου η γεωργία συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας.


   Μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών στο ιρλανδικό πανεπιστήμιο του Cork, εργάστηκε για το ολλανδικό υπουργείο Γεωργίας. Αν και εκλέγεται βουλευτής από το 2000, δεν γύρισε ποτέ την πλάτη του στη γεωργία και μέχρι σήμερα ασχολείται με την εκτροφή λίγων χοίρων στον κήπο του σπιτιού του δίπλα στο ποτάμι, έξω από το Wageningen.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.